Hipomimi, amimi ve yüz bradikinezisi, Parkinson hastalığının tüm özellikleridir. Yüz ifadelerinin kaybolmasına neden olurlar. Bu, Parkinson hastalarının çoğunda görülür. Hipomimi genellikle simetriktir, yani yüzün her iki tarafı da etkilenir.
Hipomimi, bunama ve depresyon dahil birçok durumda mevcut olabilir. Bununla birlikte amimi, Parkinson hastalığının en yaygın özelliklerinden biridir. Bu, Parkinson’un yaygın bir belirtisi olmasına rağmen, amimi ile diğer motor ve motor olmayan semptomlar arasındaki ilişki bilinmemektedir.
Hipomimi, sosyal etkileşimleriniz ve ilişkileriniz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Yüz ifadesinin kaybı, konuşma güçlükleri ve beden dili değişiklikleriyle birleştiğinde iletişimi zorlaştırabilir.
Yürüyüşünüzü ve diğer aktivitelerinizi etkileyen katılık ve yavaşlık aynı zamanda yüz ifadesinin azalmasına da neden olabilir. Yüzünüzün kasları sert olduğunda veya hareket etmesi daha uzun sürdüğünde, aşağıdakileri yapmak daha zor olabilir:
Bu yüz ifadelerini yapmanın daha zor olduğunu fark edebilir ya da sadece yüzünüzün istediğiniz gibi tepki vermediğini anlamak için yaptığınızı düşünebilirsiniz. Bu, siz neler olup bittiğini bile bilmeden kişilerarası ilişkileri etkileyebilir. Ne de olsa sözsüz ipuçları ve yüz ifadeleri konuşmaların önemli bir bölümünü oluşturur.
Birçok iletişim yüz ifadeleriyle yapılır ve düşük ses seviyesi gibi Parkinson hastalığından kaynaklanan diğer değişiklikler başkalarıyla iletişim kurmayı zorlaştırabilir. Hipomimi, Parkinson hastalarının %70’inde görülür. Vücudun bradikinezi ve sertliği de yüzün maskelenmesine neden olur. Hipomimi, Parkinson hastalığının bir belirtisidir. Bununla birlikte, diğer koşullar da zihin ve fiziksel eylemler arasındaki aynı kopukluğa neden olabilir.
Hipomimi için özel bir tanı yoktur. Bazen bu durum fark edilmeyebilir ve bu durumu yaşayan kişi başkalarına karşı soğuk veya duygusuz görünebilir.
Bu arada, yüz ifadelerinizin veya ifade eksikliğinizin iletişim becerilerinizi etkilediğini fark etmeyebilirsiniz bile. Konuşmalarda yüz ifadelerinizin doğru şekilde gelip gelmediğini size söylemek için sevdikleriniz arasında açık iletişime ihtiyacınız olacak. Hipomimi, Parkinson hastalığının ortak bir özelliğidir. Çoğu zaman, hipomimi, Parkinson hastalığının klinik tanısından önce bile fark edilebilir.
Bazı ilaçlar, hipomimi ile birlikte gelen hareket semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir. Bu ilaçlar ayrıca yüz kaslarınızın sertliğini hafifletmeye yardımcı olur, ancak bir bradikinezi tedavisi değildir. Parkinson hastası birinin bakıcısıysanız ve hastanızda hipomimi varsa aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:
Hipomimisi olan kişilerde meydana gelen yanlış iletişim, sağlığınıza ve esenliğinize de zarar verebilir. Parkinson, giderek kötüleşen ve hastaların rahatlama bulmasına yardımcı olmak için iyi iletişim gerektiren bir durumdur.
Siz ve hastanız ya da bakıcınız hipomimi stresinin üstesinden gelebileceğiniz bazı yollar vardır. Yüz ifadeleri yapamamanız konusunda dürüst olmak önemlidir. Yüz ifadelerinin eksikliğinden bahsetmek de öyle. Sözsüz ipuçları sohbete yardımcı olmuyorsa, duygularınız ve hayal kırıklıklarınız hakkında açık ve net bir şekilde konuşun. Bu açık iletişim, gerginliğin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bakıcılar veya sevdiklerinizle iletişim kurmakta sorun yaşıyorsanız, doktorunuza bir konuşma dili patoloğuna sevk edilmesini isteyebilirsiniz. Size amiminizi tedavi etmeye yardımcı olabilecek yüz ifadelerini öğretebilecekler. Ruh halinizin veya açıklamaya çalıştığınız şeyin sık sık yanlış yorumlanmasıyla uğraşıyorsanız, insanlarla durumunuz hakkında konuşabilirsiniz. Yüz kaslarınızı ve ifadelerinizi kontrol etmekte güçlük çektiğinizi bilmelerini sağlamak, durumunuz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlayacaktır. Bu, aksi takdirde meydana gelebilecek herhangi bir yanlış iletişimi azaltabilir. Bir dil ve konuşma terapisti, yutma sorunları veya diğer konuşma sorunları gibi başka sorunlarda da size yardımcı olabilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…