Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Bilinmesi Gerekenler
Herkes kalp krizinin klasik belirtisini bilir – göğüs ağrısı – ama kalp hastalığı riski altında olup olmadığınızı bilmek, bırakın nasıl yenileceğini, biraz daha zor olabilir.
Kalp Hastalığı Nedir?
Ateroskleroz adı verilen bir süreç olan, kademeli bir yağlı materyal birikmesiyle atardamarlarınızın daraldığı anlamına gelir. Zamanla atardamarlarınız o kadar daralabilir ki, kalbe yeterince kan ulaştıramazlar. Sonuç olarak hissedebileceğiniz ağrıya anjina denir.
Yağ birikintisi koparsa, koroner arterinizi tıkayabilecek ve kalp kasınıza giden kan akışını keserek kalp krizini tetikleyebilecek bir kan pıhtısı oluşmasına neden olabilir. Bugün daha az insan kalp krizinden ölüyor, ancak kalp yetmezliği ile bırakılabilirler; kalp kasları o kadar zayıftır ki kanı vücuda verimli bir şekilde pompalayamazlar.
Kalp hastalığının tedavisi genellikle ameliyat veya ilaçtır. Daralan arterleri genişletmek için bir stent (küçük bir tüp) taktırabilirsiniz veya daralmış bir arter bölümünü baypas etmek için kolunuzdan, bacağınızdan veya göğsünüzden bir kan damarının kullanıldığı bypass ameliyatı olabilirsiniz. Ayrıca, her ikisi de kalp hastalığı riskinizi artıran kan basıncınızı veya kolesterolünüzü düşüren ilaçlar reçete edilebilir.
Kalp Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
- Aile öyküsü: Kalp riskinizi artıran tek bir gen yoktur, ancak babanıza veya erkek kardeşinize 55 yaşın altında veya anne veya kız kardeşinize 65 yaşın altında teşhis konmuşsa, bu riskinizi artıracaktır. Ancak bu aynı zamanda, ebeveynlerimizden aldığımız sigara veya kötü beslenme gibi sağlıksız alışkanlıklardan da kaynaklanabilir.
- Yaşlanmak: Erkeklerde kalp hastalığı için risk faktörleri 40 yaşından sonra yükselmeye başlarken, kadınlar menopozdan sonra östrojenin koruyucu etkisini kaybederek riskleri artıyor.
- Yüksek tansiyon: Bazı kalp sağlığı uzmanları, bunun bir numaralı risk faktörü olduğunu söylüyor.
- Yüksek kolesterol: Doymuş hayvansal yağların tüketilmesi yüksek kolesterolün en olası nedenidir ve yüksek kolesterolün kalp hastalığına yol açabileceği bilinmektedir.
- Sağlıksız yaşam tarzı: Yaşam tarzı önemlidir – fazla kilolu olmak, çok az egzersiz yapmak, aşırı içmek, çok fazla tuz yemek ve yeterli meyve ve sebze yememek, kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Fazla kilolu olmak ayrıca sizi daha yüksek diyabet riskine sokar ve bu da kalp krizi ve felç riskinizi artırır.
- Erkek olmak: Erkek olmak, birden fazla risk faktörüne sahip olma olasılığınız daha yüksek olduğu için daha fazla risk altında olduğunuz anlamına gelir, ancak kalp hastalığı kadınlar için de tehlikelidir – kalp hastalığından ölen kadınların sayısı meme kanserinden üç kat daha fazladır.
Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltın
Kilo vermekten evlenmeye kadar kalp hastalığı riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz çok şey var! Aktif kalmak, sigarayı bırakmak ve doğru yiyecekleri yemek, kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerin sizi korumaya yardımcı olabileceğini keşfedin ve bunları bugün diyetinize dahil etmeye başlayın.