Depresyon Nedir? Çeşitleri, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri
Depresyon, kişinin kendini en az 2 hafta boyunca üzgün (sık sık ağlamak dahil), çoğu zaman boş veya umutsuz hissettiğinde (veya günlük aktivitelere olan ilgisini kaybettiğinde veya bundan zevk almadığında) bir akıl sağlığı hastalığıdır. Depresyon, bir kişinin çalışma, okula gitme veya arkadaşları ve ailesiyle ilişki kurma yeteneğini etkiler. Depresyon, en yaygın zihinsel sağlık koşullarından biridir. Bedeni, ruh halini ve düşünceleri içeren bir hastalıktır. Yemek yeme ve uyuma şeklinizi, kendiniz hakkında hissetme şeklinizi ve şeyler hakkında düşünme şeklinizi etkileyebilir.
Depresyonun Farklı Türleri Var Mı?
Evet. Farklı depresyon türleri şunları içerir:
- Majör depresif bozukluk. Majör depresyon olarak da adlandırılan bu, kişinin uyuma, çalışma, çalışma, yemek yeme ve hobilerden ve günlük aktivitelerden zevk alma yeteneğini etkileyen semptomların bir kombinasyonudur.
- Distimik bozukluk. Distimi olarak da adlandırılan bu tür depresyon 2 yıl veya daha fazla sürer. Semptomlar majör depresyondan daha az şiddetlidir ancak normal yaşamanızı veya kendinizi iyi hissetmenizi engelleyebilir.
Diğer depresyon türlerinin biraz farklı semptomları vardır ve belirli bir olaydan sonra başlayabilir. Bu depresyon türleri şunları içerir:
- Psikotik depresyon, gerçeklikten kopma, halüsinasyonlar ve sanrılar gibi bir tür psikozla birlikte şiddetli bir depresif hastalık meydana geldiğinde
- Yeni annenin doğumdan sonra majör depresif bir dönem geçirmesi durumunda teşhis edilen doğum sonrası depresyon. Depresyon, doğum öncesi depresyon olarak adlandırılan hamilelik sırasında da başlayabilir.
- Daha az doğal güneş ışığının olduğu kış aylarında depresyon olan mevsimsel duygudurum bozukluğu
- Bipolar hastalığın depresif aşaması olan ve majör depresyondan farklı tedavi gerektiren bipolar depresyon
Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Ayrıca, farklı depresyon türlerinin farklı nedenleri olabilir. Bir kadının depresyona girmesinin birçok nedeni vardır:
- Aile tarihi. Ailesinde depresyon öyküsü olan kadınlar daha fazla risk altında olabilir. Ancak ailesinde depresyon öyküsü olmayan kadınlarda da depresyon olabilir.
- Beyin değişir. Depresyonu olan kişilerin beyinleri, depresyonu olmayan insanlardan farklı görünür ve çalışır.
- Kimya. Depresyonu olan bir kişide, beynin ruh halini, düşünceleri, uykuyu, iştahı ve davranışı yöneten kısımları doğru kimyasal dengesine sahip olmayabilir.
- Hormon seviyeleri. Adet döngüsü, hamilelik, doğum sonrası dönem, perimenopoz veya menopoz sırasında kadın hormonları östrojen ve progesterondaki değişikliklerin tümü bir kadının depresyon riskini artırabilir. Düşük yapmak da bir kadını depresyon için daha yüksek risk altına sokabilir.
- Stres. Ciddi ve stresli yaşam olayları veya travma, sevilen birinin kaybı, kötü bir ilişki, iş sorumlulukları, çocuklara ve yaşlanan ebeveynlere bakmak, istismar ve yoksulluk gibi çeşitli stresli olayların kombinasyonu bazı kişilerde depresyonu tetikleyebilir.
- Tıbbi sorunlar. İnme, kalp krizi veya kanser gibi ciddi bir sağlık sorunuyla uğraşmak depresyona yol açabilir. Araştırmalar, ciddi bir hastalığı ve depresyonu olan kişilerin her iki durumun da daha ciddi türlerine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Parkinson hastalığı, hipotiroidizm ve felç gibi bazı tıbbi hastalıklar beyinde depresyonu tetikleyebilecek değişikliklere neden olabilir.
- Ağrı. Uzun süre duygusal veya fiziksel acı hisseden kadınların depresyon geliştirme olasılığı çok daha yüksektir. Ağrı, kronik (uzun süreli) bir sağlık sorunu, kaza veya cinsel saldırı veya istismar gibi travmalardan kaynaklanabilir.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorunuz veya ruh sağlığı uzmanınız depresyonu terapi, ilaç veya ikisinin bir kombinasyonu ile tedavi edebilir. Doktorunuz veya hemşireniz sizi terapi için bir ruh sağlığı uzmanına sevk edebilir.
Daha hafif depresyon biçimlerine sahip bazı kişiler, birkaç aylık terapiden sonra iyileşir. Orta ila şiddetli depresyonu olan kişilerin tedaviye ve antidepresan adı verilen bir ilaca ihtiyacı olabilir. Antidepresanlar beyninizdeki belirli kimyasalların seviyelerini değiştirir. Antidepresanların işe yaraması birkaç hafta sürebilir. Farklı tipte antidepresan ilaçlar vardır ve bazıları belirli insanlar için diğerlerinden daha iyi çalışır. Bazı insanlar sadece her iki tedaviyle – terapi ve antidepresanlarla – iyileşir. Bu tedaviler yardımcı olmazsa ne yapabileceğinizi öğrenin.
Depresyona sahip olmak, bazı kişilerin başa çıkmak için uyuşturucu veya alkole yönelme olasılığını artırabilir. Ancak uyuşturucu veya alkol, zihinsel sağlık durumunuzu daha da kötüleştirebilir ve antidepresanların çalışma şeklini etkileyebilir. Herhangi bir alkol veya uyuşturucu kullanımı hakkında terapistiniz veya doktorunuz veya hemşirenizle konuşun.