Dil Uyuşması veya Karıncalanması Nedenleri ve Tedavisi
Çoğu insan hayatının bir döneminde uzuvlarında karıncalanma ve iğnelenme hissi yaşar, peki hiç dilinizde böyle bir şey oldu mu? Dil uyuşması birçok nedenden dolayı olabilir ve öğrenmek sizi şaşırtabilir.
Dilin Uyuşmasına veya Karıncalanmasına Ne Sebep Olur?
Dil uyuşması veya karıncalanma, dilinizi ısırdığınızda olduğu gibi, başka bir sorun olmadan kendiliğinden düzelir. Ancak diğer zamanlarda bu his altta yatan daha ciddi bir duruma işaret edebilir.
Vitamin ve Mineral Eksikliği
İnsan vücudu düzgün çalışabilmek için belirli vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu önemli elementleri yeterince almazsanız ağzınızda karıncalanma yaşayabilirsiniz. Buna neden olabilecek yaygın vitamin ve mineral eksiklikleri arasında demir, çinko, B vitaminleri (özellikle B12), kalsiyum ve fosfor bulunur.
Ağız Yaraları
Ağız ülseri olarak da bilinen aftlar ağzınızda, diş etlerinizde ve dilinizin altında oluşabilir. Oldukça ağrılı olabilir ve yanma veya karıncalanma hissine neden olabilirler. Aftlar genellikle bir veya iki hafta içinde iyileşir, ancak iyileşmezse, ciddi ağrınız varsa veya yüksek ateşiniz varsa bir doktora görünmelisiniz.
Hipoglisemi
Hipoglisemi düşük kan şekeridir. Genellikle diyabetle ilişkilendirilse de, özellikle öğün atladığınızda herkes bu duruma yakalanabilir. Diğer belirtiler arasında halsizlik, aşırı açlık hissi, terleme, baş dönmesi, sinirlilik ve kafa karışıklığı yer alır.
Hipokalsemi
Kanınızda yeterli kalsiyum olmadığında ağzınızda, el ve ayak parmaklarınızda karıncalanma yaşayabilirsiniz. Ayrıca kas seğirmeleri, kramplar veya uzuvlarınızda genel sertlik, baş dönmesi ve hatta tedavi edilmezse nöbetler geliştirebilirsiniz. Hipokalsemi genellikle böbrek hastalığı, kanser tedavileri veya pankreatit gibi altta yatan tıbbi durumlardan kaynaklanır.
Migren
Migren, dilde karıncalanma veya uyuşma da dahil olmak üzere bir dizi belirtiye sahip olabilen şiddetli baş ağrılarıdır. Çoğu durumda migrenin nedeni bilinmez, ancak görme sorunları, ışığa ve sese karşı hassasiyet, bulantı ve kusma da yaşayabilirsiniz.
Alerjik Reaksiyon
Alerjik reaksiyonlar yaygındır ve özellikle gıda ve ilaç durumlarında dilinizi etkileyebilir. Ayrıca yüzünüzde şişme, yutma veya nefes almada zorluk, kaşıntı, mide krampları, bulantı, kusma ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
Psikolojik Durumlar
Anksiyete gibi bazı psikolojik durumlar, psikosomatik bir tepki olarak dilde uyuşma veya karıncalanmaya yol açabilir. Bu, psikojenik oral parestezi olarak bilinen bir durumdur.
İnme
Bir pıhtı beyninize giden kan akışını kestiğinde inme meydana gelir. Dilinizde uyuşma veya karıncalanma genellikle inmenin tek belirtisi değildir. Ayrıca şunları da yaşayabilirsiniz:
- Genellikle boyun tutulmasıyla birlikte korkunç bir baş ağrısı
- Görme bozuklukları
- İletişim kurmada, özellikle konuşmada güçlük
- Yüzünüzün bir tarafının sarkması
- Başta yüzünüz, bir kolunuz veya bir bacağınız olmak üzere vücudunuzun yarısında güçsüzlük veya uyuşma
- Yürüme ve dengede durma güçlüğü
- Baş dönmesi
Nöbetler
Bazen insanlar beynin sadece bir bölümünü etkileyen kısmi nöbetler geçirirler. Sonuç olarak, nöbet aktivitesine bağlı olarak karıncalanma veya uyuşma yaşayabilirler.
Multipl Skleroz
Genellikle MS olarak bilinen multipl skleroz, bağışıklık sisteminiz vücudunuza, özellikle de beyninizdeki ve omuriliğinizdeki sinirlere saldırdığında ortaya çıkar. MS konuşmayı, çiğnemeyi ve yutkunmayı zorlaştırabilir, bu da dilinizi ısırma riskinizi artırır. MS’in diğer belirtileri şunlardır:
- Yürümeyi zorlaştıran denge sorunları
- Vücudunuzun farklı bölgelerinde zayıflık
- Aşırı yorgunluk
- Görme bozuklukları
- Baş dönmesi
- İdrar yapma zorluğu
Dilinizde Sinir Hasarı
Bu durum en çok dil piercingi veya diş çalışmalarından sonra görülür. Diş çalışması sırasında meydana geldiğinde, durum genellikle birkaç hafta içinde düzelir. Dil piercingi sinirlerinize kalıcı olarak zarar verebilir, bu nedenle sorun piercing işleminden sonraki birkaç hafta içinde çözülmezse doktorunuza görünmelisiniz.
Ağız Kanseri
Çok nadir görülmekle birlikte, ağız kanseri olan bazı hastalar ağız uyuşması yaşar. Genellikle alkol veya tütün kullanımı ya da HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonlarının neden olduğu kanserle ilişkilidir.