Diş hekimleri dişlerinize bakarak birçok şey söyleyebilir, ancak her şey çıplak gözle görülemez. Diş hekiminiz diş röntgeni çekerek dişlerinizin, çenenizin ve diğer yapıların daha eksiksiz bir resmini elde edebilir. Bu, sorunları daha doğru bir şekilde teşhis etmelerine ve tedavileri daha etkili bir şekilde planlamalarına yardımcı olabilir.
Diş röntgeni az miktarda radyasyon kullanır. Bunun vücudunuzu nasıl etkileyebileceği konusunda endişeleriniz varsa ve röntgenlerin siz veya çocuklarınız için güvenli olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, diş hekiminiz prosedürün neleri içerdiğini açıklayacak ve gerçekten gerekli olup olmadığını size bildirecektir.
Röntgen makineleri, vücudun normalde görünmeyen kısımlarının görüntülerini almak için radyasyon kullanır. X-ışınları vücuttaki farklı yapılar tarafından farklı şekilde emilir, bu nedenle diş ve kemik gibi sert dokular net bir şekilde görünürken yumuşak dokular daha şeffaftır.
Röntgenler düz radyografi olarak da bilinir. Diş hekimleri genellikle ağzın geniş bir görüntüsünü sunan ortopantomogram (OPG) taraması kullanır. Bazı durumlarda, diş hekiminiz bilgisayarlı tomografi (BT) taraması gibi diğer radyografi türlerini önerebilir.
Diş hekimleri röntgenleri yalnızca gerekli gördüklerinde kullanırlar. Özellikle olası bir ağız sağlığı sorununa dair belirtileriniz varsa veya son kontrolünüzün üzerinden bir yıl veya daha uzun bir süre geçmişse, kapsamlı diş değerlendirmeniz sırasında kullanılabilir. Diş röntgenleri genellikle aşağıdaki gibi sorunların erken teşhisi için yararlıdır:
Röntgenler, özellikle diş implantları veya yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gibi daha karmaşık prosedürler için bir tedavi planı geliştirirken de kullanılabilir.
Röntgen çektirmeniz gerekiyorsa, bu işlem diş kliniğinde veya başka bir tesiste yapılabilir. Vücudunuz gereksiz maruziyetten korunacaktır ve makine dişlerinizin ve çenenizin görüntülerini alırken rahatça oturabilirsiniz. Bu işlem normalde 15 dakikadan kısa sürer ve ağrı ya da rahatsızlık hissetmezsiniz.
Zaman içinde sık sık radyasyona maruz kalmak, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kanser gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini artırabilir, ancak diş röntgenlerinde kullanılan düşük radyasyon miktarıyla bu olası değildir. Aslında, tipik bir röntgende yer alan radyasyon, kısa bir uçuşta maruz kalacağınız radyasyonla karşılaştırılabilir.
Diş hekiminiz yine de olası riski en aza indirmek için birbirine çok yakın birden fazla röntgen çektirmemenizi tavsiye edecektir. Bu nedenle diş hekimleri ve radyograflar her gün gereksiz maruziyetten kaçınmak için röntgen çekilirken odadan çıkarlar.
BT taramaları gibi diğer radyografi türleri daha fazla radyasyon kullanabilir, ancak bu hala güvenli kabul edilen seviyelerdedir. Röntgen çekilmediği için teşhis edilemeyen bir diş probleminiz veya başka bir sağlık sorununuz varsa, bu muhtemelen vücudunuza röntgenden daha fazla zarar verecektir.
Röntgen riskleri küçük çocuklar ve doğmamış fetüsler için biraz daha yüksek olabilir, bu nedenle diş hekimleri kesinlikle gerekli olmadıkça çocuk hastalar veya hamile kadınlar için röntgen kullanılmamasını tavsiye edecektir. Bu durumlarda diş röntgeni kullanmak hala mümkündür, ancak ultrason gibi alternatifler tercih edilebilir. Endişelerinizi randevunuz sırasında diş hekiminizle görüşebilirsiniz.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…