İnsanlar istismarı düşündüklerinde genellikle fiziksel saldırıya uğramış, hırpalanmış kadınları düşünürler ama istismar her zaman şiddeti içermez. Birçok erkek ve kadın duygusal istismardan muzdariptir. Duygusal istismar fiziksel istismar kadar bariz değildir çünkü çok ince olabilir. Genellikle o kadar inceliklidir ki, bunun uzun bir süre olduğunun farkına varmazsınız. Çoğu zaman duygusal istismar, kurban tarafından bile görmezden gelinir. Duygusal istismar, fiziksel veya cinsel istismar kadar yıkıcıdır.
Genellikle duygusal istismar olarak bilinen psikolojik istismar, ilişkide bir kişinin diğerini kontrol etmeye çalışmasıdır. Bir gerçeklik duygusunu kontrol etmek ya da neyin kabul edilebilir ya da kabul edilemez davranış olduğuna bakmak için mevcut bilgileri kontrol etmeye çalışmak olarak gösterilebilir. Sıklıkla, mağduru istismarcının isteklerine uymaya zorlayan manipülasyon ve tehditler vardır. İstismarcı, mağdura ilişkiden çıkış yolu olmadığını veya istismarcı olmadan hayatta kalamayacaklarını hissettirir.
Duygusal istismar, kurbanın duygusal sağlığına zarar verir. İstismara uğrayan kişi, düşük özgüvene sahip olmaya, çaresiz hissetmeye veya umutsuzluğa kapılmaya başlayacaktır. İstismarcı, kurbanın, başına gelenlerden tamamen kendi suçu ve sorumlu olduğu gibi hissetmesini sağlayacaktır. Bu, farklı taciz türlerini daha iyi anlamanıza, tanıdığınız birinin tacize uğrayıp uğramayacağını belirlemenize ve kendiniz veya başkaları için yardım bulmanıza yardımcı olacak harika bir makale.
Duygusal istismarı belirlemek zor olduğundan, yaygın istismar belirtilerini görmek için aşağıdaki listeye bakın.
Duygusal olarak taciz edici bir ilişki içinde olabileceğinizi fark ederseniz, anlamanız gereken ilk şey bunun sizin suçunuz olmadığıdır. Daha iyi muameleyi hak ediyorsun. İlişki düzelmeyecek. Kötü niyetli bir ilişki içindeyseniz, profesyonel yardım alın. Bir profesyonel, istismarcıyı bırakabilmeniz için özgüveninizi geliştirmenize yardımcı olabilir. İstismarcıyı sevdiğinizi hissetseniz de, karşılığında onlar sizi sevmiyor. İlişkiden ayrılmak zor olabilir, ancak kendinize bakmanıza izin vermenin en iyi yolu budur.
Kimi arayacağınızdan emin değilseniz, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz size yardımcı olabilir veya sizi size yardımcı olabilecek bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirebilir!
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…