Beslenme

Anksiyete için En Kötü Yiyecekler

Birçok gıda anksiyeteye katkıda bulunabilirken, en yaygın suçlulardan bazılarına ve neden günlük gerginlikle mücadele eden veya anksiyete bozukluğu teşhisi konan kişiler tarafından ve bu semptomları yaşamaktan kaçınmak isteyen herkes tarafından kaçınılması gerektiğine bakalım.

Endişeye Yol Açan Bu Gıdalarda Kaçının

Tatlılar

Endişeli hissettiğinde şeker veya tatlıya uzanan milyonlarca insandan biriyseniz, bu tür şeker dolu yiyeceklerin asla ikram olarak düşünülmemesi gerektiğini anlayın. Aksine, kan şekerinde ani bir yükselişe neden olarak vücutta rahatsızlık yaratır ve ardından hızlı bir çöküşe yol açar. Bu inişli çıkışlar zaten anksiyete ile mücadele eden kişilerde anksiyete seviyelerini daha da kötüleştirir (hatta panik atak gibi hissettiren semptomlara yol açar). Şeker oranı yüksek diyetler aynı zamanda iltihaplanma, yorgunluk ve yapılan bir araştırmaya göre saldırganlıkla ilişkilendirilen düzensiz beyin hücresi aktivitesi gibi anksiyeteyi artıran bir dizi ek yan etkiyle de bağlantılıdır ve aynı zamanda daha fazlasını istemeye yol açarak bağımlılık benzeri bir döngüyü sürdürür.

Eklenen şekerin gıda etiketinde yüksek fruktozlu mısır şurubu ve dekstrozdan bal ve pekmeze kadar birçok şekilde yer alabileceğini unutmayın. Ve şeker, kesinlikle tatlı olarak görülmeyen, mağazadan satın alınan çeşitli gıdalarda saklanıyor olabilir. Meyve suyu, yoğurt, çeşniler, çorbalar, tahıl gevrekleri, turşular ve soslar dahil olmak üzere, satın almadan önce paketli gıdaların etiketlerini kontrol edin; ilave şeker miktarları sizi şaşırtabilir. Endişeli, gergin, sinirli veya gergin hissetme eğilimindeyseniz, bunun yerine dengeli öğünler yiyerek kan şekerinin yükselmesini ve düşmesini önleyin. Gün boyunca ruh halinizi daha stabil tutmak için protein, karbonhidrat, yağ ve lif karışımını hedefleyin.

İşlenmiş Etler

Bir sonraki toplantınızda misafirleriniz için şarküteri tabağı hazırlamayı düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün. Yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle salam, pastırma ve kurutulmuş etler vücutta anksiyeteyi körükleyen iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir. Kürlenmiş etler, çok yüksek miktarda tuz ile hazırlandıkları için onlara karşı ek bir saldırıya sahiptir. Yüksek sodyum alımı kan basıncını yükseltir ve kalbe ekstra yük bindirerek vücudun kan dolaşımına adrenalin salgılamasına neden olur, bu da anksiyete duygularına yol açar.

Öte yandan, işlenmiş olsun ya da olmasın daha az et tüketmek istiyorsanız, yüksek oranda işlenmiş et alternatiflerinden kaçınmaya da dikkat edin. Protein ikameleri, tam tahıl ve sebzelerden oluşuyorsa daha sağlıklı bir seçim olabilir, ancak içerik listesinin yanı sıra sodyum sayısı gibi beslenme bilgileri için etiketleri okuduğunuzdan emin olun.

Kafeinli İçecekler

Pek çok kişi yanlış uyku, yoğun programlar ve enerji artırıcı diyet ve egzersiz planlarının eksikliği ile başa çıkarken, günlük olarak yorgun hissetmeleri şaşırtıcı değildir. Kendilerini daha iyi bir performansa doğru itme çabasıyla, kahve ve enerji içecekleri gibi yüksek kafeinli içecekler diyetlerimizde daha popüler standartlar haline geldi ve her zamankinden daha büyük porsiyon boyutlarında.

Anksiyete için En Kötü Gıdalar

Ne yazık ki, bu içecekler genellikle şekerle yüklü olmalarının yanı sıra, anksiyetesi olanlara da zarar verebilir veya bu içecekleri diyetlerine ekleyenlerde semptomlar yaratabilir. Bir çalışma, günde 250 mg’dan fazla kafein tüketmenin “huzursuzluk, sinirlilik, psikomotor ajitasyon, titreme ve uykusuzluk gibi fiziksel semptomlara yol açabileceğini” ortaya koymuştur. Yapılan bir başka çalışmada ise, 20 yaş ve üstü genç yetişkinlerin enerji içecekleri tüketiminin ruh sağlığı semptomları üzerindeki etkileri incelenmiş ve bu içecekleri rutinlerine ekleyen katılımcıların 2 yıllık çalışma sonrasında stres puanlarında artış olduğu tespit edilmiştir.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago