Sağlık

Diyabet Nedir? Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Diyabet, vücudunuzdaki yüksek kan şekeri (glikoz) seviyelerinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu, vücudunuz insülin yapmadığında veya insülini doğru kullanmadığında olabilir. İnsülin, midenize yakın bir organ olan pankreasta yapılan bir hormondur. İnsülin, yiyeceklerdeki glikozun enerji için vücudunuzun hücrelerine girmesine yardımcı olur. Vücudunuz yeterince insülin yapmıyorsa veya vücudunuz insülini doğru kullanmıyorsa, glikoz kalır ve kanınızda birikir. Zamanla, bu ekstra glikoz prediyabet veya diyabete yol açabilir. Diyabet sizi kalp hastalığı, felç, körlük ve böbrek hasarı gibi diğer ciddi ve yaşamı tehdit eden sağlık sorunları için risk altına sokar.

Farklı Diyabet Türleri Nelerdir?

Üç ana diyabet türü şunlardır:

  • Tip 1 diyabet.  Tip 1 diyabet bir otoimmün hastalıktır, yani vücudun bağışıklık (savunma) sistemi pankreasta insülin üreten hücrelere saldırır ve onları yok eder. Tip 1 diyabetiniz varsa, vücudunuz insülin yapmaz, bu nedenle her gün insülin almalısınız.
  • Tip 2 diyabet.  Bu diyabetin en yaygın türüdür. Tip 2 diyabet her yaşta, hatta çocuklukta bile alabilirsiniz. Tip 2 diyabette vücudunuz yeterli insülin yapmaz veya kendi insülinini doğru şekilde kullanamaz. Bu olduğunda, kan şekeri seviyeleri yükselir.
  • Gestasyonel diyabet.  Gestasyonel diyabet, sadece hamilelik sırasında ortaya çıkan bir diyabet türüdür. Gestasyonel diyabet, kontrol altına alınmadığı takdirde bebek ve anne için sağlık sorunlarına neden olabilir. Gestasyonel diyabet, bebeğiniz doğduktan sonra ortadan kalksa da, hamilelik sırasında diyabet olması daha sonra tip 2 diyabet riskinizi artırır.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Şeker Hastalığının Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Tip 1 diyabet semptomları genellikle daha şiddetlidir ve aniden gelişebilir. Tip 2 diyabet, başlangıçta herhangi bir belirti veya semptom göstermeyebilir. Belirtiler zamanla yavaş yavaş gelişebilir. Bunları hemen fark etmeyebilirsiniz. Tip 1 ve tip 2 diyabetin ortak belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Normalden daha yorgun hissetmek
  • Aşırı susuzluk
  • Normalden daha fazla idrara çıkma
  • Bulanık görüş
  • Her zamankinden daha aç hissetmek
  • Denemeden kilo vermek
  • İyileşmesi yavaş olan yaralar
  • Kuru, kaşıntılı cilt
  • Ellerde veya ayaklarda karıncalanma
  • İdrar yolu enfeksiyonları ve vajinal mantar enfeksiyonları gibi normalden daha fazla enfeksiyon

Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabet tedavisi, semptomlarınızı kontrol etmek için kan şekeri seviyenizi yönetmeyi içerir. Sağlıklı beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak kan şekeri seviyenizi kontrol etmeye yardımcı olabilirsiniz.

Tip 1 diyabette, insülin iğnesi veya insülin pompası yoluyla da almanız gerekecektir. İnsülin hap olarak alınamaz. Tip 2 diyabet tedavisi, kan şekerinizi kontrol altına almak için ilaç almayı da içerebilir.  Zamanla, tip 2 diyabetli kişiler kendi insülinlerini gitgide daha az üretirler. Bu, diyabetinizi kontrol altında tutmak için ilaçlarınızı artırmanız veya insülin iğneleri yapmaya başlamanız gerektiği anlamına gelebilir.

Diyabetli Kadınların Hamile Kalması Güvenli Midir?

Evet. Tip 1 veya tip 2 diyabetiniz varsa sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.  Şeker hastasıysanız ve bebek sahibi olmak istiyorsanız, hamile kalmadan önce plan yapmanız gerekir. Hamile kalmadan önce doktorunuzla konuşun. Bebeğinizi sağlıklı tutmak için atabileceğiniz adımlar hakkında sizinle konuşabilir. Bu, diyabetinizi daha iyi anlamanıza ve hamilelik sırasında diyabeti nasıl kontrol altına alacağınıza yardımcı olacak bir diyabet eğitim programını içerebilir.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago