Hamilelik sırasında vücudunuzda değişiklikler beklersiniz. Ancak ağzınızda da değişiklikler olabileceğini biliyor muydunuz? Hamilelik sırasında düzenli olarak kadın doğum uzmanınızı görmenin yanı sıra, düzenli diş randevuları almanız da önemlidir. Bazı araştırmalar periodontal hastalığın risk faktörü olabileceğini ve erken doğuma neden olabileceği göstermektedir.
Hamilelik sırasında, hormonal değişiklikler ağızdaki asitliği artırarak boşluklarda artışa neden olabilmektedir. Bu ayrıca, aşermenin neden olduğu artan şeker alımlarında ve koruyucu diş bakımına gösterilen ilginin azalmasından da kaynaklanabilmektedir.
Ağızdaki kemikler ve bağlar hamilelik sırasında geçici olarak gevşeyebilmektedir ve bu da dişlerin hafifçe sallanmasına neden olur. Bu diş kaybını artırmaz, ancak endişe verici olabilmektedir. Diğer koşullar da dişlerin gevşemesine neden olur, bu sebeple bunu kontrol ettirmek ve hareketin nedenini doğrulamak iyi bir fikirdir.
Özellikle üçüncü trimesterde, vücudun iltihaplanma tepkisi dişlere yapışan plak ve bakteri miktarını artırarak diş etlerinin kanamasına ve şişmesine ya da diş eti iltihabına yol açar. Bakteriler ve plaklar, diş etlerinde ve kemiklerde enfeksiyona neden olabilecek toksinleri serbest bırakır. Şiddetli, tedavi edilmeyen vakalarda, bu enfeksiyon kan dolaşımına girebilir ve önemli hastalıklara neden olabilir.
Herkes (hamile olsun olmasın) en az altı ayda bir diş temizliği ve değerlendirmesi yaptırmalıdır. Kötü ağız hijyeni, kardiyovasküler hastalık, diyabet, Alzheimer hastalığı, solunum yolu enfeksiyonu ve oral osteoporoz riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Hamileyseniz doktorunuza söyleyin, ancak hamilelik sırasında koruyucu tedavilerin çoğunun güvenli olduğunu da bilin. Tedaviyi geciktirmek daha ileri sorunlara yol açabilir ve erken doğum riskini artırabilir. Evde, hamilelik sırasında rutin diş bakımınıza devam edin.
Diş etleriniz tahriş olduysa tuzlu suyla (1 çay kaşığı tuz 1 bardak ılık suda) durulamayı deneyin. Bu yardımcı olmazsa, diş hekiminize görünün. Dişlerinizin bakımı hayatın her aşamasında önemlidir, ancak hamilelik sırasında göz ardı edilmemesi gereken ağız ve diş değişiklikleri meydana gelir. Düzenli diş hekimi ziyaretlerini sürdürerek bebeğinizi güzel ve sağlıklı bir gülümsemeyle karşılamaya hazır olacaksınız.
Hamilelik sırasında dişlerinizi korumak için ilk duraklarınızdan biri dişçi muayenehanesi olmalıdır. Hamile kalmayı planlıyorsanız, diş hekiminizle önceden konuşun, böylece hamile kalmadan önce diş sorunlarını çözebilirsiniz. Ve hamile olduğunuzu öğrendiğinizde dişçiye mutlaka gidin! Rutin temizlik ve kontroller hamilelik sırasında güvenlidir ve bu dönemde belirli diş problemlerine daha duyarlı olabileceğiniz için sık sık temizlik yapmak şarttır. Ayrıca evde ağız hijyeninize özen göstermeniz gerekecektir. Her zaman olduğu gibi, günde en az iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın.
Unutulmaması gereken başka bir şey de diyetinizin önemli olduğudur. Bebeğin dişlerinin hamileliğin üçüncü ve altıncı ayları arasında gelişmeye başladığını biliyor muydunuz? Dişlerinin, diş etlerinin ve kemiklerinin düzgün bir şekilde geliştiğinden emin olmak için bol miktarda besine, özellikle A, C ve D vitaminlerine, protein, kalsiyum ve fosfora ihtiyacınız olacaktır.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…