Sağlık hakkında tüyolar!

Nükseden Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Nükseden Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
0 211

Prostat kanseri, cilt kanseri hariç, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanseri için başlangıç ​​tedavileri arasında prostatın çıkarılması için ameliyat (radikal prostatektomi), radyasyon (kanser hücrelerini öldürmek için dışarıdan uygulanan yüksek enerjili ışınların kullanımı) ve brakiterapi (bir tür dahili radyasyon) yer alır.

Bu tedaviler genellikle prostat kanserini iyileştirir, ancak ilk tedaviyi gören erkeklerin yaklaşık üçte biri bir nüks yaşar (nüks olarak da adlandırılır), bu da kanserlerinin geri döndüğü anlamına gelir. Bu makale, tekrarlayan prostat kanserini ve doktorların onu tedavi etmek için kullandıkları standart yaklaşımları tartışmaktadır.

Kanserimin Geri Geldiğini Nasıl Anlarım?

İlk prostat kanseri tedavisi gördükten sonra, doktorunuz kanserinizin geri döndüğüne dair işaretler için sizi yakından izleyecektir; bu, aldığınız tedavi bazı habis hücreleri geride bıraktıysa ortaya çıkabilir. Prostat kanseri tedavisi gören erkekleri izlemek için en yaygın araç, kandaki prostat kanseri ile ilişkili protein düzeylerini ölçen prostata özgü antijen (PSA) testidir. Bildiğiniz gibi PSA testi, prostat kanserini erken teşhis etmek için yaygın olarak kullanılan bir tarama aracıdır. Ancak doktorlar, bir adam tedavi edildikten sonra vücudunda bazı kanser hücrelerinin kaldığına dair işaretler aramak için PSA testini de kullanır. PSA’nızın ne sıklıkta test edilmesi gerektiğine doktorunuzla birlikte karar vereceksiniz, ancak altı ayda bir normaldir.

Prostat kanseri için ilk tedaviyi takiben, PSA seviyeniz düşmelidir. Ne kadar ve ne kadar hızlı düştüğü, aldığınız tedavinin şekline bağlı olacaktır. Örneğin, bir adam radikal bir prostatektomi geçirdikten sonra, PSA seviyesi genellikle haftalar içinde sıfıra düşer. Bununla birlikte, radyasyona maruz kalan erkeklerde, PSA’daki düşüş genellikle birkaç yıla kadar daha uzun sürer. PSA seviyelerinin çeşitli nedenlerle dalgalandığını unutmayın, bu nedenle tedaviden sonra seviyeniz yükselirse, bu mutlaka kanserinizin geri döndüğü anlamına gelmez. Doktorlar, bir erkeğin PSA’sı ilk tedaviden sonra kanserin geri dönmüş olabileceğini düşündürecek bir düzeye çıktığında genellikle “biyokimyasal nüks” ifadesini kullanırlar. Hangi başlangıç ​​tedavisini aldığınıza bağlı olarak, prostat kanserinin biyokimyasal nüksünü teşhis etmek için farklı eşikler kullanılır.

Nükseden Prostat Kanseri
Nükseden Prostat Kanseri

Doktorum Nasıl Bir Tedavi Seçer?

Nükseden prostat kanseri için doktorunuzun önerdiği tedavi, aldığınız ilk tedavinin türüne, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayıldığına dair herhangi bir kanıt olup olmadığına ve diğer birkaç faktöre bağlı olacaktır, örneğin:

  • Tümörün orijinal Gleason skoru: Bu testte doktor, kanser hücrelerini mikroskop altında inceler. Normal görünümlü hücreler daha düşük bir Gleason skoru alır, ancak tümörde anormal hücrelerin büyük bir kısmı varsa, potansiyel olarak agresif olduğundan şüphelenilir ve daha yüksek bir skor alır.
  • PSA ikiye katlanma süresi: Bir doktor, PSA’nızın ne kadar hızlı yükseldiğini takip edecektir. Altı aydan daha kısa sürede iki katına çıkarsa, kanser iki katına çıkma süresinin daha uzun olduğu duruma göre daha agresif olabilir.
  • Bir hastanın yaşı: Nispeten kısa beklenen yaşam süreleri olan yaşlı erkekler, bazı durumlarda daha az agresif tedaviyi seçebilir.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Nükseden prostat kanseriniz varsa, doktorunuzun size sunacağı tedavi seçenekleri, aldığınız ilk tedavinin türü, doktorunuzun kanserinizin yayılıp yayılmadığını düşünmesi, tümörünüzün Gleason skoru gibi bir önceki soruda açıklanan faktörlere bağlı olacaktır. , PSA ikiye katlanma süreniz ve yaşınız.

  • Aktif gözetim: İlk tedavi şeklinizden bağımsız olarak, tekrarlayan prostat kanseriniz lokalize görünüyorsa (yani yayılmamışsa) ve çok yavaş ilerliyorsa (Gleason skoru ve PSA ikiye katlanma süresi ile belirlenir) ve Semptomlara neden olmuyorsa, doktorunuz size tedaviyi erteleme ve aktif izleme (bazen tetikte bekleme olarak da adlandırılır) olarak bilinen düzenli izleme seçeneği sunabilir. Testler, nükseden prostat kanserinizin agresifleştiğini ve yayılabileceğini gösteriyorsa, aşağıdaki tedavilerden birini hemen başlatabilirsiniz. Çalışmalar, aktif gözetimin uygun şekilde seçilmiş erkekler için güvenli bir seçenek olduğunu göstermektedir.
  • Radyasyon tedavisi: Prostat kanseri için ilk tedaviniz olarak radikal prostatektomi olduysanız ve hastalık prostat ve yakın dokuların ötesine yayılmış görünmüyorsa, doktorunuz büyük olasılıkla bir nüksetmeyi tedavi etmek için radyasyon tedavisi önerecektir. Doktorunuz bu işleme kurtarma radyasyon tedavisi diyebilir. Birkaç şekli vardır, ancak çoğu durumda radyasyon vücudun dışından verilir. Farklı rejimler vardır, ancak hastaların birkaç ay boyunca haftada beş gün radyasyon seanslarına ihtiyaç duyması yaygındır.
  • Kriyoterapi: Prostat kanseri için ilk tedaviniz olarak radyasyon aldıysanız, muhtemelen ciddi yan etkilere neden olabilecek daha fazla radyasyon için aday değilsinizdir. Bazı durumlarda doktorlar, prostata yerleştirilen sondaların prostatı donduran ve yok eden aşırı soğuk gazlar verdiği kriyoterapi önerecektir.
  • Radikal prostatektomi: Radyasyon tedavisi ile ilk tedavinizi takiben nüksetme yaşarsanız, size prostatın cerrahi olarak çıkarılması da önerilebilir. Ne yazık ki, radyasyon tedavisinden sonra yapılan radikal bir prostatektomi (bazen kurtarma prostatektomisi olarak adlandırılır), idrar kaçırma gibi yan etkiler açısından daha yüksek risk taşır ve teknik olarak zordur, bu nedenle bazı hastaneler prosedürü gerçekleştirmez.
  • Hormonal tedavi: Diğer tedaviler işe yaramadıysa veya nükseden prostat kanseri olan bir hasta için bir seçenek değilse, doktorlar bazen kanserin hızla ilerlemesini yavaşlatmak için hormonal tedavi kullanırlar. Hormon tedavisinin amacı, prostat tümörlerinin büyümesini besleyen androjenlerin veya erkeklik hormonlarının etkilerini bloke etmektir. Hormon tedavisinin çeşitli biçimleri mevcuttur.  
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.