Miyomlar Kilo Almaya Neden Olur mu?
Miyomlar rahim içinde, çevresinde ve dışında gelişen küçük, iyi huylu tümörlerdir. Bir kadının yaşamı boyunca bir veya daha fazla miyom geliştirme olasılığı yüzde 70 ila 80’dir.
Miyomların kendileri gerçek kilo alımına neden olmaz. Ancak bazı miyomlar çok büyüyebilir ve bazı durumlarda birkaç kilo ağırlığında olabilir. Bu büyük miyomlar karın veya pelvisteki diğer yapılara baskı yapabilir ve karın çevresinde şişkinlik ve şişliğe neden olabilir. Ancak küçük miyomlar tipik olarak kilo alma ve şişkinlik gibi semptomlara neden olmaz. Miyomu olan kadınlar tarafından bildirilen en yaygın belirti adet döngüsü öncesinde ve sırasında anormal kanamadır.
Miyomların Çıkarılması Gerekir mi?
Tüm miyomlar tedavi gerektirmez, ancak boyut olarak önemli hale gelen veya yaşam kalitesine zarar verenler tıbbi ve cerrahi prosedürlerle tedavi edilebilir. Tedavi planınız aile planlaması ihtiyaçlarınıza ve üreme yolculuğunuzun neresinde olduğunuza bağlıdır.
Miyom Nedir?
Miyomlar rahim içinde büyüyen sert kas toplarıdır. Rahim kasının yapıldığı hücrelerin aynısından oluşurlar. Miyomlar teknik olarak tümör olarak sınıflandırılsa da, neredeyse hiçbir zaman kanserli değildirler. Miyomlar tipik olarak üç yerde büyür:
- Rahim boşluğunun içinde
- Rahim kasının içinde
- Rahim dışında (örn. yumurtalıklarda veya fallop tüplerinde)
Bu bölgelerin sadece birinde, bazılarında veya hepsinde büyüyebilirler. Miyomların yüzde 100 aileden geçtiği ve annelerinde, büyükannelerinde ve kız kardeşlerinde de miyom olan kadınlarda miyom görülmesinin çok yaygın olduğu görülmektedir. Siyahi kadınların da yaşamları boyunca miyom geliştirme riski daha yüksektir. Miyomlar her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak üreme yıllarında görülürler.
Miyomlar Kilo Aldırır mı?
Miyomların kendileri metabolizmayı etkilemez veya gerçek kilo alımına neden olmaz. Bazı kadınlarda çok çok büyük miyomlar olabilir. Bu senaryolarda, bu miyomlar bir, iki, üç, dört kilo ağırlığında ise, kişi bu miyomlar nedeniyle kilo aldığını fark edecek veya hissedecektir.
Ancak çoğu kadının miyomları yalnızca birkaç yüz gram ağırlığındadır. Miyomlar önemli bir boyutta olmadıkça, miyomların bir belirtisi olarak kilo alma yaşamanız pek olası değildir. Belirtiler büyük ölçüde miyomların nerede bulunduğuna bağlıdır.
Rahim boşluğu içindeki miyomlar, ağır adet döngüleri ve döngüler arasında kanama dahil olmak üzere anormal kanamaya neden olabilir. Rahim boşluğu içinde bulunan veya rahim boşluğuna baskı yapan miyomlar gebe kalmada güçlük ve erken gebelik kaybı ile ilişkilendirilmiştir. Rahim kasındaki dört santimetre genişliğinde veya daha büyük olan miyomlar da doğurganlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilir.
Rahim dışında büyüyen miyomlar, büyük boyutlara ulaştıklarında karında baskıya veya hacme neden olabilirler. Miyomlar, özellikle hamilelik sırasında yumurtalıklar tarafından üretilen hormonlara yanıt olarak zamanla büyüme eğilimindedir. Menopozdan sonra miyomların boyutu yaklaşık üçte bir oranında küçülebilir. Rahim dışındaki miyomların doğurganlığı etkilemediği düşünülmektedir, ancak hamileliği etkileyebilirler. Miyomlar, üretilen yüksek hormon seviyeleri nedeniyle hamilelik sırasında büyüyebilir. Rahim dışındaki miyomlar önemli ölçüde büyürse, karın ağrısı, nefes darlığı ve şişkinliğe neden olabilirler.
Miyomlar Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
Bazı durumlarda, miyomlar fiziksel muayene sırasında hissedilebilir. Miyomların varlığı daha sonra pelvik ultrason, MRI veya CAT taraması gibi bir görüntüleme çalışmasıyla doğrulanabilir. Tüm miyomların tedavi edilmesi gerekmez, ancak miyomların kişinin yaşam kalitesini etkilemeye başladığında tedavi edilmesi gerekir.
Birçok miyom, anormal kanamayı düzeltmek için tıbbi olarak yönetilebilir. Büyük, rahatsız edici miyomlar, anormal kanamayı hedef alabilen ve miyomları rahimden cerrahi olarak çıkarabilen minimal invaziv cerrahi prosedürlerle tedavi edilebilir. Tedavi planları her hastanın aile planlaması ihtiyaçlarına bağlıdır. Bu miyomlara yaklaşma ve ele alma stratejileri, üreme yolculuklarında nerede olduklarına bağlı olarak farklı olabilir.