Çocuklarda Stres ve Baş Etme Yöntemleri
Çoğumuz okul günlerimizin iniş çıkışlarına geri dönebilsek de, bugün öğrencilerin karşılaştığı baskılar ve endişeler tüm zamanların en yüksek seviyesini işaret ediyor. Son istatistikler, 2014-2017 yılları arasında %59 gibi büyük bir artışla, danışma seanslarına yönelik kaygı kaynaklı talebin hızla arttığını gösteriyor. Özellikle çocuklarda stres sınav ile ilgili oturumlarda bir artış görür ve en çok 12-15 yaşındakiler yardım arıyor. Öğretmenlerin %80’inden fazlası sınavların öğrencilerin ruh sağlığından daha değerli olduğunu söyledi. Ayrıca, okul liderlerinin %90’ı kaygı veya stres yaşayan öğrencilerin sayısında bir artış gördü.
Stres Nedir?
Çocuklarda stres, zihinsel veya duygusal olarak çok fazla baskı altında olma hissidir. Özellikle bir çocuk bunu daha önce hiç yaşamamışsa, ‘stresli hissetmenin’ nasıl bir şey olduğunu ifade etmek bazen zordur. Dışarıdan ne kadar baskının çok fazla olduğunu belirlemek de zordur.
Hepimiz farklıyız; Bazı çocuklar için motivasyonel bir durum olan bu durum, diğerleri için oldukça stresli olabilir. Çocuklarda stres belirtilerini tanımak, onların refahını korumanın ilk adımıdır.
Çocuklarda Stres Belirtileri
Bunu genellikle, örneğin: huysuz davranmak, eskiden sevdikleri aktivitelerden vazgeçmek, okulda daha sık mızmızlanmak, ağlamak, kabuslar görmek, kolayca ürkmek, yapışkan olmak, normalden fazla uyumak veya uyumamak gibi davranış değişiklikleriyle fark edebilirsiniz. Bazı küçük çocuklar karınlarında bir his gibi fiziksel stres belirtileri tanımlayabilir ve daha büyük çocuklar hareket edebilir veya kendi başlarına daha fazla zaman geçirmek isteyebilir. Çocuklarda stres belirtileri şunları içerir:
- İştahsızlık
- Baş ağrısı
- Yatak ıslatma
- Kabuslar
- Mide ağrısı
- Kendine güvensiz
- Önceden var olan cilt koşullarının şiddetlenmesi
Stresli Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?
Çocuğunuzun stresli olduğunu görmek üzücü olsa da, neyse ki stres düzeylerini azaltmalarına yardımcı olacak bazı pratik ipuçları var. Bunlar şunları içerir:
- Onları sağlıklı bir uyku programına alın
- Düzenli egzersizi teşvik edin (hoşlandıkları!)
- Duyguları aracılığıyla konuşmak için açık iletişim pratiği yapın
- Hobiler için zaman ayırın – aynı zamanda sessiz zaman
- Dışarı çıkın ve keşfedin
- Biraz günlük tutmayı teşvik edin
- Onlara farkındalık hakkında bilgi verin
Gevşeme söz konusu olduğunda, aşağıda sakinleşmelerine yardımcı olacak bir dizi yöntem keşfedin.
Çocuklar İçin Rahatlama Yöntemleri
Çocuklar için en iyi rahatlama yöntemlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizleri, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, görsel ipuçları verebilirseniz, çocuklar için nefes egzersizleri onlar için çok daha erişilebilirdir. Bu basit teknikle çocuklarınıza karından nefes almayı öğretebilirsiniz. Çocuklara burunlarından nefes almalarını ve bir çiçeği kokladığını hayal etmelerini söyleyin. Ayrıca şiştiğini hissetmek için ellerini karnına koymalarını da isteyebilirsiniz. Nefes verdiklerinde, ağızlarından nefes vermelerini ve doğum günü mumlarını üflediklerini hayal etmelerini söyleyin.
Çocuk Meditasyonu Teknikleri
Meditasyon tekniklerini uygularken çocuklara odaklanacak bir şey sağlamak onlar için daha kolay hale getirir. Örneğin, baloncukları üflemeyi deneyin ve çocuklardan balonların uçup gitmesini izlerken endişelerinin baloncuklarda yer aldığını hayal etmelerini isteyin. Bir başka iyi fikir de bulutlara birlikte bakmaktır. Bunu bahçede veya hatta pencereden yapabilirsiniz. Çocuklardan görebilecekleri şekilleri düşünmelerini isteyin. Onlara hikayelerdeki veya bulundukları yerlerdeki karakterleri hatırlatıyorlar mı? Bu sakinleştirici şekillere odaklanmak onların rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Dikkatli Bir Yürüyüş
Hepimiz, bazen çocukların hareketsiz kalmayı zor bulabileceğini takdir ediyoruz. Bununla birlikte, hareket halindeyken de farkındalık egzersizi yapılabilir. Günlük egzersiziniz için yürüyüşe çıkın ve çocuklarınızı yürürken dikkatli olmaları için teşvik edin. Yavaşça sallanırken vücutlarının nasıl hissettiğini, ayaklarının yerde ve kollarının nasıl olduğunu düşünebilirler.
Rahatlatıcı Yaratıcı Aktiviteler
Yaratıcı aktivitelerin stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bir görev tarafından özümsenerek, bir sakinlik ve mutluluk duygusu hissederiz. Çocuklar da bu avantajlardan yararlanabilir. Belki birlikte oturun ve çizim, renklendirme, kolaj veya oyun hamuruyla modelleme gibi sessiz, yaratıcı bir etkinliği paylaşmanın keyfini çıkarın ve rahatlamalarına yardımcı olun.