Diş minesi vücudunuzdaki en sert elementlerden biri olsa da, yenilmez değildir. Diş minesi yeterince aşınırsa, dişlerinizi kırılgan hale getirebilir ve kırılmaya veya kırılmaya neden olabilir. Ne bekleyeceğinizi ve kırık diş ile ne yapacağınızı bilmek, durumu bir profesyonel gibi ele almanıza yardımcı olabilir!
Birkaç şey diş kırılmasına neden olabilir. Sağlıklı dişler bile kafa travması gibi travma nedeniyle çatlayabilir veya kırılabilir. Diş kırılmasının diğer nedenleri şunlardır:
Yontulmuş ön dişler, dişlerde kılcal çatlaklar veya yarıdan kırılmış bir dişin görünümü (ve hissi) farklı olmakla birlikte aynı genel sorunu içerir. Düşen bir diş parçalarınız veya daha çok kırığa benzeyen bölünmüş bir dişiniz olabilir. Bazı insanlar, özellikle dişte arkaya yakın veya dişler arasında dikey bir çatlak varsa, kırılmanın tamamını göremezler.
Dişteki küçük bir talaştan diş eti çizgisinde kırılan azı dişine kadar, diş kırılması farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Kırık diş küçük görünse bile, daha fazla hasara yol açabilecek daha büyük bir sorunun belirtisi olabilir. Kırık bir dişiniz varsa, bu genellikle acil bir durum değildir, ancak mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi görmelisiniz.
Dişteki küçük bir talaş bile tedavi edilmezse daha büyük sorunlara yol açabilir. Diş hekiminiz hasarı değerlendirmek ve uygun tedavi sürecini belirlemek için eksiksiz bir muayene yapabilir ve röntgen çekebilir.
Diş hekimleri bazen yüzeyi parlatarak hafif talaşları veya çatlakları onarabilirler. Bazı boşlukları doldurmak için diş yapıştırma uygulayabilir ve daha sonra uygun şekli elde etmek için daha fazla cilalayabilirler. Hatta kırılan diş parçalarını yeniden takmak bile mümkün olabilir.
Bir çatlak diş yüzeyinin ötesine geçtiğinde daha fazla çalışma gerektirir. Bazen bir diş hekimi basitçe diş dolgusu yapabilir, ancak kırık pulpaya ulaşırsa kanal tedavisi gerektirir.
Bazı vakalar, özellikle kırık bir azı dişi ile daha karmaşık olabilir. Azı dişlerinin birden fazla kökü olduğundan, yalnızca bir tanesinde kırık olması olasıdır. Bu durumlarda, diş hekimi hemiseksiyon olarak bilinen bir kök amputasyonu yapabilir ve dişin geri kalanını kurtarabilir.
Ne yazık ki, kırık bir dişin çekilmesi bazen tek çözümdür. Diş çekimi çoğunlukla kırığın diş eti çizgisinin altına uzandığı veya kırık dişiniz olduğu durumlar için ayrılmıştır. Genellikle, diş hekimi daha sonra eksik dişin yerine bir diş implantı önerir.
Diş hekimi, büyük bir parça kırılmışsa veya dişte çok fazla çürük varsa, dişi korumak ve güzelliğini arttırmak için tasarlanmış bir diş şeklindeki kapakla kaplamadan önce kalan dişin bir kısmını öğütebilir veya törpüleyebilir. . Metal, seramik, reçine veya metale kaynaşmış porselenden kalıcı kuronlar oluşturulabilir. Farklı türler çeşitli avantajlar sunar. En güçlü kronlar tamamen metalden yapılmıştır. Neredeyse birebir doğal dişlere benzeyen porselen ve reçine kaplamalar oluşturmak mümkündür.
Diş hekimi veya bir endodontist (kök kanallarında uzmanlaşmış bir diş hekimi) kök kanal tedavisi uygulayabilir ve kanala bir iğne veya bir post yerleştirebilir, ardından tüm üst kısım varsa üzerine bir taç oluşturulabilecek bir çerçeve oluşturabilir. diş kırıldı ama kök hala sağlam. Daha sonra kuron, diş hekimi tarafından pime veya sonradan tutulan restorasyona yapıştırılabilir.
Bir diş kaplaması, kırılmış veya yontulmuş bir ön dişe sağlık ve bütünlük görünümünü geri kazandırabilir. Bir diş kaplaması, dişin kırık kısmını kaplamak için daha geniş bir alana sahip (sahte bir tırnağın tırnağı kaplaması gibi) dişin tüm ön kısmını kaplayan, ince, diş renginde porselen veya reçine kompozit malzemeden bir kabuktur.
Diş hekiminiz diş minesini hazırlamak için dişinizin yüzeyinden çıkaracaktır. Diş hekimi daha sonra, kaplamanın yapılacağı diş laboratuvarına nakledilecek olan dişin bir ölçüsünü alacaktır. Kaplama hazırlandığında, genellikle bir veya iki hafta sonra, diş hekimine geri dönmeniz gerekecektir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…