Mental Sağlık

Gençlerde Depresyon Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Ergenlik yıllarınızda gezinmek kolay değildir. Yeni ilişkiler keşfetmek, akademik talepleri karşılamak ve ergenlikle başa çıkmak arasında ergen olmak aynı anda heyecan verici, kafa karıştırıcı ve endişe verici olabilir. Nitelendirilebilmek için, gençlerin depresif bir ruh hali veya ilgi kaybı ve en az iki hafta süren semptomlar yaşamış olması gerekmektedir. Gençlerde depresyon belirtileri şunları içerir:

  • Uyku sorunu veya çok fazla uyuma
  • Düşük özgüven
  • İştah değişiklikleri
  • Enerji seviyesindeki değişiklikler
  • Öz bakımın ihmal edilmesi
  • İzole edici davranışlar
  • Konsantrasyon güçlüğü

Elbette, ergenlik çağındaki bir gencin ebeveynlerinin de onaylayabileceği gibi, bu gibi değişiklikleri fark etmek her zaman kolay olmayabilir. Sonuçta, ergenlik çağındaki çocuğunuzun halsiz hissetmesi, karamsar davranması ve hatta özsaygısıyla mücadele etmesi alışılmadık bir durum değildir. Bu alışkanlıkların büyümenin bir parçası olup olmadığını ya da çocuğunuzun depresyondan muzdarip olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Gençlerde Depresyon Belirtileri

Gençlerde Depresyon Belirtileri Gördüğünüzde Destek Sunun

Çocuğunuzun davranışlarında değişiklikler fark etmiş olsanız bile, ilk olarak ne yapacağınızı bilmek her zaman kolay değildir. Açık ve dürüst bir konuşma yapmak zor olabilir ve çocuğunuzu gerçekten dinlemeyi öğrenmek şarttır. Çocuğa duygularını paylaşabileceği güvenli bir ortam olduğunu aktarmak gerekir. Çocuğun yukarıda listelenen belirtilerden bir ya da daha fazlasını göstermesi durumunda ebeveyn ya da vasinin bir davranış sağlığı uzmanına haber vermesinin her zaman önemli olduğudur.

Çocuğunuzun onur listesinden düştüğünü veya normalden daha içine kapanık olduğunu fark ederseniz, rehberlik danışmanları, öğretmenler ve koçlar gibi diğer yetişkinlerle konuşarak onların da bir farklılık fark edip etmediklerini öğrenin. Bu değişikliğe neyin sebep olduğuna dair ipuçları verebilirler. Örneğin, bir takımda veya okulda dinamikler değişiyor mu? Üniversite ziyaretleri yaklaşıyor mu?

Bu bilgilerle donanmış olarak, çocuğunuzla konuşmak için zaman ayırın. Evde, okulda ya da arkadaşları arasında bu değişikliğe neden olabilecek bir şeyler olup olmadığını doğrudan sorun. Genellikle bir cevapları olduğunu, ancak ebeveynlerin dinlemeye istekli olmaları gerektiğidir. Siz ve çocuğunuz birçok konuda aynı fikirde olmayabilirsiniz, ancak önemli olan dinlemek ve duygularını anlamak için zaman ayırmanızdır. Ayrıca çocuğunuza, işleri kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak olan profesyoneller olduğunu anlatın.

Ergenlik Çağındaki Çocuğunuz için Ruh Sağlığı Tedavisi Aramak

Depresyon tedavisi için birkaç farklı seçenek vardır. Depresyon belirtilerinin ciddiyeti, çocuğunuz için hangi seçeneğin doğru olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır. Çocuğunuz çoğunlukla ilgi kaybı veya motivasyon eksikliği ve ruh hali veya davranışlarında hafif değişiklikler yaşıyorsa, bire bir terapi iyi bir ilk adım olabilir. Bazen, bir duruma objektif bir bakış açısı sağlayabilecek bir terapistle konuşma fırsatı, bu semptomları hafifletmeye ve çocuğunuzun duyulduğunu ve anlaşıldığını hissetmesine yardımcı olmak için yeterlidir.

Grup terapisi de faydalı olabilir. Gençler aynı şekilde hisseden başkalarıyla bir grup içinde olduklarında, bunun doğrulayıcı bir deneyim olduğu görülmektedir. Evdeyken ve odanızda kendinizi izole ederken, yalnız hissedersiniz ve genellikle kimsenin ne yaşadığınızı anlayamayacağını düşünürsünüz. Ancak grup terapisinde, birbirinizi destekleme ve cesaretlendirme çabucak ortaya çıkar.

Bununla birlikte, ergenlik çağındaki çocuğunuzun depresyon belirtileri daha şiddetliyse ya da kendisine veya başkalarına zarar verme düşünceleri varsa, hastaneye yatması veya kısmi yatış gerekli olabilir. Çocuğunuzun doktoru veya bir davranışsal sağlık uzmanı, hangi düzeyde bakımın uygun olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için bir depresyon taraması yapabilir. Ne olursa olsun, ilk adımı atmak önemlidir. Depresyon belirtileri ilerlediğinde, tedavi edilmesi genellikle daha zordur; bu nedenle erken müdahale önerilir.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago