Emzirirken sağlıklı beslenmek hem annelere hem de emzirdikleri bebeklerine fayda sağlar. Peki emzirirken yenebilecek en iyi yiyecekler nelerdir? Sağlıklı bir diyet bol miktarda kalsiyum, demir, potasyum ve A ve D vitaminleri içermelidir. Emziren anneler bu besinleri çeşitli gıdalardan almaya çalışmalıdır, çünkü bebekleri farklı tatlara maruz bırakmak faydalıdır.
Emzirirken Ne Yemeli?
Emziren anneler hem doğru kalori miktarını hem de doğru gıdaları tüketmelidir. Annelerin vücutlarını desteklemek için genellikle günde fazladan 450 ila 500 kaloriye ihtiyaçları vardır. Hamileliğinizden sonra kilo vermek istiyorsanız, kalori alımınızı artırmanız gerekmeyebilir, ancak bu konuyu doktorunuzla görüşmelisiniz. Emzirirken yiyebileceğiniz iyi gıdalara gelince, işte diyetinize dahil etmeniz gereken bazı gıda ve besin türleri:
- Protein. Protein, emzirme diyetinin önemli bir bileşenidir. Çoğu anne her gün fazladan 25 gram proteine ihtiyaç duyar. İyi protein kaynakları arasında yağsız sığır ve domuz eti, fasulye, bezelye, fındık ve tohumlar bulunur.
- Sebzeler. Emziren anneler için iyi bir hedef, günde üç fincan sebze tüketmektir. Sebzeler besin maddeleri, vitaminler ve antioksidanlarla doludur. Bazı iyi seçenekler arasında havuç, domates, ıspanak, kırmızı tatlı biber, lahana ve tatlı patates bulunur.
- Süt ürünleri. Bol miktarda süt ürünü tüketmek, hamilelik ve emzirmenin kemiklerinizden çekebileceği kalsiyumun yenilenmesine yardımcı olabilir. Anneler günde üç veya daha fazla bardak süt ürünü almalıdır. Buna süt, peynir ve yoğurt dahil olabilir.
- Tahıllar. Tahıllar, özellikle de tam tahıllar, emziren annelere birçok önemli besin maddesi sağlar. Pirinç, ekmek, makarna ve yulaf ezmesi iyi kaynaklardır. Günde sekiz ons tahıl yemek iyi bir hedeftir.
- Meyveler. Meyveler sadece A vitamini, C vitamini ve potasyum gibi besinler açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda bazı kadınların doğumdan sonra yaşadığı kabızlığın giderilmesine de yardımcı olabilir. İki fincan meyve tavsiye edilir ve buna muz, portakal, greyfurt, kayısı, kavun, mango ve kuru erik dahil olabilir.
- Su. Su bir gıda olmasa da yeterli miktarda alınması önemlidir. Günde 12 uzun bardak su içmek iyi bir hedeftir.
Emzirirken Ne Yememek Gerekir?
Emziren anneler diyetlerinde çok fazla çeşitliliğin tadını çıkarabilir ve çıkarmalıdır, ancak emzirirken kaçınılması gereken bazı yiyecekler vardır. Bu nedenle, emzirirken hem ne yiyeceğinizi hem de ne yemeyeceğinizi bilmek önemlidir. Emzirirken uzak durulması gereken yiyecekler şunlardır:
- Kahve ve çay. İçtiğiniz kahve ve çaydaki kafeinin bir kısmı anne sütünüze geçer ve bebeğinizin uyumasını zorlaştırabilir. Ayrıca bebeğiniz uyurken sizin de kestirmenizi veya gece uyumanızı zorlaştırabilir.
- Lahana, brokoli ve diğer “gazlı” yiyecekler. Belirli bir yiyecek size gaz yapıyorsa, bebeğinizde de aynı reaksiyonu yaratabilir. Bebeğiniz zaten doğal olarak gazlıysa, emzirirken bu yiyecekleri tüketmek onu özellikle rahatsız edebilir.
- Balık. Kral uskumru ve kılıç balığı gibi bazı balık türleri, anne sütünüzde görülebilecek yüksek cıva seviyelerine sahiptir. Balık yiyecekseniz, tilapia ve alabalık gibi daha düşük cıva seviyesine sahip diğer türleri tüketmeli ve haftada iki kez altı onstan fazla balık yememelisiniz.
- Çikolata. Hem çikolatadaki kafein hem de bebekler üzerinde laksatif etkisi olabileceği gerçeği, ondan kaçınmanız veya az miktarda yemeniz gerektiği anlamına gelir.
- Sarımsak. Anne sütü, yediğiniz gıdaların tatlarını yansıtır ve birçok bebek sarımsağın tadını sevmez. Bazı durumlarda, emzirmeyi reddetmelerine neden olabilir.
- Nane, adaçayı ve maydanoz. Bu bitkilerin süt tedarikiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Özellikle bebeğinizin emzirirken yeterince anne sütü alamadığına dair herhangi bir belirti varsa, bu bitkilerin tüketimini en aza indirmek en iyisidir.