Mental Sağlık

Kişilik Bozukluğu Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Kişilik bozuklukları, sağlıksız düşünce ve davranış kalıplarına neden olan, zaman içinde ve durumlar arasında devam eden, önemli sıkıntı veya bozulmaya neden olan borderline, histrionik, narsisistik veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi zihinsel sağlık durumlarıdır. Her kişilik bozukluğunun kendine has özellikleri olmasına rağmen, ortak belirtiler şunları içerir:

  • Atipik duygusal ifade
  • İlişkileri sürdürmede zorluk
  • Alışılmışın dışında düşünce kalıpları

Kişilik bozuklukları, yetişkinlerin neredeyse %10’unu etkileyen ve sıklıkla duygudurum bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve madde kullanım bozuklukları ile birlikte görülen ciddi zihinsel sağlık durumlarıdır. Bir araştırmaya göre, madde kullanım bozukluğu olan kişilerin %73’e kadarı en az bir kişilik bozukluğu kriterlerini karşıladı. Yine de, akıl sağlığı durumu büyük ölçüde yanlış anlaşılıyor ve kalıcı stereotipler tarafından rahatsız ediliyor.

Tedavisi herkesin bildiği gibi zor olsa da, kişilik bozuklukları psikoterapiye ve iyi hedeflenmiş ilaçlara olumlu yanıt verebilir. Bazı kişilik bozukluklarının şiddeti de yaşla birlikte azalır, ancak bu evrensel olarak doğru değildir. Burada, en yaygın kişilik bozuklukları ve bunların belirtileri, nedenleri, tedavileri ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile bağlantıları hakkında bilgi edinin. Bu belirtileri kendinizde veya çocuğunuzda fark ederseniz, bir ruh sağlığı uzmanına danışın.

Kişilik Bozukluğu Nedir, Belirtileri

Kişilik Bozukluklarına Ne Sebep Olur?

Birçok akıl sağlığı durumu gibi, kişilik bozukluklarının evrensel bir nedeni yoktur; her vaka farklıdır. Bununla birlikte, son araştırmalar, kişilik bozukluklarının gelişimine katkıda bulunabilecek birkaç temel faktör belirlemiştir:

  • Genetik. Bazı genler kişilik bozukluklarıyla, özellikle de antisosyal kişilik bozukluğuyla bağlantılıdır. Mevcut bir teori, genetik faktörlerin bir bireyi belirli koşullarla karşı karşıya kaldığında bir kişilik bozukluğu geliştirmeye “hazırlayabildiğini” öne sürüyor.
  • Taciz. Özellikle çocukluk döneminde istismar, bireyin kişilik bozukluğu geliştirme şansını önemli ölçüde artırabilir. Araştırmaya göre potansiyel tetikleyiciler arasında cinsel istismar, sözlü taciz ve duygusal ihmal yer alıyor.
  • Yüksek reaktivite. Bazı araştırmalar, ışığa, sese ve diğer uyaranlara karşı alışılmadık derecede hassas olan çok hassas bebeklerin kişilik bozuklukları geliştirme açısından daha yüksek risk altında olabileceğini öne sürüyor.
  • Akranlar ve mentorlar. Çocuklukta destekleyici akranlara veya mentor figürlerine sahip olmak, kişilik bozukluklarına karşı koruma sağlayabilir. Akran veya akıl hocası desteğinden yoksun olanların kişilik bozukluğu geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir.

Kişilik Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilik bozuklukları genellikle psikoterapi ile tedavi edilir. Bir araştırma, hastaların dörtte üçünün DBT tedavisi gördükten sonra artık BPD semptom kriterlerini karşılamadığını buldu. Kişilik bozukluklarını tedavi etmek için bilişsel davranışçı terapi (CBT), psikodinamik terapi ve ilişkisel terapi de kullanılır. Özellikle kişilik bozuklukları için onaylanmış bir ilaç bulunmamakla birlikte, hedefe yönelik ilaçlar depresyon, anksiyete, duygudurum dengesizliği ve sanrılar gibi semptomları tedavi edebilir.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago