Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?
Kolajen vücutta bulunan en bol proteindir ve cilde, kemiklere, eklemlere ve kaslara güç ve yapı kazandırır. Birçok farklı kolajen türü vardır, ancak insan vücudunda en yaygın olarak bulunanlar tip I, II ve III’tür.
Vücudumuzun Neden Kolajene İhtiyacı Var?
Kolajen, sağlığımız için hayati önem taşır ve aynı zamanda görünüşümüzü de etkiler. Ama belki de şaşırtıcı bir şekilde, yirmili yaşlarımızın ortalarından itibaren azalmaya başlar. Aslında, bu noktadan itibaren her yıl kolajenimizin %1’ini kaybederiz, bu da orta yaşa kadar büyük olasılıkla önemli bir kayıp yaşamamız anlamına gelir. Sadece bu değil, vücudunuzun ürettiği kolajenin kalitesi de daha düşük olacaktır.
Bu, hepimizin aşina olduğu cilt yaşlanması belirtilerinin yanı sıra eklemler arasındaki kıkırdağın bozulmasına ve ayrıca yaralanma ve yara iyileşmesi için daha yavaş iyileşme sürelerine yol açabilir. Bu nedenle, cildinizdeki kolajen seviyelerini denemek ve yenilemek yardımcı olabilir.
Kolajen İçeriği Yüksek Gıdalar
Kolajen 19 farklı amino asitten oluşur ve deride, tendonlarda, organlarda, kemiklerde, kıkırdakta ve retiküler liflerde farklı kolajen türleri bulunur.
Kemik Suyu
Et suyu yapmak, kolajeni onlardan çıkarmak için hayvan kemiklerini suda kaynatmayı içerir. Daha sonra bu suyu, tercih ettiğiniz aromayı vermek için otlar ve baharatlarla karıştırabilirsiniz. Kemiklerin kalitesi et suyunuzun başarısında bir fark yaratacaktır, bu nedenle en iyisini elde etmek için yerel kasabınızla konuştuğunuzdan emin olun. Besin bilgisi açısından, bir bardak kemik suyu 9 g protein, 40 mg kalsiyum, 4.8 mg’a kadar magnezyum, 19 mg’ye kadar fosfor, kollajen, glukozamin, kondroitin ve amino asitler içerir.
Balık
Balık ve kabuklu deniz ürünleri çok fazla kolajen sağlar ve deniz kolajeninin insan vücudu tarafından daha kolay emilebileceğine inanılır. Balık kolajeninin başlıca faydasını elde etmek için, etten daha yüksek seviyelerde kolajen içerdiğinden, kafa, pullar ve hatta göz küreleri gibi kısımlar yemeniz gerekecektir.
Yine de ‘et’ veya balıkta biraz kolajen elde edebilirsiniz, ancak bu daha az popüler olan diğer kısımlardan daha az olacaktır. Örneğin, 100 gr levrekte yaklaşık 23.2 gr protein, 13 gr kalsiyum, 46 mg magnezyum, 220 mg fosfor ve 548 mg potasyum yiyeceksiniz.
Tavuk
Kolajen takviyeleri satın aldığınızda, içerdiği bağ dokusu miktarı nedeniyle birçoğunun tavuktan elde edildiğini görebilirsiniz. Batı diyetlerinde popüler olmasalar da tavuk ayağı harika bir kolajen kaynağıdır. İki tavuk ayağında yaklaşık 13 gr protein (%70’i kolajendir) 60 mg kalsiyum, 3.5 mg magnezyum, 58 mg fosfor, 21 µg A vitamini ve 21.6 mg potasyum alacaksınız.
Yumurta Akı
Kolajen büyük ölçüde bağ dokularında bulunur, bu nedenle bir yumurtanın neden bu listede yer aldığını sorgulamak doğaldır. Bunun nedeni kolajen üretimi için ihtiyaç duyulan amino asitlerden birinin prolin olarak adlandırılması ve yumurta beyazında bol miktarda bulunmasıdır. Bunun yanı sıra 100 gr yumurta akı yaklaşık 10.9 gr protein, 7 mg kalsiyum, 11 mg magnezyum, 15 mg fosfor ve 163 mg potasyum sağlar.
Narenciye
Hepimiz diyetlerimize mümkün olduğunca çok meyve almayı hedeflemeliyiz, ancak farklı meyveler, içerdikleri C vitamini miktarları sayesinde kolajen arayışımıza da yardımcı olabilir. Bu, pro-kollajen üretmeye yardımcı olur, bu nedenle portakal, limon, misket limonu ve greyfurt gibi turunçgiller harikadır. Örneğin, bir portakal yaklaşık olarak 81,9 mg C vitamini içerir.