Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?
Akdeniz diyeti, başlangıçta Akdeniz’de yaşayan popülasyonların (ağırlıklı olarak Yunanistan, İtalya, İspanya) yaşadığı iyi sağlık gözlemlerine dayanarak tasarlandı.
Akdeniz Diyeti Besin Profili
Akdeniz diyetinin iyi yanlarından biri, tek bir besin profili olmamasıdır, bu nedenle tüketici için büyük bir esneklik vardır. Kısıtlamalar veya tavsiyeler, makrobesinlere değil, gıda bazlı tavsiyelere dayalıdır. Bu muhtemelen, çok sayıda insan için gereklilik olmadan uygulanmasını kolaylaştırır.
Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz diyeti şunları içerir:
- Taze sebzeler, meyveler, tahıllar ve kuruyemişler gibi bitkisel besinler
- Zeytinyağı ve kanola yağı gibi sağlıklı yağların liberal kullanımı
- Orta miktarda peynir ve yoğurt gibi balık, kümes hayvanları ve süt ürünleri
- Tuzun yerini alacak otlar ve baharatlar
- Düşük kırmızı et tüketimi
- Orta derecede şarap tüketimi (isteğe bağlı)
- Su
Akdeniz Diyetinin Sağlığa Faydaları
Bilimsel araştırmalarda bildirilen sağlık üzerindeki etkiler söz konusu olduğunda, Akdeniz diyeti gerçek bir kazanan gibi görünüyor. Güçlü bir şekilde olumlu sağlık sonuçlarının tutarlılığına sahip başka bir diyet yaklaşımı belki de yoktur. Akdeniz diyetinin şu konulardaki rolünü destekleyen kanıtlar vardır:
- Bazı kronik hastalıkların (Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi) riskini azaltmak
- Kanser insidansında azalma
- Tip 2 diyabetiklerde glisemik kontrolün ve kardiyovasküler risk faktörlerinin iyileştirilmesi
- En azından diyete bağlılık yeterince yüksek olduğunda ölüm oranında azalma
Bununla birlikte, yakın tarihli bir meta-analiz, Akdeniz diyetinin hipertansiyon, bilişsel işlev, böbrek hastalığı, romatoid artrit ve yaşam kalitesi için diğer diyetlere göre bir avantaj sağladığına dair “tutarsız, çok az veya hiç kanıt olmadığını” öne sürdü.
Akdeniz Diyeti ve Kilo Verme
Diyetin kilo kaybı üzerindeki etkisini inceleyen çalışmaların bir meta-analizi, Akdeniz diyetinin kilo kaybı için kontrol diyetlerinden daha iyi sonuç verdiğini buldu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, diyet yaklaşımı kasıtlı olarak kalori kısıtlaması, artan fiziksel aktivite ve altı aydan uzun takip ile birleştirildiğinde kilo kaybı daha fazlaydı.
Akdeniz Yaşam Tarzı
Uzun vadeli sağlığı etkilediği iyi bilinen sosyal ve kültürel yönleri de hesaba kattığı için, Akdeniz diyetinin sadece yiyecek seçimlerinin ötesine geçtiğini not etmek önemlidir. Örneğin, yaklaşım geleneksel olarak ortak yemek zamanlarını, yemekten sonra dinlenmeyi ve düzenli fiziksel aktiviteyi vurgulamaktadır. Tüm bu davranışların, gıdanın besleyici değerinden bağımsız olarak sağlık üzerinde etkileri olabilir. Akdeniz diyeti, dünyada üzerinde en çok çalışılan beslenme yaklaşımlarından biridir.