Bazen “nöbet bozukluğu” olarak adlandırılan epilepsi, tekrarlayan nöbetlerle karakterize, çeşitli tip ve şiddette nörolojik bozukluklardan oluşan çeşitli bir gruptur. Bir kişi, inme, beyin hasarı, enfeksiyon, ateş veya kan şekerindeki dalgalanmalar gibi belirli olaylar tarafından provoke edilmeyen, yirmi dört saatten fazla arayla iki veya daha fazla nöbet geçirmişse, epilepsi olduğu kabul edilir. Bir veya daha fazla provoke edilmemiş nöbeti olan ve gelecekte nöbet geçirme olasılığı olan bir kişiye epilepsi teşhisi de konulabilir.
Epilepsinin kesin nedenleri çeşitlidir ve tam olarak bilinmemekle birlikte, genel olarak epilepsi ve nöbetler beyindeki nöronlardan (bir tür beyin hücresi) gelen anormal sinyallerden kaynaklanır. Genetik olabilir, yani bir kişinin genlerindeki mutasyonların sonucu olabilir veya fiziksel yaralanma veya enfeksiyon gibi olaylar yoluyla edinilebilir. Dünya çapında epilepsi vakalarının %40’ında neden bilinmeyen yani idiyopatiktir. Edinilmiş epilepsinin altında yatan bazı nedenler şunlardır:
Epilepsiyi teşhis etmek için tıp uzmanları, hastanın beyin dalgalarındaki anormallikleri tespit etmek için testler yapar. Testler ayrıca, nöbetin beyinde nerede başladığı da dahil olmak üzere, nöbet aktivitesini tespit edebilir. Epilepsi için en yaygın tanı testi EEG’dir, ancak MRI veya PET gibi diğer beyin taramaları da hastanın nöbetine veya epilepsi tipine (veya her ikisine) bağlı olarak kullanılabilir. Bir hastanın epilepsisi olup olmadığını (veya olmadığını) belirlemek için sağlık hizmeti sağlayıcısı, test sonuçlarını Uluslararası Epilepsiye Karşı Lig (ILAE) tarafından belirlenen kılavuzlar ve kriterlerle karşılaştırır.
Hastalara, yaşadıkları nöbet tipine veya türlerine göre tedavi reçete edilir. İlaç, diyet değişiklikleri, cihazlar ve cerrahi dahil olmak üzere çeşitli tedaviler mevcuttur. Epilepsi tedavilerinin amacı basit olsa da – nöbet yok, yan etki yok – doğru tedavi planını bulmak deneme yanılma gerektirebilir. Genellikle, epilepsi teşhisi yeni konmuş kişiler, teşhislerine uygun bir ağızdan ilaç tedavisine başlarlar. İlk ilaç tedavisi nöbetlerini durdurmazsa, nörologları hastayla birlikte çalışarak diğer ilaçları veya bunların bir kombinasyonunu deneyecek ve ayrıca ameliyat için potansiyel bir aday olup olmadığını değerlendirecektir.
Epilepsiyi tedavi etmek için birçok ilaç, tıbbi cihaz ve cerrahi seçenek olsa da, şu anda epilepsinin bilinen bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, araştırmalardaki inanılmaz gelişmeler, nöbetlere neden olan mekanizmaları tarihin herhangi bir noktasında olduğundan daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Bu nedenle, epilepsilerin altında yatan nedenleri anlamak için araştırmaya yatırım yapmalıyız ki onları iyileştirebilelim.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…