Hiç birinin dişlerine bakıp diş ve diş etlerinin birleştiği yerde sarı kabuk benzeri bir oluşum gördünüz mü? Bu tartar, aynı zamanda diş taşı olarak da bilinir ve kendi ağzınızda görmek isteyeceğiniz bir şey değildir.
Dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, ağzınızda hala bazı bakteriler var. Bu tamamen normaldir, ancak dişlerinizi temiz tutmazsanız, bakteriler çoğalır ve proteinler ve diğer gıda yan ürünleri ile birleşerek uzun bir günün ardından dişlerinizde hissettiğiniz o hoş olmayan yapışkan filmi oluşturur. Buna plak denir ve eğer düzenli olarak fırçalanarak temizlenmezse çürüklere ve diş çürümesine neden olur.
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalasanız bile, iyice yapmazsanız, dişler arasında ve diş eti çizgisi boyunca boşluklarda ve yarıklarda plak birikecektir. Dişlerde yeterince uzun süre kalırsa sertleşerek kireç benzeri sert, gözenekli bir malzeme olan tartar haline gelir.
Diş eti çizgisinin üstünde ve altında dişlerde tartar oluşur. Fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırır, bu da sorunu daha da kötüleştirir. Zamanla, tartar diş etlerini dişlerden uzaklaştırmaya ve cepler oluşturmaya başlayacaktır. Bu cepler diş eti hastalığına neden olabilecek bakterilerle dolar ve sonunda diş eti çekilmesine neden olur.
Diş eti hastalığının en hafif şekli olan diş eti iltihabı tersine çevrilebilir. Bu, diş hekiminiz tarafından düzenli olarak temizlenmenin yanı sıra sıkı ve titiz bir fırçalama, diş ipi kullanma ve antiseptik gargara kullanımını gerektirecektir. Diş eti iltihabının diş etlerinizin enfekte olduğu noktaya kadar gelişmesine izin verilirse, periodontitis olarak bilinen daha ciddi bir durum haline gelmiştir. Sisteminiz enfeksiyonla savaşmaya çalışırken, dişlerinizi yerinde tutan kemik ve dokuya zarar verebilir. Dişeti hastalığına neden olan bakteriler ayrıca kalp hastalığı ve diğer tıbbi durumlarla da bağlantılıdır.
Ne yazık ki değil. Tartar, diş fırçasının kıllarıyla çıkarılması çok zordur.
Evet, ancak dişlerdeki tartarın nasıl çıkarılacağını bilen tek kişi diş hekiminizdir. Diş etlerine daha fazla zarar vermemek için özel kazıma aletleri ve ağız anatomisi konusunda uzman bilgisi gerektirir. Ağır tartar temizleme işleminin tamamlanması muhtemelen birden fazla seans gerektirecektir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…