Beslenme

Bebeğinize Katı Gıdalar Vermeye Ne Zaman Başlamalısınız?

Bebeğinizin diyetine katı gıdalar eklemeye başlama zamanının geldiğini mi merak ediyorsunuz? Araştırmalar bebeğinizi 6 aylık olana kadar anne sütü veya mama dışında herhangi bir şeyle beslemek için beklemenizi tavsiye ederken, her bebek farklıdır. Bebeğiniz tatlı patates püresi, bezelye ve elma püresi yapmaya hazır olduğunda, burada dikkate almanız gereken birkaç ipucu var.

Bebeğinizin Hazır Olduğunun İşaretleri

İdeal bir dünyada bebeğinizi 6 aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslemelisiniz. Tabii ki, emzirmenin mümkün olmadığı ve ikame veya takviye olarak formüle ihtiyaç duyulduğu zamanlar olabilir. Bu da sorun değil. Kendiniz ve bebeğiniz için en iyisini yapmalısınız. Her iki durumda da, katı gıdalar tanıtmak için genellikle 6 aylık olana kadar beklenmesi önerilir. Ancak bebeğiniz size bundan daha erken hazır olduğuna dair işaretler verebilir. Bu işaretler şunları içerir:

  • İyi kafa kontrolü
  • Yüksek sandalyede iyi oturmak
  • Yediğiniz yemeğe ilgi göstermek

Başlangıçta yiyecekleri tanıttığınızda, amacın yemek için gerekli oral motor becerileri geliştirmek olduğunu unutmayın. Bebeğinizin beslenmesinin çoğu hala anne sütünden veya formül mamadan gelecektir.

Bebeğinize Katı Gıdalar Vermek

Katı Gıdalar Nasıl Tanıtılır?

Çocuğunuz yemeye başlamaya hazırsa, bunun başlangıçta çok karmaşık ve eğlenceli bir süreç olduğunu unutmayın. Hazır bebek mamaları kullanmayı düşünün veya evde kendi püre haline getirilmiş mamanızı yapın. Buğulanmış veya haşlanmış sebzeler, meyveler ve etler genellikle en iyisidir. Sindirimi kolaydır ve birçok vitamin ve mineral içerirler. Ayrıca birkaç gün boyunca her seferinde bir yiyecek tanıtmak isteyeceksiniz. Bu, bebeğinizin tükettiği yeni yiyeceklerden birine alerjik reaksiyon göstermediğinden emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Boğulma Nasıl Önlenir?

Bebekler ellerini ağızlarına götürmek için gerekli motor becerilere sahip olduklarında ve oturabildiklerinde, muhtemelen daha geniş bir yelpazede katı yiyecekler yemeye hazır olurlar. Ancak bu aynı zamanda boğulmaya karşı önlem almanız gereken bir zamandır. Bebeğinize yalnızca yumuşak ve yutması kolay yiyecekler verdiğinizden emin olun. Ayrıca yiyecekleri küçük parçalara ayırmanız veya kesmeniz gerekir.

Son yıllarda bebek gevreği, puflar ve eriyikler popülerlik kazanmıştır. Bu yiyecekleri yeni bir bebeğe tanıtıyorsanız, her zaman önce su veya sütle yumuşatın. Unutmayın, katı yiyecekler yemeye yeni başlayan bebekler çiğneyemezler. Sadece çok yumuşak yiyecekleri servis edin!

Anne Sütü/Formülünden Katı Gıdalara Geçiş

Bebeğinize katı yiyecekler sunmaya başladığınızda, besinlerinin çoğunun hala anne sütünden veya formül mamadan geleceğini unutmayın. 9 ila 12 ay arası, bebeğinizi ara öğünlerle günde üç öğün standart öğüne geçirmeye başlayabileceğiniz zamandır. Bu süre zarfında, çocuğunuzu anne sütünden veya formül mamadan da kesmiş olacaksınız.

Bebek Yiyecekleri Reddettiğinde Ne Yapmalı?

Bir bebeğin yeni yiyeceklerde minik burunlarını kaldırması tamamen normaldir. Bazı çocuklar doğal olarak diğerlerinden daha seçici olsa da, tüm bebekler sevdikleri ve sevmedikleri yiyeceklere sahip olacaklardır. Dokuya uyum sağlamak için daha fazla zamana ihtiyaçları olabilir. Yani bekleyip tekrar deneyebilirsiniz. Sürekli olarak ağlarlar, kıvranırlar veya belirli yiyecekleri iterlerse, bunun yerine keyif aldıkları diğer sağlıklı seçeneklere bağlı kalın.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Bebeğinize yeni yiyecekler verirken her zaman dikkatli olmak isteseniz de, potansiyel alerjen olan yiyecekleri sunarken biraz daha dikkatli olmak isteyeceksiniz. Bu besin grupları arasında fındık, süt ürünleri, glüten, yumurta, soya ürünleri ve çilek gibi belirli meyve türleri bulunur. Ancak, çocuk doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe bu yiyeceklerden uzak durmanız için hiçbir neden yoktur. Aslında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) artık bebeklerin 6 aylıktan itibaren yer fıstığı ile tanıştırılmasını önermektedir.

Bebeğinizi başka içeceklerle tanıştırmaya gerek olmadığını unutmayın. Meyve suyu, soda ve spor içecekleri şekerle doludur. Bunun yerine anne sütü, formül mama ve – 6 aylıktan sonra – su yudumlayın. Bebeğinizi ilk kez katı yiyeceklerle beslemek, kutlama için bir fırsat olmalı! Video kamerayı açmayı ve gülümsemeleri, komik ifadeleri ve bir şekilde bebeğinizin ağzı dışında her yere ulaşan yiyecek kürelerini çekmeyi unutmayın.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago