Alkali Beslenme Nedir, Nasıl Uygulanır?
Hayattaki pek çok şey gibi, alkali diyet hayranlarının iddiaları o kadar net değil. Ve vücudunuzun fonksiyonlarını “hackleme” vaadi, bilimsel titizliğe dayanamaz. Sonuç olarak, alkali diyet doğru yapılırsa güvenli ve faydalı olabilir. Bu diyet sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir, ancak düşündüğünüz nedenlerden dolayı değil, bu trend diyetin artılarını ve eksilerini inceliyor, böylece alkalin beslenmenin sizin için doğru olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Alkali Diyet Nedir?
Fen dersinden çok şey hatırlıyorsanız veya bir havuz veya bahçenin bakımı için zaman harcıyorsanız, pH’a aşina olabilirsiniz – bir çözeltinin ne kadar asidik veya bazik (alkali) olduğunun bir ölçümü. 0’dan 14’e kadar bir ölçekte puanlanır.
- 0 ila 6 arasında bir pH asidiktir.
- pH 7 nötrdür.
- 8 veya daha yüksek bir pH, bazik veya alkalidir.
Alkali diyet, vücut kimyanızı ölçeğin alkali tarafına kaydırarak elde edilecek sağlık yararları olduğu kanıtlanmamış bir düşünceye dayanmaktadır. Diyetin savunucuları, asidik veya nötr yerine alkali olan yiyecekleri yiyerek şunları yapacağınızı söylenir;
- Osteoporoz ve kanser gibi kronik durumlardan kaçının.
- Enerjinizi artırın.
- Kilo vermek.
Vücudunuzun bazı bölümleri doğal olarak asidiktir. Vücudunuzun bazı kısımları doğal olarak alkalidir. Ve bunu değiştirmek için gerçekten yapabileceğin hiçbir şey yok – ve bunu gerçekten istemezsin. Vücudunuz akıllı bir makinedir. pH’ı kendi başına çok iyi düzenler. Midelerimiz çok asidiktir, bu yüzden yiyecekleri parçalayabilirler. Cildimiz bakterilere karşı korunmak için hafif asidik bir pH’a sahiptir. Akciğerlerimiz ve böbreklerimiz metabolik atıkları uzaklaştırmak ve vücudumuzun pH değerini olması gereken yerde tutmak için çalışır. Kanınız yaklaşık 7.2 ile 7.4 arasında bir alkali seviyesinde kalır. pH bu aralığın dışına çıkarsa, ölümcül olabilir. Şansımıza, yediğiniz hiçbir şey kan pH’ınızı değiştirmez.
Alkali Gıdalar Genellikle Sağlıklı Seçimlerdir
Diğer bazı moda diyetlerin aksine, alkali diyet, besin değeri yüksek yiyeceklerle doludur. Eklenen şekerleri kısıtlar ve sağlık değeri ile bilinen taze gıdalar lehine paketlenmiş gıdalardan kaçınmayı teşvik eder.
Alkalin diyet, uzun vadede hastalıkları önlediği gösterilen düşük işlenmiş, bütün gıdaları teşvik eder, bu nedenle bu açıdan sağlıklı bir beslenme modeli olarak kabul edilebilir. Alkali bir diyetin temel direklerinden bazıları, sağlıklı bir diyetin katı zımbaları olduğunu bildiğimiz yiyeceklerdir;
- Meyveler ve şekersiz meyve suyu.
- Yabani pirinç, yulaf ve kinoa gibi tahıllar.
- Baklagiller.
- Yapraklı yeşillikler, brokoli, lahana ve havuç gibi nişastalı olmayan sebzeler .
- Fındık.
- Tohumlar.
Bunlar, araştırmaların kalp-sağlıklı, kilo verme dostu ve sizin için her açıdan iyi olduğunu gösterdiği aynı yiyeceklerden bazılarıdır. Bu nedenle, evet, sağlıklı, tam gıdaları diyetinizin temeli yaptığınızda, bazı ciddi sağlık yararları elde edebilirsiniz.