Diş Sağlığı

Bademcik Taşları: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Önlenmesi

Genellikle bademcik taşı olarak bilinen tonsillolitler, bademciklerinizin üzerinde veya içinde oluşur. Küçük, sert taşlar beyaz veya sarı olabilir ve boyutları değişebilir. Küçük bademcik taşları pirinç tanelerini andırır, ancak üzüm kadar büyük olabilirler. Bademcik taşları genellikle sorun yaratmaz, ancak bazen çok büyürler (üzümden daha büyük) ve bademciklerinizi etkilerler. Bademcik taşları genellikle kötü kokar ve bademciklerinizin şişmesine neden olabilir.

Bademcik Taşına Ne Sebep Olur?

Bademcik taşına neyin neden olduğunu anlamak için bademciklerin neye benzediğini bilmek yardımcı olur. Çok sayıda yarık, tünel ve çukur içeren küçük top benzeri yapılar hayal edin. Ne yazık ki, bakterilerin, mikropların ve döküntülerin saklanabileceği çok sayıda köşe ve yarık vardır ve bademcik taşları bu şekilde oluşur. Bakteri ve döküntüler biriktiğinde, çatlaklarda bademcik taşları oluşturur. Kireçlenmiş taşlar büyüyebilir ve çoğalabilir.

Bademcik Taşı Belirtileri Nelerdir?

Birçok insan bademcik taşı olduğunu bilmez çünkü taşları görmek zor olabilir. Bununla birlikte, bademcik taşları bazı önemli semptomlara neden olur. Bu belirtilerden birkaçının aynı anda ortaya çıktığını fark ederseniz, bu bademcik taşına işaret ediyor olabilir.

  • Sürekli ağız kokusu
  • Boğaz ağrısı
  • İnatçı öksürük
  • Bademciklerinizde beyaz veya sarı döküntüler fark edilebilir
  • Yutma güçlüğü
  • Kalıcı kulak ağrısı
  • Şişmiş bademcikler

Bademcik taşları, bademciklerinizin üzerinde veya içinde oluşan küçük, sert taşlardır. Boyutları küçük pirinç tanelerinden büyük üzüm büyüklüğündeki taşlara kadar değişebilir. Genellikle sorun yaratmazlar, ancak daha büyük bademcik taşları bademciklerin şişmesine ve ağız kokusuna yol açabilir. Sürekli ağız kokusu, boğaz ağrısı, öksürük, bademciklerde görünür beyaz veya sarı kalıntılar, yutma güçlüğü, kulak ağrısı ve şişmiş bademcikler gibi belirtiler bademcik taşlarının varlığına işaret edebilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız, tedavi seçeneklerini araştırmak için bir sağlık uzmanından randevu almanız iyi bir fikirdir.

Bademcik Taşı Belirtileri

Bademcik Taşlarından Nasıl Kurtulursunuz?

Çoğunlukla bademcik taşları zararsızdır, ancak kokulu, iğrenç veya rahatsız edici olabilirler. Bademcik taşlarınız varsa ve onlardan kurtulmak istiyorsanız, birkaç seçeneğiniz vardır.

Bademcik Taşlarını Çıkarmak İçin Evde Uygulanabilecek Çözümler

Bademcik taşlarını evde tedavi etmenin üç ana yolu vardır. Bademcik taşlarından kurtulmak için her üç seçeneği de bir arada kullanmanız gerekebilir.

Gargara yapmak

Etkili bir şekilde gargara yapmak birçok sorunun çözülmesine ve ağız sağlığınızın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bademcik taşlarından kurtulmak için kullanabileceğiniz birkaç farklı çözüm vardır, ancak bunu doğru şekilde yapmak da önemlidir.

  • Ağzınıza alabildiğiniz kadar sıvı alın. Rahatsız edici olmamalıdır.
  • Karışımı ağzınızın arkasında ve boğazınızda gargara yapın.
  • Karışımı lavaboya tükürün ve saf su ile tekrar durulayın.

Gargara yaparak bademcik taşlarından kurtulmak için en iyi sıvılar şunlardır:

  • Tuzlu su
  • Su ile seyreltilmiş sirke, özellikle elma sirkesi
  • Mür, hırsız yağı ve limon otu gibi uçucu yağlar

Öksürme

Bazı insanlar taşları öksürerek çıkarmayı başarır. Bademciğe ulaşacak kadar öksürürseniz, bademcik taşlarını yerinden çıkarabilirsiniz.

Diyet

Bazı gıdalar, bademcik taşlarına karşı etkili olmalarını sağlayan özelliklere sahiptir. Bademcik taşınız varsa, aşağıdaki gıdaların alımını artırmayı deneyin.

  • Sarımsak bakterilerle savaşır ve antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir.
  • Yoğurt, bakterilerin büyümesine karşı koyabilecek probiyotiklere sahiptir.
  • Elma, asitliği sayesinde bakterilerle savaşır.
  • Çiğ havuç çiğnemek tükürük üretimini artırarak birikimle doğal yollardan savaşır.
admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago