Sağlık

Her Kadının Düşünmesi Gereken 7 Kanser Taraması

Araştırma, kanser hakkındaki şu gerçeği doğrulamaktadır: Erken teşhis, olumlu bir sonuç için en iyi şansı sağlar. Bugün 7,6 milyondan fazla kadın kanserden kurtulmuş durumda – esas olarak hastalıklarını ilk aşamalarında keşfettikleri için.

Yakın zamanda yapılan bir inceleme, mamografi ile taranan kadınlar arasında meme kanseri ölümlerinde yüzde 38’lik bir düşüş buldu. Bu arada, rahim ağzı kanseri insidansı ve ölüm oranları son otuz yılda yüzde 50’den fazla azaldı ve düşüşün çoğu Papanicolaou (Pap) testiyle yapılan taramaya bağlandı. Burada, diğerlerinin yanı sıra, kadınların sağlık bakım programlarına dahil etmesi gereken üç tarama vardır:

Mamogram

Çoğu mamogram dijitaldir, yani daha doğru ve ayrıntılı görüntüler üretirler. 40 yaşından itibaren tüm kadınların yıllık tarama mamogramları olmalıdır.  USPSTF, 50 yaşından başlayarak ancak 75 yaşından sonra taramayı durdurarak her iki yılda bir mamografi çağrısında bulunur.

Her Kadının Düşünmesi Gereken Kanser Taraması

Smear

Bu test, pelvik muayeneniz sırasında hücreleri toplamak için serviksinizden bir sürüntü alınmasını içerir. Pap testi sonuçları normal, belirsiz veya anormal olarak gelecektir. Anormal bir sonuç, hücrelerin kanserli olabileceği anlamına gelir. Bu test 21 yaşından 65 yaşına kadar her üç yılda bir önerilir. Daha az tarama yapmayı tercih eden kadınlar için, 30 ila 65 yaşları arasında HPV DNA testi ile birlikte beş yılda bir Pap testi yapılmasını önerirler.

Rahim ve Endometriyal Kanser Tespiti

Anormal vajinal kanama, menopozdan sonra kanama, seks sırasında veya idrar yaparken pelvik ağrı yaşayan kadınlar bir doktora görünmelidir. Bir ultrason, iç organlarınızın ve tümör olabilecek olağandışı tümseklerin bir resmini oluşturur. Bir rahim dokusu örneğinden alınan biyopsi, bir laboratuvarın örneği kanser hücreleri açısından kontrol ettiği kesin testtir.

Yumurtalık Kanseri Taraması

USPSTF,  yumurtalık kanseri için ultrason veya kan testleri ile rutin tarama yapılmasına karşı tavsiyede bulunur, çünkü bunların yıllar içinde etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Yumurtalık kanser belirtileri, ailede yumurtalık kanseri öyküsü veya sizi yumurtalık kanseri için daha yüksek risk altına sokabilecek BRCA gen mutasyonları varsa test yapılmasını önerirler. 

Cilt Kanseri Kontrolü

Benlerinizi kontrol ederken cilt kanserinin ABCDE’lerinden herhangi birini görürseniz, doktorunuzdan randevu alın: 

  • Simetri: Beninizin bir tarafı diğerinden farklı.
  • B sırası: Beninizin kenarı düzensiz bir şekle sahip, taraklı veya iyi belirgin değil.
  • Renk: Beninizin rengi ten rengi, kahverengi, siyah, beyaz, kırmızı veya mavi tonlarıyla değişir.
  • Çap: Kalem silgisinin çapından daha büyük bir beniniz var.
  • E volving: Beninizin boyutu, şekli veya rengi değişti.

Akciğer Bilgisayarlı Tomografi Taraması (CT)

Bu, akciğerlerin basit bir röntgen filminden daha doğru ve ayrıntılı bir görüntüsüdür. 30 paket/yıl sigara öyküsü olan 55-80 yaş arası sigara içenler veya daha önce sigara içmiş olanlar yıllık spiral BT çektirmeli. Paket yılı sayınızı hesaplamak için, günde içtiğiniz paket sayısını sigara içtiğiniz yıl sayısıyla çarpın. 30 yıl boyunca günde bir paket, 30 paket-yıllık bir tarihtir ve 15 yıl boyunca günde iki pakettir.

Kolorektal Tarama

Kolon kanseri için ilk tarama testi,  dışkıda kan bulmak için kullanılan yıllık bir dışkı gizli kan testidir – kolon veya rektumda olası bir polip veya diğer büyüme belirtisi. Kan bulunursa, doktorunuz kolonoskopi önerebilir. Kolorektal kanser için kolonoskopi taraması 50 yaşında başlamalı ve doktorunuz tarafından daha sık önerilmedikçe 75 yaşına kadar her 10 yılda bir yapılmalıdır.  

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago