Böbrek Sağlığı İçin En İyi Gıdalar Nelerdir?
Yemek yediğinizde ve içtiğinizde, vücudunuz vücudunuzun düzgün çalışması için gereken besinleri emer. Vücudunuzun ihtiyaç duymadığı besin ve minerallerin çoğu kanınızdan böbreklerinize taşınır. Böbrekleriniz bu fazla besinleri süzer ve idrar yapar. Ancak böbrek hastalığınız varsa, bazı besinler birikebilir ve böbreğinize zarar vererek daha fazla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Böbrek diyeti, böbrek fonksiyonunuz azaldıkça giderek daha kısıtlayıcı hale gelen bir diyettir. Tuzunuzu ve yediğiniz protein miktarını sınırlamanız ile başlar. Tam bir böbrek diyeti, ileri veya son evre böbrek hastalığı olan ve diyalize ihtiyacı olan veya böbrekleri geçici olarak hasar gördüğünde ve zamanla iyileşebilecek kişiler için tasarlanmıştır.
Genel olarak, düzenli olarak egzersiz yaparken bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar ve orta miktarda protein yemek ve altta yatan tıbbi durumları ele almak, böbreklerinizin düzgün çalışmasını sağlamanın en iyi yoludur. Ancak böbrek hastalığınız varsa, böbrek diyeti hastalığı ilerlemeden ve kötüleşmeden önce yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Böbrek Sağlığı İçin En İyi Besinler
Böbrek diyeti büyük ölçüde böbreklerinize iyi hizmet etmeyen yiyecekleri kesmekle ilgilidir. Ancak sebze, meyve ve protein gibi daha küçük dozlarda yenildiğinde sizin için iyi olan bazı yiyecekler vardır. Odaklanmak istediğiniz ana şey, genel sağlıklı beslenmenize katkıda bulunan yiyeceklerdir.
Kırmızı Dolmalık Biber
Kırmızı dolmalık biber, çeşitli vitaminler, antioksidanlar ve lif için iyi bir kaynaktır. Potasyum, fosfor ve sodyum bakımından düşüktürler, bu nedenle böbrek hastalığınız gelişse bile bunları yemeye devam edebilirsiniz. Günde 1/2 fincan için ve bunları terbiyeli etler, makarna yemekleri, güveçlerle yemeyi deneyin ya da yeşil salatalarda, ton balığı veya tavuk salatalarında, soğuk makarna salatalarında veya dip soslu atıştırmalık yiyeceklerde çiğ olarak yemeyi deneyin.
Çilek
Meyveler kalori ve şeker bakımından düşük ve lif bakımından yüksektir. Ayrıca, sodyum, fosfor ve potasyum açısından doğal olarak düşük olmakla birlikte, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler. Meyer, diyetinize günde bir 1/2 fincan eklemenizi önerir. Meyveler atıştırmalık olarak, salataların bir parçası olarak, tahıl gevreklerinde, keklere, kreplere veya waffle’lara eklenebilir. Kolayca dondurulabilirler ve daha sonra smoothieler için de kullanılabilirler.
Balık
Balık, yüksek kaliteli protein için iyi kaynaklardır ve sağlıklı anti-inflamatuar omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Orta derecede potasyum ve fosfor içerebilseler de, somon, morina, pisi balığı ve ton balığı doğal olarak sodyumda düşüktür. Haftada iki ila üç kez 2-3 onsluk porsiyonlarda balık yemeyi önerir.
Böbrek Sağlığı İçin Uzak Durulması Gereken Yiyecekler
Böbrek hastalığınız varsa, diyetinizdeki sodyum, potasyum ve fosfor miktarını kontrol etmeniz gerekir. Herkesin vücudu yiyecekleri farklı şekilde ele alır, bu nedenle özel ve bireysel diyet ihtiyaçlarınızı sağlık uzmanınızla veya diyaliz merkezinizdeki kayıtlı diyetisyenle görüşmek isteyeceksiniz. Bu arada, böbrek diyeti için izlenmesi gereken bazı genel ipuçları.
Sodyum İçeriği Yüksek Gıdalar
Sodyum, tuzda bulunan bir mineraldir (sodyum klorür). Ve çoğumuzun çoğu yiyecek için bir baharat olarak güvenmeye başladığımız bir şey. Ne yazık ki, vücudunuzun suyu tutma yeteneğini doğrudan etkilediği için böbrek diyetinde kesilmesi gereken ilk minerallerden biridir.
Vücutta ne kadar fazla sıvı varsa, kalbiniz o sıvıyı hareket ettirmek için o kadar çok çalışmak zorunda kalır ve böbrekler, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu seviyenin üzerinde ve ötesindeyse, bu sıvıyı atmak için o kadar çok çalışmak zorunda kalır. Sıvıya tutunmuyoruz. Onu getiriyoruz ve ondan kurtuluyoruz. Diyetinizdeki tuzu azaltmaya alışmanız zaman alacaktır. Bununla birlikte, tuzu/sodyumu azaltmak böbrek hastalığınızı kontrol etmede önemli bir araçtır.
Potasyum İçeriği Yüksek Gıdalar
Böbrekleriniz düzgün çalışmadığında, kanınızda potasyum birikir. Bu, kalbinizin atışında değişikliklere neden olabilir ve muhtemelen kalp krizine bile yol açabilir. Potasyum esas olarak meyve ve sebzelerin yanı sıra süt ve etlerde bulunur. Bazı meyve ve sebzelerden kaçınmanız ve diğerlerinin miktarını sınırlamanız gerekir.
Konserve Meyveler
Konserve meyveler genellikle taze olanlardan daha düşük miktarda potasyum içerir. Meyveyi yemeden önce suyunu boşalttığınızdan emin olun.
Patates ve Tatlı Patates
Patatesler ve tatlı patatesler, onları küçük miktarlarda yemenize izin vermek için özel muamele gerektirir. Onları soyun, küçük dilimler veya küpler halinde kesin ve bol miktarda suda birkaç saat bekletin. Onları pişirmeye hazır olduğunuzda, ıslatma suyunu dökün ve tavada bol miktarda su kullanın. Onları yemeye hazırlamadan önce bu suyu boşaltın.