Sağlık hakkında tüyolar!

Aft Nedir ve Nasıl Oluşur?

Aft Nedir ve Nasıl Oluşur?
0 222

Daha önce aft geçirmediyseniz, en azından reçetesiz bir tedaviyi tanıtan çok sayıda televizyon reklamından aftları duymuşsunuzdur.

Aft Nedir ve Uçuktan Farkı Nedir?

Aftlar, yoğun bir bakteriyel enfeksiyondan gelişen küçük ülserlerdir ve dilin altında, yanakların veya dudakların içinde ve diş etlerinin dibinde görülebilir. Herhangi bir yaştaki herkes aft olabilirken, genellikle 10 ila 20 yaş arasındaki kişilerde aft görülür, ancak daha yaşlı kişilerde de ortaya çıkabilir.

Uçuk, viral bir enfeksiyondan geliştiği ve bulaşıcı olduğu için belirgin bir şekilde farklıdır. Uçuklar dudakta veya dudak çizgisinde de görülür. Ancak aftlar çoğu bakteriyel enfeksiyona benzer ve bu nedenle bulaşıcı değildir. Dolayısıyla aft geçiren bir kişinin başkalarına bulaştırma konusunda endişelenmesine gerek yoktur.

Aftlar Nasıl Oluşur?

Ağız içi yaraları her zaman yuvarlaktır, boyutları 2 mm ile bir santimetre arasında değişir ve tek bir nokta veya toplu iğne başı büyüklüğünde 100 enfeksiyondan oluşan bir küme olarak ortaya çıkabilir. Yaranın kendisi sarımsı veya gri olabilir ve “hale” olarak adlandırılan kırmızımsı veya beyaz görünebilen iltihaplı bir doku çemberi ile çevrilidir.

Şekil veya renk bu temel parametrelerin dışında görünüyorsa, lezyonun sıradan bir aft mı yoksa acil tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir durum mu olduğunu öğrenmek için derhal bir tıp veya diş hekimliği uzmanından tavsiye alın.

3 Aft Türü

Ağız içi yaraları binlerce yıldır mevcuttur ve ilk olarak M.Ö. 4. yüzyılda tarihi kayıtlarda yer almıştır. Genel olarak aftlar tıbbi olarak tekrarlayan aftöz stomatit (RAS) olarak adlandırılır. Üç tür aft yarası vardır.

1. Küçük Aftlar

Minör RAS olarak da bilinen bu form, bildirilen tüm vakaların yüzde 80’ini oluşturan en yaygın formdur. Bu yaralar genellikle teker teker ortaya çıkar ve boyutları 8 mm ila 10 mm arasında değişir, yaklaşık bir bezelye büyüklüğündedir. Konuşmayı ya da yemek yemeyi engelleyebilirler. İyi tarafı, genellikle iki haftadan kısa sürede kendiliğinden iyileşirler ve neyse ki yara izi bırakmazlar.

2. Büyük Aftlar

Sutton Hastalığı olarak da bilinen Majör RAS, tüm aft hastalarının yaklaşık yüzde 15’ini etkiler. “Majör”, bu ülserlerin küçük başlamasına rağmen çaplarının bir santimetreden daha büyük, yani yaklaşık bir kuruş büyüklüğünde olabileceği anlamına gelir. Genellikle dudakların yakınında veya dilin altında gelişirler. Kendiliğinden iyileşmekle birlikte, altı haftaya kadar sürebilir ve bir yara izi bırakabilir.

3. Herpetiform Aftlar

Çok küçük, 2 mm ila 3 mm, yaklaşık bir toplu iğne başı büyüklüğünde olsalar da, bir seferde 100’e kadar gelişebilirler. Ayrıca bir araya gelerek çok daha büyük bir lezyon oluşturabilirler. Bunlar oldukça korkunç görünse de, iki haftadan kısa bir sürede kendiliğinden iyileşir ve kalıcı yara izine neden olmazlar.

Aft Nedir
Aft Nedir

Aftlar Neden Oluşur?

Aftların neden oluştuğu sorusunun yanıtı araştırmacıları yanıltmaya devam etse de, bu ülserlerden muzdarip olma olasılığına katkıda bulunacak çeşitli risk faktörleri vardır.

Genetik Yatkınlık

Hastaların yaklaşık %40’ının geçmişte aft geçirmiş başka aile üyeleri de vardır. Ailesinde aft geçirmiş kişilerde de aft görülme olasılığı daha yüksektir.

Travma

Bir diş prosedüründen önce lokal anestezi iğnesi vurulmasının, yanlışlıkla yanağınızı ısırmanın, hatta diş fırçasını diş etleri üzerinde kuvvetli bir şekilde kullanmak gibi ağızdaki nesneleri içeren kazaların bile bu yaraların gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Burada olan şey, bakterilerin en küçük yırtıklardan diş etlerine girerek enfeksiyona neden olmasıdır.

Gastrointestinal Sorunlar

Gluten hassasiyeti, Çölyak Hastalığı, Crohn hastalığı ve ülseratif kolitin aftlarla bağlantılı olduğuna inanılmaktadır. Bu hastalıklardan birinden muzdaripseniz, diş hekiminizle gluten veya gıda ile ilgili intoleranstan kaynaklanabilecek çeşitli ağız sağlığı riskleri hakkında konuşmanız önemlidir.

Reçeteli İlaçlar

Aşağıdaki ilaçların hepsinin aslında aft olabilecek ağız ülserlerine neden olduğu gösterilmiştir. Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, bırakmayın, ancak sağlık uzmanınızla iletişime geçin ve bir görüşme yapın.

  • Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü kaptopril – Yüksek tansiyon ve kalp yetmezliğini tedavi etmek ve ayrıca kalp krizi sonrası sorunları önlemeye yardımcı olmak ve Diyabetle ilişkili böbrek sorunlarını önlemek için reçete edilir;
  • Altın tuzları – Artrit ve diğer iltihaplı hastalıklarla ilişkili ağrıları tedavi etmek için kullanılır;
  • Nicorandil – Anjin tedavisi ve kalbe yakın kan damarlarının daralmasını önlemek için reçete edilir;
  • Phenindione – İstenmeyen kan pıhtılarını tedavi etmek ve istenmeyen pıhtı oluşma riskini azaltmak için reçete edilen bir antikoagülan.
  • Phenobarbital – Epilepsi için reçete edilen bu ilaç beynin elektriksel aktivitesini stabilize eder;
  • Non-steroid anti-enflamatuar ilaçlar (NSAIDS) – İbuprofen, diklofenak ve naprokseni içerir, hepsi ağrıyı tedavi etmek için kullanılır.
  • Piroksikam – Ayrıca bir NSAID, ağrıyan kaslar veya eklemler gibi ağrı yaşayan belirli bölgeleri hedeflemek ve tedavi etmek için jel formunda kullanılır.

Stres

Stresin aft için tetikleyici bir unsur olduğuna inanılmaktadır. Buna ek olarak, strese bilinçsizce dudaklarını veya yanaklarını ısırarak tepki veren kişilerin aftlara dönüşebilecek türden bir travma yaratabileceğine inanılmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.