HPV virüsü oldukça tehlikeli bir virüstür ve bu nedenle korunma yöntemleri araştırılıyor. Makalede bu konu hakkında kısaca hpv aşısı nedir? Ne zaman yapılır? Sorularının yanıtları araştırılmıştır.
Kelime anlamı “Human Papillorna Virüs”tür. İnsanların cinsel bölgesindeki siğil, karnabahara benzeyen küçüklü büyüklü, ufak bir sertlik hissi veren çıkıntılardır. DNA veya cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıktır. Bazen cinsel ilişki haricinde bulaştığı görülmüştür. HPV vücuda girdiğinde hücrelerde kendisine yer edinir ve bazen nükseder. Virüs, cinsel yolla bulaşan hastalıkların arasında en yaygınıdır.
HPV virüsünü hücrelerinde taşıyan kadın-erkek cinsel organına ağız, makat veya cinsel organa temas eden kişiye virüs bulaşır. Meydana gelen siğiller cinsel organdan karna, kasıklara ve makat bölgelerine kadar yayılabiliyor. Cinsel ilişki sırasında partnere geçiyor. Genellikle erkekler HPV taşıyıcısı oluyorlar. Bu nedenle de dikkat etmeleri gerekmektedir. Korunma yöntemlerine dikkat etmeli ve bu konuya özen göstermelidirler.
Virüsün hücreye girmesiyle meydana gelen bir kuluçka süresi vardır. Bu sürede herhangi bir belirti vermez ve çoğalır. Virüsün kuluçka süresi kişiden kişiye değişim gösterir. Bazı insanlarda 2 ay içinde siğiller oluşurken bazılarında bu zaman 5 yıla kadar uzayabilir.
HPV’nin kalıcı bir tedavisi bulunmuyor. Virüsün etkisiyle oluşan siğillerin hastanelerde yakılması şeklinde geçici bir tedavi yapılıyor fakat yakma işleminden bir süre sonra siğiller nüksediyor. Nüksetme durumunda hastanın siğilleri yaktırma işlemini yeniden yaptırması gerekiyor.
HPV aşısının ilk hedefi virüsü kontrol altına almaktır. Ama aşının HPV bulaşmadan önce yapılması şüphesiz daha sağlıklı olan seçenektir. HPV aşısı hastalık bulaşmadan önce koruma sağlamakla görevlidir. Aşı hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilir. 3 çeşit HPV aşısı vardır.
Bu aşılar aşağıda belirtilmiştir:
• Gardasil
• Gardasil-9
• Cevarix
Adı verilen aşılar HPV aşıları çeşitleridir.
HPV aşısı 9 yaşından itibaren kız veya erkek çocuklara yapılabilir. Aşının yaş gruplarına göre farklı dozlarda uygulanması gerekir. 9-14 yaş arası bireylerde aşı iki doz şeklinde uygulanır. 15-26 yaş arası ise üç doz şeklinde uygulanması tavsiye edilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…