Hipertiroidi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Hipertiroidi veya tirotoksikoz olarak da bilinen aşırı aktif tiroid, tiroid bezinin (boyundaki küçük kelebek şeklindeki bez) çok fazla tiroid hormonu ürettiği karmaşık bir sorundur. Bu tiroid hormonları, diğer şeylerin yanı sıra kalp hızı, metabolizma ve vücut ısısı gibi birçok farklı vücut fonksiyonunu etkileyebilir. Vücudunuz bu hormonlardan çok fazla üretiyorsa, çeşitli hoş olmayan semptomlara yol açabilir ve tedavi gerektirebilir.
Kadınlarda Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?
Hem erkeklerde hem de kadınlarda hipertiroidi olabilirken, bu durum kadınlarda erkeklere göre yaklaşık on kat daha yaygındır ve en yaygın olarak 20 ila 40 yaşları arasında gelişir. Peki kadınlarda hipertiroidi belirtileri nelerdir? Daha genel olarak dikkat etmeniz gerekenler:
- Sinirlilik, kaygı ve sinirlilik
- Ruh hali
- Uyumakta zorluk
- Kalıcı yorgunluk ve halsizlik
- Isıya duyarlılık
- Büyümüş bir tiroid bezinden (guatr) boyunda şişme
- Düzensiz ve/veya alışılmadık derecede hızlı kalp atış hızı (çarpıntı)
- Seğirme veya titreme
- Kilo kaybı
Erkeklerde Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?
Yani kadınlarda hipertiroidi belirtilerini gördük, peki ya erkeklerde kendilerini nasıl sundukları? İşte dikkat edilmesi gerekenler;
- Erektil disfonksiyon. Erkeklerde hipertiroidizm ile erektil disfonksiyon arasında güçlü bir ilişki vardır ve bu durumdaki erkeklerin %60’ının bununla mücadele ettiğini gösteren çalışmalar vardır.
- Jinekomasti. Göğüslerin şiştiği ve normalden daha büyük göründüğü yer burasıdır.
- Azalmış libido. Hipertiroidizmi olan erkekler araştırıldığında, biyoyararlanımı olan testosteronun yüksek dolaşımdaki östradiol (E2) ile normalin altında olduğu bulundu – bu da yukarıdaki semptomlara ve daha düşük bir libidoya yol açabilir.
Çocuklarda Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?
Pediatrik hipertiroidizm olarak da bilinen çocuklarda hipertiroidi gelişebilir ve hatta yenidoğanlarda bile görülebilir. Çocuklarda hipertiroidizmin bazı belirtileri şunlardır;
- Kilo kaybı
- Hızlı veya düzensiz kalp atış hızı
- Artan kan basıncı
- Boynun ön kısmında guatr olarak da adlandırılan büyümüş tiroid bezi
- Titreme
- Kötü ısı toleransı ve terleme
- Kaygı ve sinirlilik
- Hiperaktivite veya huzursuzluk
- Konsantrasyon zorluğu
- Uyku problemi
- Gevşek veya artan bağırsak hareketleri (kaka)
- Tükenmişlik
- Kızlar için: hafif, seyrek adet dönemleri
- İştah artışı
- Gözlerde kızarıklık, ağrı veya şişkinlik
- Işık hassaslığı
- Kuruluk
- Çift görme
Hipertiroidi Nasıl Tedavi Edilir?
Genel olarak, hipertiroidi tedavi edilebilir – ancak bazen komplikasyonlar olabilir. Hipertiroidi için ana tedaviler şunları içerir;
- Hipertiroidi ilacı. Tiroidinizin çok fazla hormon salmasını engelleyen tiyoamid ilaçları. En yaygın olanları karbimazol ve propiltiourasildir ve herhangi bir fayda görmeden önce genellikle bir ila iki ay boyunca alınırlar.
- Radyoaktif iyot tedavisi. Bu, üretebileceği hormon miktarını azaltarak tiroid bezindeki hücrelerden kurtulmak için kullanılan bir radyoterapi şeklidir.
- Ameliyat. Bazı durumlarda, tiroid cerrahi olarak tamamen çıkarılır – diğer tedavilerde mutlaka olması gerekmeyen tüm semptomların geri gelmesi durdurulur.