Ay İnsanları Etkiler Mi?
Yüzyıllar boyunca ay ve insan davranışlarını nasıl etkilediği dünya çapında mitoloji ve folklorun merkezinde yer almıştır. “Delilik” kelimesinin kendisi, ayın ve evrelerinin, ay döngüsündeki yerine bağlı olarak insanları az ya da çok agresif hale getirebileceğine inanılan 15. yüzyıla kadar uzanır.
Bazı kültürlerde, aya yıldızlar arasındaki yeri nedeniyle saygı duyulur ve ona tapılır. Ama tabii ki, daha karanlık bir ton taşıyan daha az hikaye var – dönüşümü dolunaya bağlı olan kurt adamların unutulmaz hikayeleri. Batıl inançları ve uzun süredir devam eden efsaneleri bir kenara bıraktığınızda, ayın bizi büyülemesinin arkasında herhangi bir bilimsel gerçek var mı?
Ayın Evreleri Ruh Halini ve Zihinsel Sağlığı Etkiler Mi?
Ayın ruh halinizi etkileyebileceğine uzun zamandır inanılıyordu. Çevresel faktörlerin bir kişinin ruh hali değişimlerinde rol oynayabileceği ve kaygı ve depresyon için bir tetikleyici olarak hareket edebileceği kesinlikle doğrudur, ancak ay döngüsünün ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı nasıl (eğer varsa) tam olarak nasıl etkilediği belirsizdir.
Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor, ancak bildiğimiz şey, ayın bipolar bozukluğu olan insanlar üzerinde bir etkisi olabileceği. 17 kişilik küçük bir çalışmada, araştırmacılar, hastalarının depresyon ve mani durumları arasında hızla geçiş yaptığını ve bu hızlı döngülerin rastgele değil, ay döngüsüyle senkronize olduğunu öğrendi. Buna neden olan mekanizma tam olarak bilinmemekle birlikte, ruh halindeki bu hızlı değişikliklerin, sirkadiyen ritmindeki ve uyku-uyanıklık döngüsündeki bir bozulmadan kaynaklandığına inanılıyor.
Ay Uyku Yeteneğimizi Etkiler Mi?
Duygularımızı düzenleme yeteneğimiz, vücudumuzun belirli zamanlarda belirli hormonları salma ve bastırma yeteneğine bağlıdır. Bazı yönlerden hormonları anahtarlar gibi düşünebilirsiniz – biri açıldığında diğerleri kapanabilir. Bazı hormonlar gün içinde uyanıkken, bazıları ise akşam uyurken daha yüksektir.
Melatonin, vücudunuzu sakinleştirmek ve vücudunuzu uykuya hazırlamak için geceleri doğal olarak salınan hormonlardan biridir. Melatonin seviyeleri yükseldiğinde, ruh halimizi ve iştahımızı kontrol etmede rol oynayan “iyi hissettiren” bir hormon olan serotonin azalır. Ve suni ışık ve diyelim ki dolunaydan gelen parlak ışık gibi şeyleri tanıtırsanız, uykuya dalma ve uykuda kalma beceriniz üzerinde bir etkisi olabilir çünkü yapay ışığın uyku-uyanıklık döngümüzü etkilediğini biliyoruz.
Ay döngüsü ile uyku yeteneğimiz arasındaki bağlantıyı çalışmanın zor olmasının bir nedeni, çalışmaların birbiriyle sürekli çelişki içinde olmasıdır. Pek çok uyku çalışması sıkı bir şekilde kontrol edilen, iyi aydınlatılmış laboratuvar ortamlarında yapılır ve bu da bazı araştırmacıların sonuçların doğruluğunu sorgulamasına neden olur. Birçok araştırmacı, bir kişinin ayın yaşamları üzerindeki etkisine ilişkin örtük önyargısının bazı sonuçları çarpıtıp çarpıtamayacağını merak ediyor.
Yapılan bir araştırma, katılımcıların ay etkileri için değerlendirileceklerinin farkında olmadıkları eski bir çalışmanın verilerini tekrar gözden geçirerek bu nüansları aşmanın bir yolunu buldular. Bu çalışmada araştırmacılar, dolunay civarında insanların NREM uykusunda (derin uyku) %30 daha az zaman harcadıklarını ve dolunay olmadığı zamana göre 20 dakika daha az uyuduklarını keşfettiler. Bu değişiklikler aynı zamanda azalmış melatonin seviyeleri ile de ilişkilendirildi.