Sağlık

Enerji İçecekleri Sağlığa Zararlı Mı?

Marketlerden benzin istasyonlarına, enerji içecekleri en çok pazarlanan ve yaygın olarak bulunan ürünlerden biri olabilir. Fakat “canlı beden ve zihin”, “artan enerji” ve “gelişmiş odaklanma” ile ilgili böbürlenmeleri ne kadar doğru? Ve bir dezavantajı var mı?

Enerji içecekleri onlarca yıldır piyasada. Bununla birlikte, giderek artan sayıda araştırma, enerji içeceklerinin özellikle çocuklar ve genç yetişkinler için ciddi olumsuz sağlık sonuçları olabileceğini göstermiştir. Yapılan bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde enerji içeceği tüketimi ve kafein alımı son on yılda, özellikle de ergenler, genç yetişkinler ve orta yaşlı yetişkinler arasında arttı.

Enerji İçecekleri Nelerden Yapılır?

Enerji içeceklerinin çoğu benzer bileşenlerden oluşur: su, şeker, kafein, belirli vitaminler, mineraller ve guarana, taurin ve ginseng gibi besleyici olmayan uyarıcılar. Referans olarak, kahve fincan başına yaklaşık 100 mg kafein içerir. Enerji içecekleri, porsiyon başına 100 ila 250 mg kafein içerebilir. Pek çok kafeinin yanı sıra, enerji içeceklerinde en çok kullanılan uyarıcılar şunlardır:

  • Guarana
  • Taurin
  • Ginseng
  • Acı portakal
  • L-karnitin l-tartrat (LCLT)
  • Gingko
  • Sarı Kantaron
  • 5-hidroksitriptofan
  • Yohimbin

Bu uyarıcıların çoğu, odaklanmayı artırmak, enerjiyi artırmak ve bazı durumlarda cinsel isteği arttırmak için kullanılan bitkilerdir. Kendi başlarına zararlı olmasalar da, yüksek dozlarda veya kafeinle birlikte tekrar tekrar tüketildiklerinde sağlığınıza ciddi zararlar verebilirler. Ne yazık ki, çoğu enerji içeceğinin “diyet takviyesi” olarak sınıflandırılması nedeniyle, birçok şirket FDA düzenlemelerinden kaçındı ve içerik ayrıntılarını tam olarak listelemekten kaçındı. Ayrıca, FDA bir kutu sodada bulunabilecek kafein miktarını (%0,2’ye kadar) sınırlarken, enerji içecekleri için böyle bir sınır yoktur.

Enerji İçecekleri Zararlı Mı?

Enerji İçeceklerinden Kaynaklanan Sağlık Sorunları

Enerji içecekleri uzun süredir sağlığa zararlı olduğu için eleştiriliyor, hatta bazı durumlarda ölüm nedeni olarak gösteriliyor. Bir araştırma, yüksek düzeyde kafein içeren tek bir enerji içeceğinin tüketilmesinin, tükettikten sadece 30 dakika sonra kan basıncında güvenli olmayan bir artışa ve stres hormonu seviyelerinde bir artışa neden olabileceğini buldu. Enerji içecekleri ayrıca çeşitli olumsuz sağlık sonuçlarıyla da ilişkilidir. Örneğin, kısa vadede:

  • Baş ağrısı
  • Mide ağrıları ve ishal
  • Göğüs ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Uyku problemi
  • Dehidrasyon
  • Artan risk alma davranışı

Enerji içeceklerinin tekrar tekrar kullanılması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere uzun vadeli sağlık sonuçlarına da yol açabilir:

  • Kalp ritmi bozuklukları
  • Bağımlılık ve geri çekilme
  • Artan kalp atış hızı / kan basıncı
  • Endişe

Enerji İçecekleri Ne Kadar Güvenli?

Büyüyen tıp literatürü, potansiyel uzun vadeli etkilerin sağlam, kanıta dayalı bir değerlendirmesini oluşturmak için yeterince uzun süredir var olmamalarına rağmen, bu ürünlerle ilişkili sağlık sorunlarına ışık tutmaktadır. Enerji içecekleriyle ilgili belki de en büyük endişe, içerdikleri kafein miktarıdır. Uzmanlar, günde yalnızca 400 mg’a kadar kafein tüketilmesini önerir. Bu, ciddi olumsuz sağlık etkilerinin başlamasından önceki üst sınırdır.

Ek endişeler, diğer katkı maddelerinin etkileri ve bunların doktorunuzun size verebileceği ilaçlarla olası etkileşimleri ile ilgilidir. Acı portakal kardiyovasküler yan etkilere neden olabilir, ginseng kanama problemlerini şiddetlendirebilir ve kan şekeri düzeylerini düşürebilir ve guarana uyku ve anksiyete bozukluklarını etkileyebilir. Etkileşimlere gelince, 5-hidroksitriptofan belirli antidepresanlarla birleştirilmemelidir, yohimbin tansiyon ilaçları ile etkileşime girebilir ve ginseng, Warfarin adlı bir kan sulandırıcının etkinliğini değiştirebilir.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

4 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

4 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

4 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

4 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

4 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

4 ay ago