Mental Sağlık

Doğum Sonrası Depresyon ve Tedavisi

Doğum sonrası depresyon, bebek sahibi olduktan sonra meydana gelen bir depresyon türüdür. İnsanların %15’ini etkiler. Doğum sonrası depresyonu olan kişiler duygusal iniş çıkışlar, yorgunluk, sık ağlama, suçluluk, kaygı yaşar ve bebeğine bakmakta zorlanabilir. Doğum sonrası depresyon danışmanlık ve ilaç ile tedavi edilebilir.

Doğum Sonrası Depresyon Nedir?

Bebek sahibi olmak yaşamı değiştiren bir deneyim. Ebeveyn olmak heyecan vericidir ancak aynı zamanda bunaltıcı ve yorucu olabilir. Özellikle ilk kez ebeveynlik yapıyorsanız, endişe veya şüphe duymanız normaldir. Ancak duygularınız arasında aşırı üzüntü veya yalnızlık, şiddetli ruh hali değişimleri ve sık sık ağlama nöbetleri varsa, doğum sonrası depresyonunuz olabilir.

Doğum sonrası depresyon, birisi doğum yaptıktan sonra meydana gelen depresyon türüdür. Doğum sonrası depresyon sadece doğum yapanı etkilemez. Vekilleri ve evlat edinen ebeveynleri de etkileyebilmektedir. İnsanlar bebek sahibi olduktan sonra hormonal, duygusal, fiziksel, finansal ve sosyal değişimler yaşar. Bu değişiklikler doğum sonrası depresyon belirtilerine neden olabilmektedir. Doğum sonrası depresyonunuz varsa, yalnız olmadığınızı, bunun sizin suçunuz olmadığını ve yardımın orada olduğunu bilmeniz gerekir. Sağlık uzmanınız semptomlarınızı yönetebilir ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Doğum Sonrası Depresyon Ne Kadar Sürer?

Doğum sonrası depresyon, çocuğunuz doğduktan bir yıl sonrasına kadar sürebilir. Ancak bu, bir yıl içinde “iyileşmiş” hissetmeniz gerektiği anlamına gelmez. Belirtileriniz ve tedaviniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Nasıl hissettiğiniz konusunda dürüst olun. Teşhisin başlangıcında olduğundan daha iyi hissedip hissetmediğinizi dikkatlice düşünün. Ardından, semptomlarınız için devam eden tedavi önerebilirler.

Çocuğumun Doğumundan Sonra Depresyona Girme Riskimi Artıran Faktörler Nelerdir?

Bazı faktörler doğum sonrası depresyon riskinizi artırır:

  • Kişisel veya ailede depresyon , doğum sonrası depresyon veya adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) öyküsü olması .
  • Sınırlı sosyal destek.
  • Evlilik veya ilişki çatışması.
  • Hamilelik hakkında kararsızlık.
  • Sağlık koşulları, zor doğum veya erken doğum gibi hamilelik komplikasyonları.
  • 20 yaşından küçüksünüz veya bekar bir ebeveynsiniz.
  • Özel ihtiyaçları olan bir bebeğe veya çok ağlayan bir bebeğe sahip olmak.
Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Bazı insanlar semptomlarından utanırlar veya böyle hissettikleri için korkunç ebeveynler olduklarını düşünürler. Doğum sonrası depresyon son derece yaygındır. Bu şekilde hisseden tek kişi sen değilsin ve bu senin kötü biri olduğun anlamına gelmez. Aşağıdakilerden bazılarını yaşıyorsanız doğum sonrası depresyonunuz olabilir:

  • Üzgün, değersiz, umutsuz veya suçlu hissetmek.
  • Aşırı endişelenmek veya gergin hissetmek.
  • Hobilere veya bir zamanlar zevk aldığınız şeylere ilgi kaybı.
  • İştahta değişiklikler veya yemek yememe.
  • Enerji ve motivasyon kaybı.
  • Uyumakta zorluk çekmek veya sürekli uyumak istemek.
  • Nedensiz veya aşırı ağlamak.
  • Düşünme veya odaklanma zorluğu.
  • İntihar düşünceleri ya da ölmüş olmayı dilemek.
  • Bebeğinize karşı ilgi eksikliği veya bebeğinizin yanında endişeli hissetme.
  • Bebeğinizi incitme veya bebeğinizi istemediğinizi hissetme düşünceleri.

Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Doğum sonrası depresyon, belirtilerinizin türüne ve şiddetine bağlı olarak farklı şekilde tedavi edilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında antidepresan ya da anti-anksiyete ilaçlar, psikoterapi (konuşma terapisi veya bilişsel davranışçı terapi ) ve destek grubu katılımı yer alır.

Doğum sonrası psikoz tedavisi, depresyon, anksiyete ve psikozu tedavi etmek için ilaçları içerebilir. Ayrıca, stabil olana kadar birkaç günlüğüne bir tedavi merkezine kabul edilebilirsiniz. Bu tedaviye yanıt vermezseniz, elektrokonvülsif tedavi (ECT) etkili olabilir. Emziriyorsanız (emziriyorsanız), depresyon, anksiyete ve hatta psikoz için ilaç alamayacağınızı varsaymayın. Seçenekleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

2 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

2 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

2 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

2 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

2 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

2 ay ago