Sağlık hakkında tüyolar!

Ülseratif Kolit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Ülseratif Kolit Nedir
0 225

Ülseratif kolit, çeşitli şekillerde ortaya çıkan ve teşhis edilmesini zorlaştıran karmaşık bir sindirim hastalığıdır. Ülseratif kolite neyin sebep olduğunu bilmesek de, orada yaşayan bakterileri ortadan kaldırılması gereken tehditler olarak algıladığı için bağışıklık sisteminin bağırsak duvarına saldırdığı otoimmün bir durum olduğu düşünülmektedir.

Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişir ve komplikasyonlar bazen yaşamı tehdit eder hale gelir. Burada, ülseratif kolitin olası nedenlerini ve ayrıca semptomları, teşhisi ve semptomların yönetimi için potansiyel araçları ele alacağız. Özellikle, diyetin ülseratif kolit semptomlarını nasıl etkileyebileceğini ve bu durumdaki kişilerin kaçınması gereken yiyecekler olup olmadığını araştıracağız.

Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit, sindirim sisteminde tahrişe ve ülserlere neden olan bir tür irritabl bağırsak hastalığıdır. Çeşitli ülseratif kolit türleri vardır;

  • Ülseratif proktit: Bu tip kolit, rektuma en yakın alanla sınırlıdır. Rektal kanama hastalığın tek belirtisi olabilir.
  • Proktosigmoidit: Enflamasyon rektumdan ve kolonun alt ucundan (sigmoid kolon) yayılır. Semptomlar arasında karın krampları, kanlı ishal ve bunu yapma dürtüsüne rağmen bağırsakları boşaltamama (tenesmus) bulunur.
  • Sol taraflı kolit: Enflamasyon, hem sigmoid hem de inen kolon yoluyla rektumdan yukarıya doğru yayılır. Semptomlar, sol tarafta daha fazla ağrı ile proktosigmoidit ile aynıdır.
  • Pancolitis: Bu genellikle tüm kolonu içerir. Kanlı ishal şiddetli olacaktır, ayrıca bu tipte karın krampları, yorgunluk ve önemli kilo kaybı olması muhtemeldir.

Ülseratif Kolit, kolon ve rektumun iltihaplandığı bir durumdur. Kolon, kalın bağırsaktır [bağırsak] ve rektum, dışkılarımızın depolandığı bağırsağın sonundadır. Kolon astarında küçük ülserler gelişebilir, bu da kanamaya neden olabileceğinden ve bir takım semptomların yanı sıra irin üretebileceğinden son derece rahatsız edici olabilir.

Ülseratif Kolit Belirtileri
Ülseratif Kolit Belirtileri

Ülseratif Kolit Nedenleri ve Belirtileri

Ülseratif kolit, semptomatik olarak Crohn hastalığı ve irritabl bağırsak sendromuna benzer, bu nedenle teşhis edilmesi zor olabilir. Semptomlar sık ​​ishal ve karın ağrısı içerebilir, dışkılarınız da kan içerebilir. Kilo kaybı, yorgunluk ve iştahsızlık da bağlantılıdır. Ülseratif kolitin, bağışıklık sisteminin kolondaki zararsız bakterileri bir tehdit olarak algıladığı ve kolon dokularına saldırdığı, bölgenin iltihaplanmasına ve ülserlerin gelişmesine neden olduğu otoimmün bir durum olduğu düşünülmektedir. Bunun neden bazı insanları etkileyip diğerlerini değil de neden etkilediğini kimse tam olarak anlamıyor ama genetik ve çevresel faktörlerin bir önerisi var. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Kanlı ishal 
  • Dışkıda mukus veya irin
  • Tükenmişlik
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Cilt veya göz tahrişi
  • Artrit
  • Ağız ülserleri

En sık olarak ülseratif kolit, 10 ila 20 yaş arasındaki hastalarda teşhis edilir. Daha sonra teşhislerde 40 ila 44 yaşları arasında bir pik olur ve daha sonra tekrar 50’ler ve 60’lar. Ülseratif kolit, zamanla kötüleşme eğiliminde olan kronik bir hastalıktır. Ülseratif kolitin nedeni bilinmemektedir. Vakaların %8-14’ü etkilenmiş bir aile üyesi olan bir kişide meydana geldiğinden, altta yatan genetik bir anormallik olabilir. Ülseratif kolitli birinci derece bir akrabanızın olması, UC geliştirme riskinizi dört kat artırır. Ülseratif kolit prevalansı Yahudi nüfusu ve siyahi insanlarda en yüksektir. Asya kökenlilerde daha az görülür. Kadın ve erkekte görülme sıklığı aynıdır.

Ülseratif Kolit Tedavi

Besinler üzerine bir incelemeye göre, diyetin ülseratif kolit tedavisinde etkili bir araç olabileceğini buldu. 4-6 hafta boyunca alevlenen bir hastalık sırasında kolit hastalarını test etti ve hastaların %69’u, semptomlarının yönetiminde diyet tavsiyesini orta veya önemli ölçüde yardımcı bulduklarını iddia etti.

Sahip olduğunuz ülseratif kolitin tipine bağlı olarak size farklı tedaviler sunulabileceğidir. Şiddetine bağlı olarak, çoğu pratisyen hekim, aminosalisilatlar, kortikosteroidler veya immünosupresanlar gibi ilaçları önerecektir. Diğerleri için, olası kolon cerrahisinin tartışılabileceği durumlarda tedavi için hastaneye kabul edilmeleri gerekebilecek ciddiyettir. Sağlıklı bir beslenme diyetini takip etmek ne olursa olsun tavsiye edilir ve çoğu hasta, yüksek lifli gıdaların alevlenmelere neden olabileceğini ve durumu daha da kötüleştirebileceğini fark eder. Semptomlarını yönetmek için ülseratif kolitten muzdarip olanlar için diyet değişiklikleri gerekebilir.

  • Günde 4-6 küçük öğün yemek.
  • Yavaşça ve sık sık, gerekirse pipet kullanarak yudumlayın. Yutkunmayın çünkü bu, havanın yutulmasına neden olur.
  • Yemeklerinizi planlamak ve yemeyi sevdiğiniz yiyeceklere bağlı kalmak.
  • Basitçe pişirmek: Kızartılmış veya kavrulmuş yiyecekler yerine buharda pişirin, kaynatın veya haşlayın.
  • Semptomların iyi veya kötü olup olmadığını görebilmeniz ve mantıklı değişiklikler yapabilmeniz için bir yemek günlüğü tutmak. 
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.