Diş Sağlığı

Çatlak ve Kırık Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Çatlak veya kırık diş, en başta enfeksiyon olmak üzere bir dizi diş ve ağız problemine yol açabilir. Sebebi ister yaralanma ister kaza olsun, zararlı bakteri ve mikroorganizmaların diş etlerinize bulaşmasını ve dişlerinizin yapısal bütünlüğünü zayıflatmasını önlemek için çatlamış veya kırılmış bir dişi mümkün olan en kısa sürede onarmak önemlidir.

Doğru kırık diş tedavi planıyla, bir diş hekimi dişinizi eski haline getirebilir ve size bir kez daha genişçe gülümseme güvenini verebilir.

Çatlak veya Kırık Dişi Neden Tedavi Edilmesi Gerekir?

Çatlak dişler, hızlı bir şekilde ele alınması gereken bir kozmetik ve sağlık sorunudur. Kırık veya yontulmuş bir dişi tedavi etmeyi ne kadar uzun süre ihmal ederseniz, o kadar kötüleşebilir. Ve olumsuz etkilenen sadece dişin görünümü değildir. Dişlerinizdeki talaşlar genellikle sıcak ve soğuk içeceklere veya yiyeceklere karşı hassasiyet veya hatta sürekli zonklayan bir ağrı gibi hafif, orta veya şiddetli semptomlara sahiptir.

Bunlar, hiç kimsenin uzun süre katlanmak zorunda kalmaması gereken son derece nahoş semptomlardır. Ayrıca oral enfeksiyon riski her geçen gün artmaktadır. Bir şey yediğinizde veya içtiğinizde, enfeksiyon olasılığı daha da kötüleşir. Dişlerinize takılan yiyecek parçacıkları zamanla bakteri üretebilir. Bakteriler hızla çoğalır ve sonunda dişlerinizdeki çatlaklara sızarak diş etlerinize kadar iner ve dişlerinizi köklerinden enfekte eder. Dişlerinizdeki plak ve tartar oluşumu da bu süreçte artar, zamanla daha fazla bakteri üretir ve sonunda periodontitis gibi ciddi diş ve diş eti enfeksiyonlarına yol açar. Kırık bir dişi düzeltmek için basit diş tedavileri ile tüm bu diş travmalarından kolayca kaçınılabilir.

Çatlak ve Kırık Diş Tedavisi

Çatlak Diş Çeşitleri Nelerdir?

En iyi kırık diş tedavisi hangisidir? Kırık bir dişiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız? Kırık veya çatlak dişlerin birçok belirti ve semptomu vardır. Geçici veya zonklayıcı sürekli ağrı ve sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet, bir tür diş travması geçirmiş olabileceğinizin en yaygın belirtilerinden ikisidir. Kırık dişiniz için en iyi tedavi yöntemini belirlemek için öncelikle sahip olduğunuz kırık dişin türünü belirlemeniz önemlidir. Diş hekimleri aşağıdaki kırık diş tiplerini tedavi edebilir.

Dikey Kök Kırıkları

Vertikal kök kırıkları dişin apeksinden başlar ve yüzeye ulaşana kadar yukarı doğru uzanır. Çoğu zaman, çevredeki diş etleri ve kemikte bir enfeksiyon oluşmaya başlayana kadar tamamen fark edilmezler. Bu dişlerin genellikle çekilmesi gerekir.

Ayrık Diş

Bölünmüş bir diş, dikey bir kök kırığının tersidir. Çatlama, çiğneme yüzeyinde başlar ve köküne doğru aşağı doğru ilerleyerek dişi etkili bir şekilde çoklu parçalara ayırır. Ne yazık ki, hasar çok şiddetli olduğu için bölünmüş bir dişi kurtarmak veya eski haline getirmek imkansızdır. Bu tür kırık dişler için uygun tedavi, çekim veya kurtarılabilirse kaplama anlamına gelebilir.

Kırık Diş

Yaygın olarak kırık diş veya Çatlak Diş Sendromu (CTS) olarak adlandırılan çatlama, tipik olarak bir tür künt kuvvet travmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar – diş çürümesi nedeniyle dişlerde oluşan küçük delikler olan boşluklarla karıştırılmamalıdır. Bir şekilde çoklu parçalara ayırır. Ne yazık ki, hasar çok şiddetli olduğu için bölünmüş bir dişi kurtarmak veya eski haline getirmek imkansızdır. Bu tür kırık dişler için uygun tedavi, çekim veya kurtarılabilirse kaplama anlamına gelebilir.

Kırık Dişleri Düzeltmek İçin Popüler Diş Tedavileri

Öyle ya da böyle, orijinal dişi kurtarmak ya da tamamen bir implant ya da köprü ya da takviye edici diş materyali ile değiştirmek olsun, çatlak dişler düzeltilebilir. İhtiyacınız olan kırık diş tedavisi türü tamamen yaralanmanızın ciddiyetine bağlıdır. Ciddi derecede çatlamış dişler kurtarılamayabilir, ancak bu, hayatınızın geri kalanında gülüşünüzü saklamanız gerekeceği anlamına gelmez. İşte kırık dişleri düzeltmek için en yaygın diş tedavilerinden bazıları.

Diş Tacı

Diş kronları, diş hasarının çok şiddetli olduğu durumlarda, tek başına bir dolgunun dişi tamir edemediği durumlarda kullanılır. Kalan kısmi diş yapıları, onları enfeksiyondan ve daha fazla hasardan korumak için bir başlık veya kuron olarak bilinen şeylerle güçlendirilir. Metal veya kompozit reçineler ve diğer malzemelerden oluşan diş kronları, mümkün olduğunca doğal görünecek şekilde tasarlanmıştır.

Diş Kaplamaları

Diş kaplamaları, dişin ön yüzeyini kaplayan kaplamalardır. Kronların aksine, kaplamalar tüm dişi kapsamaz. Sadece dişin zarar görmüş kısmı için koruma sağlarlar ve dişin dayanıklılığını ve işlevselliğini pekiştirirler. Bununla birlikte, kronlar gibi, diş kaplamaları da orijinal dişinizin tam görünümüne uyacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Kaplamalar, diş sınıfı bir bağlayıcı madde kullanılarak bir veya birden fazla dişe yerleştirilebilir. Görünümü kişisel tercihlerinize göre de özelleştirebilirsiniz.

Diş Yapıştırma

Bonding, dişe daha iyi yapışması için diş yüzeyinin şartlandırılmasını içeren adeziv bazlı bir prosedürdür. Kompozit bağlar kırık, çatlak ve şekilsiz dişleri onarmak için kullanılır. Ayrıca renk değişikliğini de gizleyebilirler ve dişlerinizin geri kalanına uyacak şekilde yapılırlar. Uygun bakım ile 10 yıl veya daha fazla sürebilirler.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago