Bruksizm Nedir? Bruksizm Nasıl Geçer?
İyi ağız sağlığı uygulamak, genel sağlığınız söz konusu olduğunda önemli bir faktördür. Sadece başarılı bir gülümsemeyle en iyi şekilde görünmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda iyi diş bakımı genel olarak sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Kötü diş hijyeni birçok sağlık sorununa yol açar. Ağız sağlığı sorunları, düzgün yeme ve konuşma ile ilgili bozukluklara katkıda bulunur. Ayrıca ağrıya ve kötü nefese neden olurlar. Ağzınızda başlayan bakteriler ayrıca kalp hastalığına, diyabete ve diğer sağlık sorunlarına da katkıda bulunacaktır. İnsanların sıklıkla gözden kaçırdığı bir ağız sağlığı sorunu bruksizmdir. Bruksizm, semptomlar ve tedaviler hakkında bilgi edinmek, iyi ağız hijyeni yolculuğunuzda size yardımcı olacaktır.
Bruksizm Nedir?
Bruksizm, bir hastanın dişlerini düzenli olarak gıcırdatması, sıkması veya gıcırdatmasıdır. Durumun iki türü vardır. Uyanık bruksizm hasta uyanıkken olur ama bazen hasta ne yaptığını anlamadan da olabilir. Bu uyanıkken diş sıkma olarak kendini gösterebilir.
Uyku bruksizmi hasta uyurken olur. Uyku saatlerinde diş sıkma veya gıcırdatma bu durumun en yaygın belirtisidir. Uyku bruksizmi, uyku ile ilişkili hareket bozukluğu olarak sınıflandırılır. Horlama veya uyku apnesi gibi diğer uyku sorunlarıyla bağlantısı nedeniyle, bu durum için tedavi görmek önemlidir.
Bu durumun değişen derecelerde ciddiyeti vardır. Hafif bir vaka çok sık olmayabilir ve sadece kısa süreler için olabilir. Bu durumda tedavi gerekmeyebilir. Durum şiddetliyse, baş ağrısı, hasarlı dişler, çene bozuklukları veya periodontal hastalık gibi diğer sorunlara yol açmadan önce bruksizm tedavisi almalısınız.
Bruksizm Tedavisi
Bruksizm tedavisi, şiddetine ve altta yatan nedenlere bağlı olarak birçok farklı şekilde olabilir. Sizin için en iyi hareket tarzının ne olacağını bilmek için diş ekibimizle konuşmak en iyisidir.
Ağız Koruyucu
Bazı durumlarda, dişlerin dokunmasını fiziksel olarak engellemek için atel veya ağız koruyucuları gerekebilir. Özellikle sorununuz normalde geceleri ortaya çıkıyorsa, ağzınıza koyabileceğiniz bir tutucu gibi çalışırlar. Dişlerinizde hasar varsa, dişlerinizi sağlıklı tutmak için hasarı düzeltmesi gerekebilir.
Stres Yönetimi
Bazen diş gıcırdatmayı düzeltmek için stres ve kaygı seviyenizi ele almanız gerekebilir. Meditasyon veya nefes egzersizleri gibi gevşeme teknikleri, bunun başladığını fark ettiğinizde sorunu azaltabilir.
İlaçlar Hakkında Doktorunuzla Konuşun
İlaçlar genellikle bruksizmi tedavi etmek için kullanılmaz, ancak bazı durumlarda yardımcı olabilirler. En iyi hareket tarzı hakkında diş ekibimizle konuşmak gereklidir. Yatmadan hemen önce kısa bir süreliğine kas gevşeticiler uyku sırasında diş gıcırdatma oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir. Botox enjeksiyonları, diğer tedaviler işe yaramazsa, ciddi gıcırdatma, diş sıkma veya gıcırdatma vakaları olan kişilere de yardımcı olabilir.
Bruksizminiz başka bir sorunun yan etkisiyse, o zaman bunun ele alınması gerekecektir. İlaçlar değiştirilebilir ve uyku apnesinin tedavisi geceleri diş gıcırdatmaya da yardımcı olabilir. Gastroözofageal reflü hastalığı gibi sorunları tedavi etmek de bruksizm oluşumunu azaltabilir.