Sağlıklı beslenme evde başlar. Ebeveynler olarak çocuklarımıza sağlıklı yiyecek seçenekleri sunmalıyız – unutmayın, onları bu yiyeceklerle tanıştırmadıkça pizza ve patates kızartması isteyemezler! Bu nedenle, çocuklarınızın sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesini istiyorsanız, onları genç yaşta yakalamanız gerekir ve sütten kesme gıdaları başlama noktasıdır.
Araştırmacılara göre, çocukların erken tat tercihleri (meyve ve sebzeler veya şekerli ikramlar için) kalıcıdır. Bu, kalite açısından diyetin ilk yıl içinde atılması gerektiği anlamına gelir. Sütten kesme gıdaları hem amacınız hem de çocuklarınızı çeşitli meyve ve sebzelerle tanıştırmak için bir araç olmalıdır. Mama sandalyesini kurun, bir önlük alın, çocuklara uygun çatal bıçak takımı alın ve bebeğiniz için bir diyet planı hazırlayın.
Biraz sabır ve zaman gerektirir, ancak sonuç uzun vadede oldukça tatmin edicidir. Sütten kesilen yiyecekler sayesinde, çocuğunuz yiyeceklerle duygusal olarak güçlü bir ilişki geliştirecektir. Bir yetişkin olarak, yiyeceğin besleyici yönünü takdir edebilecek ve aynı zamanda moda diyetler ve yiyecek bozuklukları tuzağına düşme olasılığı daha düşük olacaktır.
Mamanın türü dışında, sütten kesilen bebekler için mamanın miktarı da her annenin aklına gelen bir diğer sorudur. Bebeğe sunulacak sütten kesme gıdasının miktarı için aşağıdaki tavsiye izlenebilir.
Ay Olarak Yaş
“6 ayda sütten kesme gıdaları“, yeni patentler için Google’da en yaygın aramalardan biridir. Ve bebeğinizi neyle besleyeceğinizi bulmak kafa karıştırıcı olabilir. Dikkat etmeniz gereken şey, bu dönemde bebeğin sadece bir öğününü değiştirmek ve daha sonra yavaş yavaş diğer öğünlerdeki besinlere geçiş yapmaktır. Öğle yemeğinde sütten kesen yeni bebek mamalarını tanıtmak iyidir. Pirinç suyuyla başlayın. Aile için pirinç kaynatın. Suyu atmayın. Temiz bir kapta toplayın ve bebeğinize başlangıçta 2-3 çay kaşığı verin. Yavaş yavaş çay kaşığı sayısını artırın. Arpa suyu ve ince dallar da verilebilir. Tek sebze çorbaları ve meyve suları ile başlayın.
Tahıllar ve bakliyat söz konusu olduğunda bunların 3:1 oranında olmasına dikkat edin. Bebek iyi uyum sağlıyorsa, tüm meyve ve sebzeler kalın püre halinde verilebilir. Unutmayın, bebeklerin yemeklerine (veya pişirme suyuna) tuz veya şeker eklenmesine gerek yoktur.
Bebek, günde yaklaşık 4-5 öğün olabilen normal süt beslemelerine ek olarak, günde 3 öğün (kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği) yemeye kademeli olarak geçiş yapacaktır. Bebek daha fazla katı gıda tükettiği için her beslenmede daha az süt isteyebilir, hatta süt beslemesini tamamen bırakabilir. İhtiyaç duydukları enerji ve besinleri almalarını sağlamak için gıda miktarını ve çeşitliliğini kademeli olarak artırın. Bebekler daha güvenli yiyiciler haline geldikçe, daha fazla parmak gıda vermeyi unutmayın.
Bu dönemde irmik, yulaf veya elma veya armut gibi kabuklu meyveler gibi yüksek lifli gıdalar verilebilir. Ayrıca dilimlenmiş ve dörde bölünmüş muzları veya diğer yumuşak meyvelerin küçük parçalarını, bütün pişmiş fasulyeleri ve iyi pişmiş, kıyılmış veya ince kıyılmış et, kümes hayvanları veya balıkları da düşünebilirsiniz.
Şimdiye kadar bebeğiniz çok çeşitli tat ve dokulardan keyif alıyor olmalıdır. Daha geniş bir parmak gıda yelpazesini idare edebilmeli ve küçük gıda parçalarını alıp ağızlarına götürebilmelidirler. Bardak veya bardağı daha güvenle kullanacaklar. Bebek büyüdükçe, ailece birlikte yemek yemek onları iyi yeme davranışı geliştirmeye teşvik eder. 11-12 ayda süt beslemelerini birer birer günde iki öğüne kadar azaltın. 10. aydan itibaren şeker ve tuza başlayabilirsiniz çünkü bundan önce bebeklerin fazladan şeker ve tuza ihtiyacı yoktur. Sebze ve meyvelerde bulunan görünmeyen tuz ve şeker onlar için yeterlidir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…