Çölyak hastalığı ince bağırsakta buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olan glütene karşı anormal bir bağışıklık reaksiyonudur.
Çölyak hastalığı olan kişilerde glütene saldıran antikorlar veya enfeksiyonla savaşan hücreler normalden daha yüksek seviyelerde bulunur. Çölyak hastalığı olan biri glüten yediğinde, vücudu glüteni yabancı bir istilacı olarak görür. Vücut daha sonra ince bağırsakta bir tepki başlatarak kişinin yiyeceklerinden emdiği besinleri sınırlandırır.
İki tür çölyak hastalığı vardır: yanıt vermeyen çölyak hastalığı ve dirençli çölyak hastalığı.
Bu terim, gluteni ortadan kaldırmak için yapılan diyet değişikliklerine yanıt vermeyen çölyak hastalığı için kullanılır. Ancak bazı durumlarda, glutensiz olduğu varsayılan gıdalar protein ile kontamine olur ve devam eden semptomlara neden olur. Hastalar gluten almadıklarından emin olmak için bir diyetisyenle birlikte çalışabilirler.
Bu çölyak hastalığı türü, altı aydan uzun süre glutensiz diyete yanıt alınamaması ile karakterize edilir. Dirençli çölyak hastalığı olan hastalar, semptomlarının başka nedenleri olup olmadığını belirlemek için ek testlere ihtiyaç duyabilir.
Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu, kolit ve divertikülit dahil olmak üzere diğer birçok kronik sindirim sorunuyla aynı semptomları paylaşır.
Yetişkinlerde çölyak hastalığının bazı yaygın belirtileri şunlardır:
Çölyak hastalığı olan bazı kişilerde hiçbir belirti olmayabilir.
Bebekler ve küçük çocuklar muhtemelen karında şişkinlik ve ağrı, gaz ve kötü kokulu dışkı gibi sindirim sorunları yaşayacaktır. Ek semptomlar aşağıdakileri içerebilir:
Çölyak hastalığının tek etkili tedavisi glüten içeren gıdalardan kesinlikle kaçınmaktır. Bir diyetisyen tamamen glutensiz bir diyet oluşturmanıza yardımcı olabilir. Herhangi bir glüten tüketmemek önemlidir çünkü semptomlara yol açmayacak kadar küçük miktarlar bile ince bağırsağınıza zarar verebilir.
Yukarıda belirtildiği gibi, doktorunuz muhtemelen gluteni diyetinizden tamamen çıkarmanızı önerecektir. Batı diyetindeki birçok gıdada glüten bulunduğu için bunu oldukça zor bulabilirsiniz. Gluten içeren gıdaları yemeyi bıraktığınızda, belirtilerinizin üç gün gibi kısa bir sürede düzeldiğini fark edebilirsiniz. Çölyak hastalığı ne kadar erken yakalanır ve tedavi edilirse (tüm glüten kaynakları diyetten çıkarılarak), iyileşme o kadar kısa sürer. Genellikle çocuklarda tam iyileşme altı ay içinde görülür. Yetişkinlerde tam iyileşmenin görülmesi için bir ila iki yıl gerekebilir ve ilerlemiş semptomları olanların iyileşmesi daha da uzun sürebilir veya hiçbir zaman tam olarak iyileşmeyebilir.
Glüteni ortadan kaldırmak zor olabilir çünkü glüten beslenme etiketlerinde birçok isim altında listelenebilir ve hemen şüphelenmeyeceğiniz yiyeceklerde bulunabilir. Glutensiz diyet deneyen birçok kişiye buğday, arpa ve çavdardan uzak durmaları tavsiye edilir, ancak birçok işlenmiş gıdanın gluten içeren bileşenlerle yapıldığının farkında değildirler. Beslenme etiketlerine özellikle dikkat edin ve karamel rengi, kavuzlu buğday, buğday nişastası, buğday kepeği, hidrolize buğday proteini, dekstrin veya mono- ve di-gliseritler olarak listelenebilecek “gizli glüten “e dikkat edin.
Çölyak hastalığından kaynaklanan anemi veya beslenme eksiklikleriniz varsa, doktorunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere takviyeler almanızı isteyebilir:
Bunları genellikle hap şeklinde tüketirsiniz. Ancak, sindirim sisteminizdeki hasar bu takviyelerin emilimini zorlaştırıyorsa, doktorunuz bunları enjeksiyon yoluyla verebilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…