Çinko Nelerde Bulunur? Çinko İçeren Besinler
Çinko, insan vücudundaki yüzlerce enzimatik reaksiyon için bir kofaktör olan temel bir mineraldir. Çinko bağışıklık, üreme, cilt sağlığı, sindirim, biliş, antioksidan oluşumu ve görme gibi çeşitli işlevler için kritik öneme sahiptir.
Çinko İçeren Gıdalar
Aşağıda listelenen popüler gıdalar, onları tükettiğimiz tipik porsiyon boyutlarında size daha fazla çinko verecektir.
- İstiridye
- Karaciğer
- Tavuk but
- Tavuk baget
- Tavuk kanat
- Midye
- Gouda peyniri
- Çedar peyniri
- Mozzarella
- Kaju fıstığı
- Karides
- Camembert peyniri
- Tavuk göğsü
- Patates
Deniz ürünleri tartışmasız en iyi çinko kaynağıdır ve iyi emilirler. Deniz ürünleri ayrıca çinko ile sinerjik besinler olan bakır ve demir de içerir.
Çinko Neden Önemlidir?
- Bağışıklık sistemi fonksiyonu: Çinko, bağışıklık hücrelerinin normal gelişiminde ve işlevinde çok önemli bir rol oynar. Enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşmak için önemli olan T hücrelerini aktive etmek ve artırmak için gereklidir.
- Büyüme ve gelişme: Çinko insan vücudunun büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Organların, kemiklerin ve kasların büyümesi ve gelişmesi için gerekli olduğundan özellikle çocuklar için önemlidir.
- Yara iyileşmesi: Çinko, yeni hücrelerin üretiminde ve bağ dokusu oluşturmaya ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olan bir protein olan kolajen sentezinde yer aldığı için yara iyileşmesi için gereklidir.
- Tat ve koku: Çinko, tat ve koku reseptörlerinin düzgün çalışması için gereklidir. Çinko eksikliği tat ve koku alma yeteneğinin azalmasına yol açabilir.
- DNA sentezi ve protein üretimi: Çinko, uygun hücre fonksiyonu ve büyümesi için gerekli olan DNA sentezi ve protein üretimi için gereklidir.
- Antioksidan işlevi: Çinko güçlü bir antioksidandır ve hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasardan korur. Serbest radikaller, hücrelere zarar verebilen ve kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların gelişimine katkıda bulunan moleküllerdir.
Çinko Eksikliği Belirtileri
Nüfusun büyük bir kısmı, özellikle hayvansal gıdalara daha az erişimi olan gelişmekte olan ülkelerde, çinko eksikliği riski altındadır. Ancak Batı ülkelerinde çinko mevcudiyeti, işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi, besin değeri düşük topraklar ve zayıflamış sindirimden etkilenmektedir. Yetersiz gıda bulunabilirliği dünya çapında tahminen iki milyar insanı etkilemektedir.
Besinsel çinko eksikliği çocuklarda büyüme ve gelişme bozukluğu, hamilelik komplikasyonları ve bağışıklık fonksiyon bozukluğu ile ilişkilendirilmekte, bu da enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artmasına neden olmaktadır.
Düşük çinko seviyeleri otoimmünite ve kanserle bile ilişkilendirilmiştir. Buna ek olarak, çinko erkeklerde sperm sağlığı ve kadın ve erkeklerde genel üreme sağlığı için hayati önem taşıdığından, çinko eksikliği kısırlığa katkıda bulunabilir.