Sağlık

Kanser Belirtileri Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Bazı erken evre kanserleri saptamak ve teşhis etmekle ilgili zor şeylerden biri, genellikle herhangi bir belirtiye neden olmamaları ve eğer yaparlarsa, aynı zamanda bir dizi başka neden ve koşulla da ilişkili belirtiler olmalarıdır. Geçmişinizi bilen ve sağlığınızın sürekli bir kaydına sahip olan bir doktor, vücudunuzdaki değişikliklerin test veya bir uzman ziyareti gerektirip gerektirmediğini belirlemeye yardımcı olabilir. Bu yazıda kanser belirtileri ve semptomlara dikkat etmeniz gerektiğini tartışıyor.

Kanserin Bazı Genel Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Aşağıdaki semptomların tümü iyi huylu veya kanserle ilgisiz olabilirken, kesinlikle doktorunuzun dikkatine sunulmasını öneririz.

Cildinizin Altında Bir Yumru

İyi huylu bir kisti kötü huylu bir tümörden sadece ona bakarak ayırt etmek çoğu zaman imkansızdır, bu nedenle göğsünüzde, boynunuzda veya genital bölgenizde herhangi bir yumru olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Göğüslerinizde çukurlaşma, renk değişikliği veya meme uçlarınızda akıntı gibi başka değişiklikler fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Meme kanseri belirtisi olabilir.

Görünümü Değişen Benler

Kendinize düzenli olarak cilt kontrolü yaptığınızdan emin olun. Melanom gibi cilt kanserinin bir işareti olabileceğinden, asimetrik olan veya şekil, renk veya boyutta değişiklik olan benlere dikkat edin.

Kanser Belirtileri Nedir

Sık Ateş veya Enfeksiyonlar

Enfeksiyondan sonra enfeksiyon kapma eğilimindeyseniz veya sürekli ateşle uğraşıyorsanız, bu, bağışıklık sisteminizin lenfoma veya lösemi tarafından tehlikeye atıldığının bir işareti olabilir.

Kilo Kaybı

Denemeden birkaç kilo verdin. Endişelenmeli misin? Doktorunuza danışmak ve iştahsızlık gibi hangi belirtileri yaşadığınızı açıklamak en iyisidir. Açıklanamayan kilo kaybı, belirli kanser türlerinin yayıldığını gösterebilir.

Yutma Güçlüğü

Yemeğin boğazına takıldığı hissi mi? Olur. Ancak bu his ve yutma güçlüğü iki haftadan uzun sürerse ağız, boğaz veya yemek borusu kanseri belirtisi olabilir.

Ağzınızdaki Değişiklikler

Ağzınızda ağrıya neden olan herhangi bir yara veya lezyona dikkat edin. Kalıcılarsa, ağız kanseri belirtisi olabilir. Bu, özellikle sigara içen veya alkol tüketen kişilerde yaygındır.

Aşırı Morarma

Masanın kenarına çarpmak bir çürüğe neden olabilir – bu normaldir. Ancak belirli kan kanserleriniz varsa, vücudunuzdaki anormal noktalarda morluklar fark etmeye başlayabilirsiniz.

Kendimi Kanser İçin Nasıl Kontrol Edebilirim?

Erken teşhis, kanseri semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit etmenin anahtarıdır.

Düzenli Olarak Kanser Taramalarına Katılmak

Çeşitli kanser türleri için, herhangi bir semptom ortaya çıkmadan önce bunları tespit edebilen taramalar vardır. Bu düzenli gösterimleri almanız önerilir:

  • Ortalama meme kanseri geliştirme riski olan doğumda kadın (AFAB) olarak atanan kişiler için 40 yaşından başlayarak yıllık tarama mamogramları.
  • 21 ve 65 yaşları arasındaki AFAB insanlar için her üç yılda bir Pap testi.
  • HPV (insan papilloma virüsü) testi, her beş yılda bir 25 ila 65 yaş arasındaki kişilere yapılır.
  • Ortalama kolorektal kanser riski taşıyan kişiler için 45’ten başlayan yıllık dışkı testleri.

Çoğu sağlık sigortası planı, en azından bazı önleyici taramaları kapsar, bu nedenle sigorta sağlayıcınıza danışın. Topluluğunuzdaki hastaneler veya kuruluşlar tarafından sunulan ücretsiz taramalar da olabilir.

Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?

Vücudunuza ve nasıl hissettiğinize dikkat etmek önemlidir. Bu semptomlar aynı zamanda diğer birçok neden ve durumla da ilişkili olsa da, özellikle semptomlar kalıcıysa, bir doktorla konuşmanız hayati önem taşır. Doktorunuz, gerekirse bir doku parçasının alındığı ve test edildiği biyopsi de dahil olmak üzere testler yapabilir. Endişe verici olabilecek bu semptomlardan herhangi birinin alt satırı, semptomları çözmenize yardımcı olması için bir doktorla çalışmanızdır.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

4 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

4 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

4 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

4 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

4 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

4 ay ago