Son zamanlarda gargara almayı denediniz mi? Bunu biraz fazla mı buldunuz? Çok fazla seçenek var! Antibakteriyel, antiseptik, florür, kozmetik — hangisini kullanmalısınız? Biri diğerinden daha mı iyi? Kısa cevap? Duruma göre değişir. İhtiyaçlarınıza, ağzınızın sağlığına ve genel diş hijyeninize bağlıdır.
Zaten günde iki kez dişlerinizi fırçalıyor ve diş ipi kullanıyorsunuz, ancak gargara eklemek gülümsemenizi parlatmanın basit ve hesaplı bir yoludur. Gargara, fırçalama ve diş ipi kullanımının yerine geçmese de, dişlerinizin tek başına fırçalama ve diş ipi ile hedeflenmesi zor olan bölgelerine ulaşır. Ayrıca diş çürümesinden ağız kokusuna ve diş eti iltihabına kadar çeşitli durumların önlenmesine yardımcı olabilir. Farklı gargara türleri farklı faydalar sunar. Hangi gargaranın sizin ve aileniz için doğru olduğuna karar verebilmeniz için ayrıntılara bakalım:
Nefesinizle ilgili endişeler sizi gülümsemekten veya yeni biriyle konuşmaktan alıkoyuyor mu? O zaman antiseptik veya antibakteriyel bir gargara denemek isteyebilirsiniz. Her ikisi de ağzınızda büyüyen bakterileri hedef alarak ağız kokusunu tedavi eder.
Bu aynı zamanda hem antiseptik hem de antibakteriyel gargaraların diş eti iltihabını tedavi etmek ve ağzınızdaki enfeksiyonlar için rahatlama sağlamak için yararlı olduğu anlamına gelir.
Önemli bir toplantıya gidiyorsanız veya randevunuzu bekletmemek için kapıdan dışarı koşuyorsanız, kozmetik bir gargara ile hızlıca çalkalayın. Bu tür, nane tazeliği ile ağız kokusu için geçici bir rahatlama sağlamada iyidir. Ancak unutmayın, altta yatan nedeni tedavi etmek veya diş eti iltihabı veya diş çürüğü riskinizi azaltmak için hiçbir şey yapmaz.
Amacınız dişlerinizi güçlendirmek ve boşlukları önlemekse, florür ile güçlendirilmiş bir gargara arayın. Ancak önce diş hekiminizle konuştuğunuzdan emin olun – florür diş macununda ve içme suyunda kolayca bulunur, bu da çok fazla alınmasını kolaylaştırır. Bu, dişlerinizde hafif izlerin göründüğü ‘floroz’ adı verilen bir duruma yol açabilir. Herhangi bir sağlık riski oluşturmaz ancak çocuklarda daha sık görüldüğü için geçiş yapmadan önce diş hekiminize danışmanız en doğrusudur.
Çoğu gargara çeşidi, mentol gibi aktif bileşenleri taşımak ve aynı zamanda koruyucu görevi görmek için yaklaşık %20 alkol içerir. Bununla birlikte, bu yaygın ekleme, daha genç hastalar, iyileşmekte olan alkolikler veya ağız kuruluğu sorunu yaşayan kişiler için sorun teşkil edebilir. Durum buysa, alkolsüz bir seçenek arayın – birçok büyük marka, alkol endişesi olmadan tüm harika ağız kokusuyla savaşan bileşenleri içeren alkolsüz seçeneği taşır.
Ailenizin ağzını olabildiğince sağlıklı tutmak istiyor ancak daha doğal bir alternatif arıyorsanız, doğal gargaraları düşünebilirsiniz. Genellikle bunlar, ksilitol gibi doğal, bitki bazlı ürünler, çay ağacı veya nane gibi uçucu yağlar ile yapılır. Ayrıca tipik olarak florür içermezler, yapay katkı maddesi içermezler ve hayvanlar üzerinde test edilmezler.
Hangi gargarayı seçerseniz seçin, her zaman en etkili olacağı zaman dişlerinizi fırçaladıktan ve diş ipi kullandıktan sonra kullanmayı unutmayın. Ve unutmayın, gargara en çok yetişkinler ve 6 yaşından büyük çocuklar için uygundur. Küçük çocukların gargarayı yutma olasılığı daha yüksektir ve florür gibi bazı bileşenlerin yutulması amaçlanmamıştır.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…