Sağlık

Adet Gecikmesi 4 Yaygın Nedeni

Adet gecikmesi korkutucu olabilir, ancak gecikmenin birçok nedeni vardır. Neyse ki, genellikle basit bir açıklaması vardır. Geç veya kaçırılmış dönemlerin yaygın nedenleri hormonal değişikliklerden ciddi tıbbi durumlara kadar değişebilir. Adet gecikmesi, bunun nedeni aşağıda belirtilen nedenlerden biri olabilir.

Geç Adet Görmenin Nedenleri

Adet döneminiz geciktiyse veya bir tanesini kaçırdıysanız panik yapmayın. Hamileliğin yanı sıra, adet gecikmesi birçok nedeni olabilir. İşte en yaygın dört neden:

Adet Gecikmesi Nedenleri

Fitness’ta Değişim

Düzenli bir egzersiz rutinine sahip olmak herkes için iyi bir fikirdir, ancak son zamanlarda egzersizlerinizin yoğunluğunu artırdıysanız, egzersizle ilişkili amenore (adet görmeme) yaşayabilirsiniz. Çok fazla kalori yaktığınızda, vücudunuz tüm sistemlerinizi çalıştıracak enerjiden yoksun kalır ve bu da adet döngünüzü bozabilecek hormonal bir dengesizliğe yol açabilir.

Kilo Alımı veya Kilo Kaybı

Önemli miktarda kilo verdiyseniz veya aldıysanız, adetinizin geç gelmesine veya tamamen durmasına neden olan hormonal dengesizlikler yaşayabilirsiniz. Bu durum özellikle vücut kitle indeksiniz (VKİ) kısa bir süre içinde değiştiğinde geçerlidir.

Doğum Kontrolü

Doğum kontrol hapı, adetleri çok düzenli hale getirdiği için popülerdir, ancak bazen, özellikle de kullanımın ilk birkaç ayında tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Doğum kontrol hapını bıraktığınızda, döngünüzün normale dönmesi birkaç ay alabilir. RİA, implant veya iğne gibi hormonal bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız, adet görmeyi tamamen bırakabilirsiniz.

Hamile olma ihtimaliniz varsa, bir dönemi kaçırdıysanız ve döngünüz genellikle normalse, hamilelik testi yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Vücudunuz gebelik hormonu insan koryonik gonadotropini (hCG) üretmeye başladığında, adet dönemleriniz duracaktır. Adet döneminizin başlamasından bir hafta sonra gebelik testi yapmanız önerilir. Adet dönemleriniz genellikle düzensizse, gebelik testi yapmak için en uygun zamanı belirlemek daha zor olabilir. Emin olmak için birkaç hafta boyunca birkaç test yapmak isteyebilirsiniz.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago