Sanki hamile olmak yeterince rahatsız edici değilmiş gibi, bazı kadınlar hamileyken kabızlık da çekerler. Kadınların %11-38 kadarı hamilelik sırasında kabızlık yaşar. Hormonlar bağırsaklarınızın yakınındaki kasların gevşemesine neden oluyor ve bu da kabızlığa yol açabiliyor. Sindirim sisteminizdeki tüm sorunların sorumlusu hormonlar değildir. Büyüyen rahminiz daha fazla yer kaplıyor, bu da bağırsaklarınızın olması gerektiği gibi çalışması için fazla yer bırakmıyor.
Kabızlığın bir başka nedeni de aldığınız doğum öncesi vitaminleri içeren demirdir. Büyümeyi durdurmak veya vitamin almayı bırakmak iyi bir fikir değildir, bu nedenle hamilelik sırasında kabızlığı gidermenize veya kabızlığı önlemenize yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Hamileliğiniz boyunca bol miktarda lif içeren yiyecekler yediğinizden emin olun. Kepekli tahıllar, taze meyve ve sebzeler ve kuru meyveler, lif bakımından zengin gıdaların tüm iyi örnekleridir. Diğer besinlere göre daha fazla müshil etkisi olduğu için daha fazla yeşil sebze ve meyve yemeye çalışın. Beyaz undan yapılan beyaz ekmekler, tahıl gevrekleri ve hamur işleri bu süreçte tüm liflerini kaybederler ve kabızlığa neden olabilirler, bu nedenle bunlardan uzak durmak en iyisidir. Her gün 25-35 gram lif almayı hedefleyin.
Doktorunuza buğday tohumu veya psyllium kabuğu gibi lif takviyeleri hakkında da danışabilirsiniz. Bunlar yüksek etkili takviyelerdir, bu nedenle doktorunuz sizin için uygun olduğunu söylerse dikkatli kullanmak isteyeceksiniz.
Hidratlı kalmak, düzenli kalmanın iyi bir yoludur. Dehidrasyon sert dışkıya neden olabilir. Önerilen sekiz bardak suyu içmek bir başlangıçtır. Hala kabızlığınız varsa, müshil etkisi ile bilinen kuru erik suyunu deneyin. Erik suyunun tadını sevmiyorsanız, onu bir smoothie’ye karıştırmayı deneyin.
Yoğurt, sindirim sisteminizi uyaran probiyotik acidophilus adlı bir bakteri içerir. Yoğurdu tek başına yemeyi sevmiyorsanız, onu bir smoothie’ye karıştırmayı veya taze meyve ve granola ile bir parfe yapmayı deneyin.
Büyük öğünler yemek, sindirim sisteminizin yavaşlamasına ve halsizleşmesine neden olabilir. Sadece birkaç büyük öğün yerine gün boyunca birkaç küçük öğün yemeyi deneyin. Bonus olarak, yemeklerinizi yaymak da şişkinliğe yardımcı olacaktır.
Vücudunuzu hareket ettirin ve muhtemelen bağırsaklarınız da hareket etmeye başlayacaktır! On beş dakikalık hızlı bir yürüyüş gibi küçük bir egzersiz bile sizi düzenli tutmak için yeterli olabilir.
Tuvaleti kullanmanız gerektiğinde hemen gidin. Dürtüye direnmeye çalışmayın çünkü bu kabızlığı daha da kötüleştirebilir. Tuvaleti ziyaret etmek için yemek saatlerinde fazladan zaman planlamaya çalışın. Bazen, aceleye getirilme kaygısını ortadan kaldırmak, sindirim sisteminizin olması gerektiği gibi çalışmasına izin verecek kadar rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Doğum öncesi vitaminler ve ilaçlar hamilelik sırasında çok iyi bir şey olabilir. Her ne kadar bazen kabızlık bir yan etki olabilir. Her şeyi denediyseniz ve hala kabızlık çekiyorsanız, alternatif ilaçlar veya takviyeler bulma konusunda doktorunuzla konuşmayı deneyin.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…