Omuz yaralanmaları çok yaygındır ve sıklıkla aşırı, tekrarlayan, baş üstü hareket içeren atletik faaliyetlerden kaynaklanır. Yaralanmalar bahçe işleri, boyama ve perde asma gibi günlük aktiviteler sırasında da meydana gelebilir.
Omuzda ortaya çıkan sorunların çoğu kemiklerden ziyade kasları, bağları ve tendonları içerir. Sporcular özellikle tekrarlayan, yoğun antrenman rutinleri nedeniyle gelişebilen yaygın omuz yaralanmalarına karşı savunmasızdır. Ortopedik cerrahlar yaygın omuz sorunları aşağıdaki kategorilerde gruplandırır:
Omuz yırtığı, eklem hareket açıklığı ve stabilitesini sağlayan yumuşak dokularda meydana gelen bir yaralanmadır. Yırtık tendonlarda, kaslarda veya glenoidi çevreleyen fibröz dokudan oluşan labrumda meydana gelebilir. En yaygın omuz yırtıklarından ikisi rotator manşet ve glenoid labrumu içerir.
Omuz yırtıkları tekrarlanan kullanımdan veya ani bir yaralanmadan kaynaklanabilir. Spor veya ev işleri ya da iş gereklilikleri gibi diğer faaliyetler nedeniyle yıllarca tekrarlanan hareketler yırtılmaya yol açabilir. Omuz çıkığı, humerus glenoidden çıktığında meydana gelir ve bu da kasların ve tendonların çekilmesine ve yırtılmasına neden olabilir. Belirtiler arasında ağrı, hareket açıklığında azalma ve dengesizlik yer alır. En yaygın omuz yırtıklarından ikisi şunlardır:
Rotator manşet, üst kolun dört kasından oluşan bir gruptur. Bu kaslar kolunuzu kaldırmanızı ve döndürmenizi sağlar. Tendonlar yırtılırsa, humerus yuvasında o kadar kolay hareket edemez. Rotator manşet tendonları, kollarınızı uzatarak ağır bir nesneyi kaldırmaya çalışırken veya düşen bir nesneyi yakalamaya çalışırken yaralanabilir.
Semptomlar: Bunlar arasında omuzu hareket ettirirken çatırdama hissi, şiddetli ağrı ve yırtılma aniden olmuşsa kopma hissi yer alır. Ayrıca güçsüzlük hissedebilir veya kolunuzu hiç kaldıramayabilirsiniz. Omuza baskı uygulandığında da ağrı hissedebilirsiniz.
Tedavi: Tedaviniz yaralanmanızın ciddiyetine bağlı olacaktır. Yırtık tam değilse, doktorunuz dinlenme, buz, kompresyon ve yükseltme (RICE) önerebilir. Sağlayıcınız ayrıca ağrı için steroid olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID) reçete edebilir.
Glenoid labrum, omuz ekleminin glenoid boşluğu içindeki fibrokartilajinöz dokudur. Glenoid labrumun amacı şoku absorbe etmek ve eklem içinde stabilite sağlamaktır. Labrumdaki bir yırtık travma veya tekrarlayan omuz hareketinin sonucu olabilir. Yaygın bir glenoid labrum yırtığı türü SLAP yırtığı veya anteriordan posteriora superior labral yırtıktır (SLAP).
Semptomlar: Baş üstü hareketle ağrı, yakalama, kilitlenme, patlama veya gıcırdama hissi, omuz sertliği, omuz instabilitesi, hareket açıklığında azalma.
Tedavi: Tedavi: Glenoid labrum yırtığı için ana tedaviler şunlardır:
Omuz eklemi bir bilye ve soket eklemidir. Top, üst koldaki humerus kemiğinin yuvarlak tepesidir ve kürek kemiğinin armut şeklindeki dış kısmı olan yuvaya oturur. Omuz çıkığı, humerusun tepesi omuz eklemindeki normal konumundan dışarı çıktığında meydana gelir. Doktorlar omuz çıkıklarını, çıkığın yönüne bağlı olarak üç tipte sınıflandırır:
Çıkık tedavisi kemiğinizi yuvasına geri yerleştirmekle başlar. Doktorunuz ağrı için ve omuz kaslarınızı gevşetmek için size ilaç verebilir. Ekleminiz normal pozisyonuna geri döndüğünde, kolunuzu bir ila dört hafta boyunca bir askıda dinlendireceksiniz. Ayrıca omuz ekleminizdeki normal gücü ve hareket açıklığını geri kazanmanıza yardımcı olmak için bir fizik tedavi programına başlayacaksınız. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (CT) taraması, çıkık sonrası omuzu daha fazla değerlendirmek için sıklıkla gereklidir. Şiddetli ağrınız devam ediyorsa veya fizik tedaviden sonra omzunuz hala gevşek ve dengesizse, doktorunuz ameliyat önerebilir.
Omuz yırtıkları ve çıkıklarına ek olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere meydana gelebilecek başka yaygın omuz yaralanmaları da vardır:
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…