Anhedoni bilinen diğer bir adıyla “hiçbir şeyden zevk almama hali” özellikle pandemi dönemiyle birlikte daha sık görülmeye başladı
Artan sosyal platform kullanımı, hareketsiz ve sınırlandırılmış yaşam koşulları zevk alamama halini arttırdı.
Pandemi fiziksel sağlık kadar ruhsal sağlık poblemlerina da davetiye çıkarmaya devam etmekte. Yeni normal adı altında sosyal yaşamımıza devam etsek de, eski günlere dönüş halen gerçekleşmiş değil.
Çevresek etkenlerin de etkisiyle hayatınızda hiçbir şeyden zevk alamadığınız bir döneme girdiyseniz, endişelenmeyin yalnız değilsiniz.
Spor yapmak, dışarı çıkmak, dostlarınızla buluşmak yahut hobilerinizden sıkılmak…
Hiçbir şeyin iyi gelmediği bu kısım döngünün tıpta da yeri var: Anhedoni…
Anhedoni nedir, nasıl anlaşılır ve nasıl kurtulunur? Gelin birlikte gözlemleyelim…
Kelimenin kökeni Yunancadan gelmektedir. Aν- (an-; yok) + ηδονη (hedone; zevk) olarak çevrilebilmektedir. Terim, 1896’da Fransız psikolog Théodule-Armand Ribot aracılığıyla zevki deneyimleme becerisinin azalması olarak ortaya atılmıştır.
Daha önceleri keyif alınan aktivitelere karşı ilginin kaybı ve alakalı nesnelerle karşılaşıldığında eskiden alınan keyfin oluşmamasıdır.
Zevk yitimi, keyif almama manasına gelen bu durum kendi başına bir sendrom veya hastalık değildir.
Psikoloji ve psikiyatride çok fazla kullanılan bu terim diğer hastalıkların bununla birlikte açığa çıkan bir semptomdur. Sıklıkla karşılaşılan hastalıklar; depresyon, madde bağımlılığı, şizofreni, anksiyete, anoreksiya nevrozadır.
Kişide anhedoni belirtisinin var olduğunu söylemek için en az iki hafta gibi bir süre geçmesi gerekir.
Anhedoni belirtisinin ve stresin kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bazı medikal tedavi metotları, psikoterapiler, bilişsel davranışsal terapiler gibi tedavi metotları bulunmaktadır.
Kendinize neyin iyi geldiğinden ziyade nelerin kötü geldiğini iyi kavrayın.
Sevdiklerinizden uzaklaşmayın.
Profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
Özgüvenli hissettiğiniz aktivitelere yönelin.
Uyku düzeninizi bozmayın.
Müzik aleti ve bir sporla vakit geçirin.
Kişisel gelişim kitapları okuyun.
Bunun bir zaman olduğunu unutmayın.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…