Tiroid bezi enerji, ruh hali ve metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca doğurganlığı etkileyen seks hormonlarının vücutta üretilmesinden ve salınmasından da sorumludur. Hipotiroidi (veya az aktif bir tiroid), tiroid bezinizin belirli önemli hormonları yeterince üretmediği bir durumdur.
Bez TSH (tiroid uyarıcı hormon), T3 ve T4 hormonlarını salgılar. TSH, T3 ve T4’ün düzenlenmesinden sorumludur. Hipotiroidizm, tiroid beziniz kana tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) salmaya başladığında olur. Bunlar vücudumuzdaki hücrelerin normal çalışması için gerekli olan iki hormondur.
Hipotiroidiniz olduğunda, gergin, endişeli veya sinirli hissedersiniz, uyumakta zorluk çekersiniz, kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz ve kilo almaya başlarsınız. Daha fazla kadın hipotiroidizmden etkilenirken, erkekler de bu hastalığın kurbanlarıdır.
Soya, izoflavon adı verilen bir bileşik içerir ve tiroid bezi üzerindeki etkileri konusunda çok fazla endişe vardır. Bazı çalışmalar, izoflavonların hipotiroidizm riskini artırdığını düşündürmektedir. Diğer çalışmalar, soya tüketiminin vücudun tiroid ilacını emme kabiliyetine müdahale edebileceğini göstermektedir. Soya gıdalarından kaçınılması en iyisidir veya doktorunuza danışın. Burada dikkatli olunmalıdır çünkü soya ve soya türevleri ve ürünleri, soslar ve çeşniler de dahil olmak üzere çok çeşitli gıdalarda bulunur. Ürün satın almadan önce gıda etiketlerini dikkatlice okuyun ve şişelenmiş soslardan ve çeşnilerden uzak durmaya çalışın.
Yağlar, özellikle trans yağlar, birkaç düzeyde kötüdür, ancak hipotiroidizm hastalarında, tiroid hormonunun üretimini engellemenin yanı sıra ilacı emme kabiliyetine müdahale edebilirler. Tereyağı, kırmızı et gibi yağlı yiyeceklerden ve pakoda, cips ve kızarmış çıtır tavuk gibi derin yağda kızartılmış yiyeceklerden uzak durun.
Hipotiroidizmin ana etkilerinden biri Rafine şeker yemek, boş kalori içerdiğinden kilo alımına neden olur. Şeker alımınızı azaltın veya daha iyisi, tamamen kesin.
Cevizin tiroid hormonu emilimini engellediği görülmüştür, bu nedenle tiroid ilacı kullanıyorsanız cevizden kaçınmalısınız.
Çok fazla sodyum içerirler, bu hipotiroidizm hastalarının sınırlaması gereken bir şeydir.
Kafeinin tiroid hormon replasmanının emilimini engellediği bulunmuştur.
Alkol hem tiroid hormon düzeylerini hem de tiroid bezinin yeterli hormon üretme yeteneğini etkilerken.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…