Görünüşe göre her ünlü, parıldayan güzel cildini veya formda fiziği ‘bol su içmeye’ bağlıyor. Ancak su, son sağlık modası değil. Bu, vücudumuzun yaklaşık %60’ını oluşturan yaşamın özüdür ve vücudumuzdaki bir dizi hayati işlev için suya ihtiyaç vardır. Ama günde gerçekten kaç litre suya ihtiyacımız var? Ve neden? Ve hiç çok fazla su içerseniz ne olacağını merak ettiniz mi?
Şekersiz içecekler, çay, kahve, meyve suyu ve smoothie’lerin tümü hidrasyonu korumanın iyi yolları olsa da dişlere zarar verebilecek şekerler içerebilirler. Günde 150 ml ile sınırlandırılmalıdır. Çay ve kahve ayrıca takip etmeniz gerekebilecek kafein içerir. Öte yandan su sağlıklıdır ve doğrudan musluktan temin edilebilir. Sadece kalorisiz değil, şeker içermez. Su vücudumuzdaki her bir süreçte yer alır.
Dehidrasyon vücudunuzu ve beyninizi çeşitli şekillerde etkileyebilir.
Genellikle ne zaman su eklemeniz gerektiğini bileceksiniz. Susuzluk hissedeceksiniz ve ağzınız ve dudaklarınız biraz kuru ve yapışkan hale gelebilir. Ayrıca çişinizin rengini kontrol ederek yeterince içip içmediğinizi de anlayabilirsiniz. Soluk sarı bir renk olmalıdır. Koyu, bulanık veya güçlü kokulu idrar, susuz kaldığınızın ve mümkün olan en kısa sürede sıvı alımınızı artırmanız gerektiğinin bir işaretidir. Diğer yaygın belirtiler baş ağrısı ve kuru cilttir.
İnsanlar genellikle ‘günde ne kadar su içmeliyim?’ diye merak ederler. Cevabı bildiğinizi düşünebilirsiniz, ancak günde sekiz bardak su içmekle ilgili iyi bilinen ‘kural’ teknik olarak doğru değildir.
Yayınlanan araştırma, hidrasyon için her gün sekiz bardağa ihtiyacımız olduğu fikrinin nereden geldiğini araştırdı. Araştırmacılar, bu rakamın günde 2,5 litre suya ihtiyacımız olduğunu belirten 1945 tarihli bir araştırmaya dayandığı sonucuna vardı. Bu çok gibi görünebilir ve bunun bir nedeni var. İnsanlar yiyeceklerde bulunan suyun bu miktara dahil olduğunu unutuyor!
Bu günlerde önerilen su alımımızın günde altı ila sekiz 200 ml bardak sıvı, yaklaşık 1.2 litre olduğunu belirtiyor. Unutmayın, buna yiyecek, su, süt, meyve suları, çay ve kahve dahildir. Ama çay ve kahve tuvaleti daha sık ziyaret etmemizi sağlıyor, değil mi? Daha sık idrara çıkmanıza neden olan diüretikler olmalarına rağmen, yapılan bir araştırma, kahvenin dehidrasyona yol açtığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını buldu.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…