Sağlık

Hıçkırık Neden Olur? Hıçkırık Nasıl Geçer?

Biz insanlar, biz doğmadan önce bile hıçkırıklardan mustarip oluruz – anne babanız tarama sırasında sizi hıçkırık tutarken gördüğünü veya anne karnındayken hıçkırık hissettiğini hatırlayabilir! Ancak, yetişkinliğe girdikçe, bir sıkıntı ve hatta rahatsızlık kaynağı haline gelebilirler ve bu da hıçkırıkların tam olarak ne olduğunu merak etmemize neden olur? Ve onları en iyi nasıl durdurabiliriz?

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırık ana nedeni, spazm yapan ve sizi hızlı nefes almaya zorlayan tahriş olmuş bir diyaframdır. Hava ses kutunuzdan geçtiğinde ses tellerinin aniden kapanmasını sağlar, klasik ‘hıçkırık’ sesini yaratır.

Hıçkırık Nasıl Geçer

Hıçkırıklardan Kurtulmak

Hıçkırıkları durdurmanın, insanları korkutmaktan, ‘bardağın ters tarafından’ içmekten veya başınızın üzerinde durmaktan pek çok geleneksel yolu vardır, ancak bu teknikler için çok az bilimsel kanıt vardır. Doktor onaylı yöntemler şunları içerir:

  • kese kağıdına nefes almak
  • öne eğilmek, dizlerinizi göğsünüze doğru çekmek
  • buzlu suyu yavaş yavaş yudumlamak
  • nefesini tutmak
  • biraz toz şeker yutmak
  • limon ısırmak veya sirke tatmak

Bir kese kağıdına nefes alıp nefesinizi tutmanın yardımcı olmasının nedenlerinden biri, ciğerlerinizde karbondioksit birikmesine neden olmasıdır. Bazıları bunun diyaframın yumuşamasına ve gevşemesine yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Yetişkinlerde Hıçkırıklara Ne Sebep Olur?

Diyaframın tahriş olmasının psikolojik ve fiziksel nedenleri vardır. Bunun nedeni, aslında karın kasını beyninize bağlayan sinirin tahriş olmasıdır. Bu nedenle, stres veya heyecan, yeme veya içme ile bağlantılı birçok eylem gibi sinirleri uyarabilir.

Örneğin sakız çiğnemek, gazlı içecekler içmek, baharatlı yiyecekler yemek veya çok fazla hava yutmak sinirleri tahriş edebilir. 2 NHS, çok hızlı yemek yemenin veya çok sıcak ve çok soğuk yiyecek veya içecekler arasında geçiş yapmanın da bir neden faktör olabileceğini tavsiye etmektedir. Ne yazık ki, sigara içmek ve çok fazla alkol almak gibi yaygın alışkanlıklar da hıçkırıklara neden olabilir.

Nedenini düşünmek kolay: her iki aktivite de içimizi rahatsız ediyor. Aynı şekilde, kanser ilaçları, steroidler ve barbitüratlar gibi bize yardımcı olmak üzere tasarlanmış bazı ilaçlar da hıçkırıkları tetikleyebilir.

Sürekli Hıçkırıklar

Çoğu hıçkırık birkaç dakika sürer. Özellikle kalıcı bir hıçkırık nöbeti bile aslında sadece bir saat kadar sürebilir. Ancak bazen insanlar sık ​​sık hıçkırık, gün boyu hıçkırık ve hatta hayatlarını gerçekten etkileyebilecek sürekli hıçkırıklar yaşayabilir.

Bu ender durumlarda, NHS çok sık hıçkırık çekiyorsanız veya 48 saatten fazla süren tek bir nöbet yaşıyorsanız tıbbi yardım almanızı önerir. Sürekli hıçkırıkların, tümör gibi fiziksel bir tıkanıklık veya diyabet gibi sinir sistemi ile ilgili bir sorun nedeniyle sinir hasarının bir işareti olması mümkündür. Steroidler gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak veya ameliyatın bir sonucu olarak hıçkırık almak da mümkündür – örneğin genel anestezi veya bronkoskopi sırasında kullanılanlar gibi boğazınıza inen herhangi bir tüp midenizi tahriş edebilir.

Hıçkırık Nasıl Önlenir?

Hıçkırıklarınız sadece kısa bir süre devam ettiği sürece, sizi tedavi veya önleme tavsiyesi aramaya zorlamaları pek olası değildir. Ancak, modern ‘hareket halinde’ yaşam tarzlarımız genellikle hıçkırıklara yol açabilecek davranışlara yol açabileceğinden, daha dikkatli yemenize yardımcı olması için hıçkırıkların tahrişini kullanmak akıllıca olacaktır.

Bu, daha az kutu soda, yediklerinizi aceleye getirmemeye çalışmak ve tüketmeden önce alkol, sakız veya çok baharatlı yiyecekler gibi belirli şeylere ihtiyacınız olup olmadığını düşünmek anlamına gelebilir.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago