Sağlık

Astım Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Astımla yaşamak asla kolay değildir. Astımınızı tetikleyebilecek ve nefes almayı zorlaştırabilecek maddelerden uzak durmanızı gerektirir. Astım belirtileri farklı insanlar için farklıdır. Birkaç dakika içinde düzelen hafif öksürük veya hırıltı ataklarından daha az yaygın olan ancak hemen tıbbi müdahale gerektirebilecek şiddetli astım ataklarına kadar değişebilir.

Astım Nedir?

Astım uzun süreli bir akciğer hastalığıdır. Astımda bronş tüpleriniz iltihaplanır ve ciğerlerinize giren ve çıkan hava akışını engeller. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre şu anda yaklaşık 25 milyon Amerikalıya astım teşhisi konmaktadır. Astım, çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalıktır ve 14 Amerikalı çocuktan 1’ini etkiler.

Normalde hava, nefes aldığınızda ciğerlerinize girip çıkarken çok sayıda dar hava geçidinden geçer. Astımda, hava kanalları belirli tetikleyicilere tepki olarak daralır ve şişer ve mukus içlerine dolarken daha da daralır. Bu, nefes almada zorluk, öksürük, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışmaya neden olur.

Astım Belirtileri

Egzersiz yaparken nadiren semptomlar yaşayabilir veya aşağıdaki gibi kalıcı astım semptomlarınız olabilir:

  • Nefes darlığı
  • Öksürük
  • Göğüste ağrı veya sıkışma
  • Hırıltı
  • Nefes darlığı ve hırıltıdan kaynaklanan uyku sorunları
  • Hırıltı veya nefes darlığına neden olan soğuk algınlığı ve grip semptomlarının kötüleşmesi

Astım Nedenleri

Aşağıdaki durumlarda astım semptomları alabilirsiniz:

  • Alerjik astıma polen, toz akarları, hamamböceği, küf ve evcil hayvanlar gibi alerjenler neden olabilir.
  • Alerjik olmayan astım, soğuk hava, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonları, tütün dumanı, güçlü kokular ve çevre kirliliği gibi çevresel faktörler tarafından tetiklenebilir.
  • Fiziksel aktivite, güçlü duygular ve stres de bazılarında astım nöbetlerini tetikleyebilir.
  • Aspirin, beta blokerler ve İbuprofen ve Advil gibi nonsteroidal ağrı kesiciler gibi bazı ilaçlar astım reaksiyonlarına neden olabilir.
  • Karides, işlenmiş gıdalar, patates ve şarap gibi yiyecek ve içeceklere eklenen koruyucular ve sülfitler bazı insanlarda astımı tetikleyebilir.
  • GÖRH (gastroözofageal reflü hastalığı) gibi hastalıklar astım semptomlarına neden olabilir.
Astım Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Astım Tedavi Seçenekleri

Astım teşhisini koyduktan sonra doktorunuz astım tedavinizi aşağıdaki faktörlere göre planlayacaktır:

  • Yaşınız
  • Semptomların şiddeti
  • Astım ataklarına neden olan tetikleyiciler
  • Astım tipiniz

Astım tedavisi şu şekilde sınıflandırılabilir:

Hızlı Rahatlatıcı Astım Tedavisi

Nadiren astım atakları durumunda, doktorlar bronkodilatör adı verilen hızlı rahatlama ilaçları reçete eder. Bunlar, solunum yollarınızın etrafındaki gergin kasları gevşetmek ve daha iyi nefes almanızı sağlamak için inhaler veya nebulizatör şeklinde gelir. Nadiren ve hafif astım semptomları durumunda inhalerler ve nebulizatörler ev ilaçları olarak kullanılabilir.

Uzun Süreli Astım Kontrol İlaçları

Sık veya kalıcı astımınız varsa, doktorunuz astımınızı kontrol altında tutmak için uzun süreli ilaçlar yazacaktır. Bu şunları içerebilir:

  • Solunan glukokortikoidler: Bu anti-inflamatuar ilaçlar, mukus üretimini ve solunum yollarınızda şişmeyi azaltmaya yardımcı olarak daha iyi nefes almanızı sağlar.
  • Uzun etkili bronkodilatörler: Solunum yollarınızın etrafındaki kasları gevşetmek için iltihap önleyici ilaçlarla birlikte kullanılırlar.
  • Antikolinerjikler: Kalıcı astımı kontrol altında tutmak için mukusu azaltmaya ve solunum yollarının etrafındaki kasları gevşetmeye yardımcı olurlar.
admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

2 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

2 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

2 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

2 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

2 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

2 ay ago