Ani baş dönmesi kadar hızlı bir şekilde kendinizi kötü hissetmenize neden olabilecek birkaç şey vardır. Baş dönmesine, baygınlığa ve hatta dünya etrafınızda dönüyormuş gibi hissetmenize neden olur.
Baş dönmesi hissetmeye başladığınızda, sanki hiç bitmeyecekmiş gibi hissedebilirsiniz, ancak çoğu insan için yavaş hareket etmek, uzanmak ve bir bardak su içmek bunun geçmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, düzenli baş dönmesi nöbetleri yaşıyorsanız, daha ciddi bir şeyin belirtisi olabilir. Baş dönmesine neden olan en yaygın rahatsızlıklardan bazıları hakkında daha fazla bilgi edinin.
İki baş dönmesi kategorisi vardır:
Bunların içinde, baş dönmesi hissetmenizin arkasında çok sayıda farklı neden vardır.
Yan etkilerinden biri olarak baş dönmesi olan diğer hastalıkları veya durumları dışlamayı önerir. Bu koşullar şunları içerir:
Yukarıdakilerden herhangi birini yaşamıyorsanız, yani baş dönmesinin belirgin bir nedeni yoksa, aşağıdaki nedenlerden biri olabilir.
Çok yaygın bir kulak enfeksiyonu türü labirentittir. Genellikle vestibüler nörit olarak adlandırılır. Dengenizden sorumlu olan iç kulağı etkilediği için başınızı döndürebilir. Baş dönmesi ile aynı anda biraz işitme kaybınız varsa, bunun nedeni labirentit olabilir. Bakiyeniz birkaç hafta etkilenebilse de, enfeksiyon ortadan kalktıkça semptomlar birkaç gün sonra kaybolmalıdır. Viral bir enfeksiyondur, bu nedenle antibiyotikler yardımcı olmaz, ancak semptomlar kötüleşirse doktorunuza görünün.
Kendi başına daha az hastalık olan vertigo, dünyayı dönüyormuş gibi hissettiren bir tür baş dönmesidir. Genellikle kendi kendine geçer, ancak antihistaminik almak kısa vadede yardımcı olabilir. Vertigonuz geçmiyorsa, iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigonun (BPPV) bir belirtisi olabilir. Ménière hastalığı olarak da bilinen BPPV atakları saatler veya günler sürebilir ve çok üzücü olabilir.
Aniden ayağa kalktığınızda veya egzersiz yaptıktan sonra başınız dönüyorsa, bunun nedeni olarak da bilinen hipotansiyon olabilir. Baş dönmesi özellikle siz pozisyon değiştirdikten sonra (yani bir sandalyeden veya yataktan kalktıktan sonra) ortaya çıkıyorsa, postüral hipotansiyon yaşıyor olabilirsiniz. Yeni ilaçlar, hamilelik veya diyabet, postural hipotansiyonun altında yatan sebeplerden biri olabilir.
Damar sertliği olarak da bilinen bu durum, yıllar içinde yağ maddelerinin birikmesinden dolayı atardamarları tıkadığınızda ortaya çıkar. Baş dönmesine neden olabilir, ancak daha ciddi olarak felç ve kalp krizlerine de neden olabilir. Bu nedenle, başınız dönüyorsa ve ailenizde bu koşullardan herhangi birinin öyküsü olduğunu biliyorsanız veya sigara içiyorsanız, alkol kullanıyorsanız veya çok yağlı yiyecekler yiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede kontrol için doktorunuza gitmeniz en iyisidir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…