Uygun diş bakımının herkesin sağlık bakımı rutininin bir parçası olması gerektiğini biliyoruz, ancak çoğu zaman belirli rahatsızlıkları olan kişilerde ekstra dikkat gösterilmesi gerekir. Down Sendromlu çocuklar için yaygın semptomlar, ağız komplikasyonları için daha büyük bir riske yol açabilen çene, dil ve diş problemlerini içerir.
Bir çocuğun genetik yapısı, biyolojik ebeveynlerinin kromozomları tarafından oluşturulur. Ebeveynin 23 kromozom çiftinin her biri birbirinden ayrılır ve çocukta 23 çiftlik yeni bir set oluşturmak için bir araya gelir.
Down sendromu, ebeveynlerden birinin 21. kromozomunun düzgün ayrılmaması ve çocukta o kromozomun tam veya kısmi fazladan bir kopyasını oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu ekstra genetik materyal, hamilelik sırasında bebeğin beyninin ve vücudunun gelişimini değiştirerek doğumdan sonra zihinsel ve fiziksel farklılıklara neden olur. Bir araştırmaya göre, Down sendromu yaklaşık her 700 çocuktan birinde görülüyor ve bu da onu en yaygın genetik bozukluk yapıyor.
Down sendromu belirtilerinin çoğu genellikle yüz ve ağızdaki fiziksel özelliklerin bir kombinasyonunu içerir. Down Sendromlu kişilerde aşağıdakiler diş sağlığını etkileyebilir:
Potansiyel ağız sağlığı komplikasyonlarını anlamak önemlidir, böylece evde iyi günlük rutinler kurulabilir ve gerekirse tedavi erken ele alınabilir.
Eksik veya düzensiz dişler ve yanlış hizalanmış bir çene çiğneme güçlüğüne neden olabilir. Bu aynı zamanda çiğneme ve yutma yeteneğini etkileyebilecek kas tonusu eksikliği olan hipotoni olarak bilinen bir semptomun sonucu olabilir. Yanlış çiğneme “yiyeceklerin yemekten sonra dişlerde kalmasına izin veren verimsiz doğal temizleme etkisine” katkıda bulunur ve diş çürüğü riskinin artmasına neden olabilir.
Ağız kuruluğu (tükürük eksikliği olarak da bilinir) Down sendromlu kişilerde birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir: küçük burun pasajları veya çıkıntılı bir dil nedeniyle ağızdan nefes alma, kronik solunum yolu enfeksiyonları veya hipertansiyon için ilaçların yan etkisi. Ağız kuruluğu konuşma güçlüğüne, yanma hissine veya sürekli boğaz ağrısına neden olabilir. Dahası, ağızdaki yiyecekleri, bakterileri ve diğer hastalığa neden olan maddeleri temizlemeye yardımcı olacak uygun miktarda tükürük olmadan, diş çürümesi ve diş eti hastalığından muzdarip olma olasılıkları daha yüksektir.
NIDCR, periodontal hastalığı “Down sendromlu kişilerde en önemli ağız sağlığı sorunu” olarak adlandırır ve bu, durumu olmayanlara göre çok daha hızlı gerçekleşebilir. Zayıf bağışıklık, uzun süreli yara iyileşmesi, kısa diş kökleri, diş gıcırdatma ve zayıf ağız hijyeni gibi çeşitli faktörler buna katkıda bulunur. Tedavi edilmediğinde, bu ilerlemiş diş eti hastalığı biçimi gözle görülür şekilde diş etlerinde çekilmelere, diş kayıplarına ve hatta bazı kanserlere yol açabilir.
Diş eti hiperplazisi olarak bilinen, nöbetler için ilaç alan Down sendromlu kişilerde diş etlerinde aşırı büyüme meydana gelebilir. Aynı zamanda kötü ağız hijyeninin bir yan etkisi de olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, dişeti hiperplazisi ağrıya, dişler üzerinde gözle görülür diş eti büyümesine, dişlerin yanlış hizalanmasına ve periodontal hastalık geliştirme riskinin artmasına neden olabilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…