Sağlık hakkında tüyolar!

Sakatat Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sakatat Nedir
0 276

Doğranmış karaciğer ve diğer organ etleri (sakatat veya çeşitli etler olarak da adlandırılır) besinlerle doludur ve lezzetle doludur. Sakatat, genellikle tercih ettiğimiz kas etinden daha fazla sağlık yararları ile yüklüdür. Çoğu insan için, ölçülü olarak yenildiğinde diyete besleyici bir katkıdır. Sakatat yemenin yararları ve bunlardan kimlerin tamamen kaçınması gerektiğine dair birkaç önlem üzerinde duracağız.

Sakatat Nedir?

Sakatat, aşağıdakiler dahil, kas etinin yanı sıra hayvanın iç organları ve diğer kısımlarıdır;

  • Kemik ve deri.
  • Beyin.
  • Kalp.
  • Böbrekler ve karaciğer.
  • Bağırsaklar ve işkembe (mide zarı).
  • Dil.
Sakatat Faydaları ve Zararları Nelerdir
Sakatat Faydaları ve Zararları Nelerdir

Sakatat Yemenin Faydaları

Birinci sınıf et kesimlerinden daha uygun fiyatlı olmasının yanı sıra, sakatat da genellikle besin açısından daha yüksektir. Vitamin ve mineral miktarları organa ve hayvana bağlıdır. Ancak genel olarak, sakatat etinin iyi bir besin kaynağı olmasını bekleyebilirsiniz.

Yüksek Düzeyde Demir İçerir

Demir, vücudunuzda oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin yapmak için gereklidir. Et ve balık, vücudunuzun kullanması en kolay form olan heme demirini içerir. Demir alımınızı artırmak istiyorsanız, sakatat potansiyel olarak bir seçenek olabilir.

B Vitaminleri Açısından Zengin

Sakatat, vücudunuzda birçok önemli fonksiyona hizmet eden B vitaminleri, özellikle B6 ve B12 bakımından zengindir. B6 proteinleri, karbonhidratları ve yağları parçalamak için çok önemlidir. Aynı zamanda sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu destekler. B12, beyin ve sinir hücreleri, DNA ve kırmızı kan hücreleri yapmak için gereklidir.

Önemli Minerallerle Dolu

Sakatat, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok temel mineral sağlar;

  • Magnezyum: Bu mineral, sinir ve kas fonksiyonu dahil olmak üzere 300’den fazla bedensel süreçte ve kemik yapımında önemli bir rol oynar.
  • Selenyum: Bu besin, uygun tiroid fonksiyonu ve üreme sağlığı için hayati öneme sahiptir.
  • Çinko: Bir bağışıklık güçlendirici ve yara iyileştirici olan bu mineral, protein ve DNA yapmak için de gereklidir.

Sakatat Yemek Güvenli Midir?

Çoğunlukla, evet. Sakatat, çoğu insan için ılımlı bir şekilde yemek için güvenlidir. Ancak kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksek, bu da kan kolesterol seviyenizi artırabilir. Yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörleriniz varsa, bunun yerine yağsız kas etini seçmek en iyisidir.

Gut hastalığı (bir tür artrit) olanlar, organlar da dahil olmak üzere et alımlarını da izlemelidir. Gutu kötüleştiren pürinler (doğal olarak oluşan bir bileşik) içerirler. Çocuklar ayrıca yetişkinlerden daha küçük organ eti parçalarına yapışmalıdır. Sakatat tüketmekle ilgili diğer endişeler şunlardır:

  • Deli dana hastalığı: Sığır süngerimsi ensefalopati (BSE) olarak da bilinen bu hastalık, etkilenen sığırların beyinlerini veya omuriliğini yiyen insanlara yayılır.
  • Aşırı A vitamini ve demir: Çok fazla A vitamini tüketmek doğum kusurlarına neden olabilir. Sakatat yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden hamile olan kişiler bundan kaçınmalıdır. Sakatat demir yüklüdür, bu da aşırı demir yükleme bozukluğu olanlar için sorun olabilir . Çocukların da yetişkinlere göre daha az A vitamini ve demire ihtiyacı vardır, bu nedenle çocuklarda tüketimi yetişkinlerden daha az miktarda tutun.
  • Yağlı karaciğer hastalığı: Yetişkinler üzerinde yapılan büyük bir araştırma, sakatat yemenin alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı geliştirme riskini biraz artırabileceğini buldu. Ancak, araştırmacılar bu sonucu doğrulamak için daha fazla çalışma önerdi. Güvenli tarafta olmak için, her ikisi de alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı için risk faktörleri olarak kabul edilen Tip 2 diyabet ve yüksek kolesterol ile yaşıyorsanız, sakatat yemeyi atlayabilirsiniz.
  • Mesane kanseri:  Birden fazla çalışmanın gözden geçirilmesi, daha fazla araştırmaya (büyük ölçekli bir çalışma dahil) ihtiyaç duyulmasına rağmen, düzenli olarak sakatat yemenin mesane kanseri geliştirme riskini artırabileceğini buldu. Mesane enfeksiyonu geçmişiniz varsa, sigara içiyorsanız veya başka risk faktörleriniz varsa, sakatat tüketiminizi sınırlayın.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.